Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Σπάνια Γονιδιακή Μετάλλαξη Προκαλεί Ανοσμία στα Ψάρια

Αν δεν σας ενοχλεί καθόλου η μυρωδιά της «ψαρίλας» ή ακόμη και των σάπιων ψαριών, ίσως έχετε κι εσείς μια σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία προκαλεί σε έναν άνθρωπο οσφρητική «ανοσία» απέναντι στη σχετική ενοχλητική οσμή.

Σπάνια Γονιδιακή Μετάλλαξη Προκαλεί Ανοσμία στα Ψάρια.

Επιστήμονες από την Ισλανδία ανακάλυψαν ότι ένα γονίδιο (ΤΑΑR5) επηρεάζει καθοριστικά τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται όσες μυρωδιές περιέχουν την τριμεθυλαμίνη, μια ουσία που υπάρχει και στα σάπια ψάρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το νευρολόγο δρα Κάρι Στέφανσον, ιδρυτή και διευθύνονται σύμβουλο της ισλανδικής εταιρείας ανάλυσης γονιδιώματος deCODE, οι οποίοι μελέτησαν 9.122 ανθρώπους και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το “New Scientist”, εκτιμούν ότι ένα μικρό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού φέρει αυτή τη μετάλλαξη που χαρίζει ανοσμία στην ψαρίλα.

Στην Ισλανδία -μια χώρα η οποία έχει πολλά ψάρια με έντονη μυρωδιά και γεύση στο διατροφικό μενού της- το ποσοστό εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά το 2%, ενώ σε άλλες χώρες πιστεύεται ότι είναι πολύ μικρότερο.

Η οσμή των ψαριών, όπως έδειξαν και τα σχετικά πειράματα όσφρησης της μελέτης, είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και δυσάρεστες για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Εκτός από μια μειονότητα που όχι μόνο την ανέχονται, αλλά -χάρη στη μετάλλαξη στο γονίδιο TAAr5- μάλλον τους αρέσει πολύ.

Η απέχθεια απέναντι σε ορισμένες μυρωδιές συνδέεται εξελικτικά με την ικανότητα των προγόνων μας να αναγνωρίζουν δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία τους και τοξικές χαλασμένες τροφές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Δεν Συστήνεται η Γενικευμένη Χρήση Μάσκας και Γαντιών Μίας Χρήσης Εκτός Σπιτιού

admin

Παραπλανητικές καταχωρήσεις για “γρήγορες” λύσεις για εμφυτεύματα

Vasilis Sylivestros

Κορωνοϊός – Η Πανδημία Απέχει Πολύ από το Τέλος της

admin

Κορωνοϊός – Γονίδιο της Άνοιας Αυξάνει τον Κίνδυνο Λοίμωξης

admin

Τα Νέα Επιδημιολογικά Δεδομένα του Covid-19 – Πάνω από το 80% των Περιστατικών Ήταν Ήπια

admin

Νέα Κρούσματα του Κορωνοϊού στην Ελλάδα – 99 Συνολικά

admin

Πρωτογενές Έλλειμμα 7,008 δισ. Ευρώ

admin

Νέα Μέθοδος Ελέγχου Τοξικότητας Φαρμάκων

admin

Όσοι Φοράνε Γυαλιά Έχουν Μικρότερη Πιθανότητα να Αρρωστήσουν από COVID-19

Υποκατάστατα Ζάχαρης – Ποια Αυξάνουν τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο;

Ανησυχητικό Εμβολιαστικό Κενό στα Εμβόλια Ρουτίνας Παιδιών και Εφήβων Έχει Δημιουργήσει η Πανδημία της COVID-19

Evi Makavelou

COVID-19 και Οδηγίες Σχετικά με τους Κανόνες Υγιεινής Κατά τη Συγκατοίκηση