Υγεία & Ομορφιά
Σωστός Καθαρισμός και Καλλυντική Φροντίδα Προσώπου
Πρόσωπο

Σωστός Καθαρισμός και Καλλυντική Φροντίδα Προσώπου

Ένα από τα σημαντικότερα και τα μεγαλύτερα ζωτικά όργανα του σώματός μας είναι το δέρμα.

Είναι αυτό που μας προστατεύει, μας χαρακτηρίζει και αποτελεί το «σύνορό» μας με το περιβάλλον.

Σωστός Καθαρισμός και Καλλυντική Φροντίδα Προσώπου

Η σωστή καθημερινή υγιεινή και καλλυντική φροντίδα του προσώπου μας είναι απαραίτητη για την υγεία και την ομορφιά, μέσα από μία λειτουργική διαδικασία καλής θρέψης και οξυγόνωσης.

Σωστά βήματα για μια σωστή περιποίηση προσώπου

Καθαρισμός προσώπου και ματιών

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι ο σωστός, καθημερινός (πρωί και βράδυ) καθαρισμός του προσώπου μας.

Η επιλογή του κάθε καθαριστικού, όπως σαπούνι, γαλάκτωμα καθαρισμού, τζελ ή αφρός, θα πρέπει να γίνει με βάση τον τύπο της επιδερμίδας μας.

Το ιδανικό είναι να αφαιρεί τους ρύπους και την υπερβολική λιπαρότητα, αλλά και να κρατά τη σωστή ενυδάτωση.

Για τον καθαρισμό των ματιών, χρησιμοποιείτε δίσκους ντεμακιγιάζ ή λοσιόν εμποτισμένη σε βαμβάκι, ειδικά για την περιοχή αυτή.

Με πολύ απαλές κινήσεις, αφαιρείτε το μακιγιάζ χωρίς να τρίβετε.

Τέλος, ξεπλένετε με χλιαρό νερό (όχι ζεστό) όλο το πρόσωπο και το σκουπίζετε ταμποναριστά, είτε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα είτε με απορροφητικό χαρτί.

Όλες οι κινήσεις μας στο πρόσωπο θα πρέπει να είναι κυκλικές, μικρές και πολύ απαλές ώστε να μην δημιουργούμε μόνοι μας μικρές ρυτίδες.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε την περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ.

Τονωτική λοσιόν

Σημαντικό βήμα για έναν ολοκληρωμένο καθαρισμό είναι η χρήση της τονωτικής λοσιόν.

Βοηθά στην ενυδάτωση και αφαιρεί ακόμα καλύτερα τα υπολείμματα του μακιγιάζ, που δεν κατάφερε να αφαιρέσει το σαπούνι με το νερό.

Υπάρχουν πολλά είδη τονωτικών λοσιόν.

Κάποιες περιέχουν βιταμίνες C, E και Α για να βοηθούν στην αναπαραγωγή νέων κυττάρων και κάποιες άλλες επαναφέρουν το PH του δέρματος.

Η τονωτική λοσιόν χρησιμοποιείται μετά τον καθαρισμό του προσώπου (συν λαιμός – ντεκολτέ) με απαλές κινήσεις, ταμποναριστά με ένα βαμβάκι.

Χρησιμοποιείτε τη λοσιόν καθημερινά και από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θα αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα, με πεντακάθαρη και πιο ανανεωμένη επιδερμίδα.

Κρέμα ματιών

Το πρώτο σημείο γήρανσης που θα παρατηρήσουμε είναι η ευαίσθητη περιοχή των ματιών, γιατί η επιδερμίδα σε αυτή την περιοχή είναι πιο λεπτή και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Η κρέμα ματιών είναι απαραίτητη για την ενυδάτωση της περιοχής των ματιών και για τη φωτεινότητά της.

Ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του δέρματός σας, μπορείτε να επιλέξετε την κατάλληλη κρέμα για εσάς.

Την απλώνουμε με πολύ απαλές και κυκλικές κινήσεις γύρω από τα μάτια μας.

Στη συνέχεια, για καλύτερο αποτέλεσμα, κάνουμε με τα ακροδάχτυλα μας ελαφρύ μασάζ, ταμποναριστά για τη σωστότερη απορρόφηση της.

Κρέμα ημέρας

Για να επιλέξετε τη σωστή κρέμα προσώπου θα πρέπει να καταλάβετε τι τύπο επιδερμίδας έχετε.

Για παράδειγμα, η κανονική επιδερμίδα είναι πιο εύκολη στην επιλογή της κρέμας διότι το δέρμα είναι καθαρό, ομοιογενές και ίσως να έχει ελάχιστους πόρους στην περιοχή της μύτης.

Αντίθετα, στις μικτές επιδερμίδες παρουσιάζεται λιπαρότητα στο μέτωπο, στη μύτη και στο πηγούνι.

Η λιπαρή επιδερμίδα είναι πιο τραχιά, πιο ανθεκτική και με αρκετή λιπαρότητα, ενώ η ξηρή είναι λεπτή, δεν έχει καθόλου πόρους ή στίγματα, αφυδατώνεται πολύ εύκολα, ξεφλουδίζει, κοκκινίζει και γενικά είναι πιο ευαίσθητη.

Οι ανάγκες της επιδερμίδας αλλάζουν, είτε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, είτε ξαφνικά λόγω μιας ιδιαίτερης εξωγενούς ( ήλιος, κρύο , αέρας…) ή ενδογενούς επίδρασης (αλλεργίας, δερματίτιδας…).

Κρέμες τις οποίες θεωρούμε ιδανικές για το πρόσωπο μας, μετά από λίγα χρόνια παρατηρούμε πως πλέον δεν είναι οι κατάλληλες.

Αντηλιακή Κρέμα

Οι αντηλιακές κρέμες είναι ιδανικές για να προστατεύουν το δέρμα μας από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου και την υπεριώδη ακτινοβολία του, το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα.

Το μέρος που εκτίθεται περισσότερο είναι το πρόσωπο, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί κηλίδες και γενικά σημάδια φωτογήρανσης.

Συνεπώς, η επιλογή της αντηλιακής κρέμας πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Σωστός Καθαρισμός και Καλλυντική Φροντίδα Προσώπου

Βραδινή περιποίηση προσώπου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, γίνεται η ανανέωση και η ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος.

Αποφεύγετε λοιπόν να κοιμάστε με το μακιγιάζ στο πρόσωπο. Η βραδινή περιποίηση προσώπου είναι αυτή που εγγυάται πεντακάθαρο, αναζωογονημένο δέρμα, καθυστερώντας την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης.

Ύστερα από ένα καλό καθαρισμό, επιλέξτε και εφαρμόστε την κατάλληλη κρέμα νύχτας για εσάς.

Οι κρέμες νύχτας, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας, μπορούν να προσφέρουν ανάπλαση της επιδερμίδας σε βάθος, σύσφιξη και γενικά φροντίδα αντιγήρανσης.

Συνήθως, οι κρέμες νύχτας έχουν πιο πλούσια σύνθεση από αυτές της ημέρας, γι’ αυτό και δεν συνίσταται η χρήση τους πριν από το μακιγιάζ.

Στη βραδινή φροντίδα του προσώπου, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε και την κρέμα ματιών.

Εβδομαδιαία περιποίηση προσώπου

Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας, 1-2 φορές την εβδομάδα χρειάζεστε μία ειδική φροντίδα που είναι:

Το peeling, δηλαδή η χημική απολέπιση, για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, με προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή Α-υδροξύ οξέα (ΑΗΑ), με ελεγμένη περιεκτικότητα οξέων για ασφάλεια.

Δοκιμάστε τα πρώτα σε κάποιο σημείο του χεριού σας ή του σώματος σας, διότι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς σε ευαίσθητα δέρματα.

Το σκράμπ (scrub), δηλαδή η μηχανική απολέπιση, με προϊόντα σε μορφή κρέμας ή τζελ, που περιέχουν μικρούς κόκκους για να αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα με ελαφρύ μασάζ.

Οι κόκκοι συνήθως αποτελούνται είτε από φυσικά συστατικά, είτε από συνθετικούς κόκκους που δεν τραυματίζουν την επιδερμίδα.

Η μάσκα προσώπου

Η μάσκα προσώπου είναι ο «στρατηγικός σύμμαχός» σας.

Η εφαρμογή της βοηθά είτε στην βαθειά ενυδάτωση και θρέψη, είτε στον βαθύ καθαρισμό και στο άνοιγμα των πόρων του δέρματος.

Χρησιμοποιείστε μία μάσκα προσώπου 2 -3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Συμπερασματικά, τα βασικά που πρέπει κανείς να έχει κατά νου για τη περιποίηση του δέρματος είναι: ο καλός καθαρισμός τόσο στο σπίτι καθημερινά πρωί και βράδυ, όσο και σε έναν ειδικό αισθητικό ή δερματολόγο και η σωστή επιλογή των προϊόντων περιποίησης.

Το φαρμακείο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων ομορφιάς και ο φαρμακοποιός σας είναι εκεί για να σας προτείνει τα καλύτερα για σας!

Αριστείδης Κούνας, Φαρμακείο Ξηροπήγαδου Αρκαδίας

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιγήρανση – Πώς να Εξομαλύνετε τις Ρινοχειλικές Πτυχές;

Νικήστε τον Χρόνο με τη Δύναμη των Αντιοξειδωτικών

Σπυράκια στο Πρόσωπο – Ποια Είναι τα Σωστά Βήματα για να τα Καλύψετε

Η Κατάλληλη Αντιγηραντική Φροντίδα Ανάλογα με την Ηλικία σας

yoadmin

Τα Σωστά και τα Λάθος Βήματα στο Πλύσιμο του Προσώπου σας

d.tsagkrinos

Πώς θα Απαλύνετε τις Ρυτίδες

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ