Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Σπάνια Γονιδιακή Μετάλλαξη Προκαλεί Ανοσμία στα Ψάρια

Αν δεν σας ενοχλεί καθόλου η μυρωδιά της «ψαρίλας» ή ακόμη και των σάπιων ψαριών, ίσως έχετε κι εσείς μια σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία προκαλεί σε έναν άνθρωπο οσφρητική «ανοσία» απέναντι στη σχετική ενοχλητική οσμή.

Σπάνια Γονιδιακή Μετάλλαξη Προκαλεί Ανοσμία στα Ψάρια.

Επιστήμονες από την Ισλανδία ανακάλυψαν ότι ένα γονίδιο (ΤΑΑR5) επηρεάζει καθοριστικά τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται όσες μυρωδιές περιέχουν την τριμεθυλαμίνη, μια ουσία που υπάρχει και στα σάπια ψάρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το νευρολόγο δρα Κάρι Στέφανσον, ιδρυτή και διευθύνονται σύμβουλο της ισλανδικής εταιρείας ανάλυσης γονιδιώματος deCODE, οι οποίοι μελέτησαν 9.122 ανθρώπους και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το “New Scientist”, εκτιμούν ότι ένα μικρό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού φέρει αυτή τη μετάλλαξη που χαρίζει ανοσμία στην ψαρίλα.

Στην Ισλανδία -μια χώρα η οποία έχει πολλά ψάρια με έντονη μυρωδιά και γεύση στο διατροφικό μενού της- το ποσοστό εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά το 2%, ενώ σε άλλες χώρες πιστεύεται ότι είναι πολύ μικρότερο.

Η οσμή των ψαριών, όπως έδειξαν και τα σχετικά πειράματα όσφρησης της μελέτης, είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και δυσάρεστες για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Εκτός από μια μειονότητα που όχι μόνο την ανέχονται, αλλά -χάρη στη μετάλλαξη στο γονίδιο TAAr5- μάλλον τους αρέσει πολύ.

Η απέχθεια απέναντι σε ορισμένες μυρωδιές συνδέεται εξελικτικά με την ικανότητα των προγόνων μας να αναγνωρίζουν δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία τους και τοξικές χαλασμένες τροφές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aνάκληση Αποξηραμένου Βασιλικού από τον ΕΦΕΤ

Διαβάστε Τώρα το Περιοδικό Υγεία και Ομορφιά – Τεύχος Χειμώνας 2022

admin

Μικρότερος ο Κίνδυνος Διαβήτη για Όσους Πίνουν Κρασί με το Φαγητό τους

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρουσίασε τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας Κοινής Γνώμης της εταιρείας PULSE RC

Akis Karamanos

Αύξηση 40% στη Χρήση των Αντιβιοτικών

admin

Οι Έλληνες Κατέχουν την Πρώτη Θέση στην Άσκοπη Κατανάλωση Αντιβιοτικών

admin

Αισιόδοξα Αποτελέσματα για Υποψήφια Θεραπεία κατά του Κορωνοϊού

admin

Η Πανδημία Τριπλασίασε τον Αριθμό των Νεκρών στις ΗΠΑ

admin

Καραντίνα – Πώς Επηρέασε τη Σχέση σας;

Evi Makavelou

Το Εμβόλιο των Pfizer/BioNTech Εξουδετερώνει το Παραλλαγμένο Στέλεχος του Νέου Κορωνοϊού που Ταυτοποιήθηκε Αρχικά στη Βραζιλία

Evi Makavelou

Επιστήμονες Δημιούργησαν το Πρώτο Τεχνητό Μάτι που Μιμείται Πιστά τη Δομή του Ανθρώπινου

admin

Παρατείνεται Μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022 η Ασφαλιστική Ικανότητα για τους Ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ