Υγεία & Ομορφιά
Με την κατάλληλη όμως περιποίηση και φροντίδα μπορείτε να απαλλαγείτε από την ξηροδερμία
Σώμα

Σωστή Φροντίδα του Δέρματος τον Χειμώνα

Παραπονιέστε ότι νιώθετε ένα τράβηγμα στο δέρμα, η επιδερμίδα σας είναι ξηρή και αρχίζουν οι πρώτες κοκκινίλες;

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι το κρύο και ο αέρας μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία, ερεθισμούς και  κοκκινίλες στην επιδερμίδα.

Με την κατάλληλη όμως περιποίηση και φροντίδα μπορείτε να απαλλαγείτε από την ξηροδερμία

Με την κατάλληλη όμως περιποίηση και φροντίδα μπορείτε να απαλλαγείτε και να ανακουφιστείτε από αυτά τα προβλήματα.

Πρόσωπο 

Τον χειμώνα ο αέρας είναι συνήθως ξηρός, και η κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας συγκρατεί λιγότερο νερό, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ανταλλαγής θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου.

Η έκκριση του σμήγματος μειώνεται και αποδυναμώνεται το υδρολιπιδικό προστατευτικό φιλμ πάνω στην επιδερμίδα.

Σιγά-σιγά η επιδερμίδα ξεφλουδίζει λόγω της έντονης αφυδάτωσης και το δέρμα γίνεται ξηρό και τραχύ στην αφή.

Ένα πολύ ξηρό και ευαίσθητο δέρμα το οποίο εκτίθεται στις εναλλαγές του καιρού γίνεται πιο εύθραυστο, πιο ευαίσθητο και κοκκινίζει εύκολα.

Μάλιστα, ορισμένα πολύ λεπτά δέρματα εμφανίζουν στα μάγουλα και στα πλάγια της μύτης μικρά κόκκινα σπασμένα αγγεία (ροδόχρους).

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ειδική φροντίδα με εξειδικευμένα προϊόντα ειδικά για τη ροδόχρου, που εξομαλύνουν τις κοκκινίλες.

Σώμα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, αισθάνεστε το δέρμα του σώματος σας πολλές φορές να είναι ξηρό και ευαίσθητο μετά το μπάνιο, παρόλο που χρησιμοποιείτε ενυδατικό γαλάκτωμα;

Φροντίστε λοιπόν να κάνετε το ντους ή το μπάνιο σας με νερό όχι πολύ ζεστό, μέχρι 35°C, χρησιμοποιώντας ένα υπερ-μαλακτικό και υπερ-λιπαντικό υγρό σαπούνι.

Ξεβγάλετε το σώμα σας με άφθονο νερό, στη συνέχεια σκουπιστείτε απαλά με τη πετσέτα και ενώ το δέρμα είναι ακόμη νωπό, εφαρμόστε ένα παχύρευστο γαλάκτωμα, θρεπτικό και ενυδατικό, σε επαρκή ποσότητα.

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στους αγκώνες, τις φτέρνες και τα γόνατα, σημεία στα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε και ένα πιο εξειδικευμένο προϊόν αν παρατηρείτε πιο έντονη ξηρότητα.

Τα προϊόντα φροντίδας σώματος για τον χειμώνα πρέπει να αναδομούν το υδρολιπιδικό προστατευτικό φιλμ της επιδερμίδας.

Φυσικά, ας μη ξεχνάμε να αναφέρουμε εδώ και τις πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, με ερεθισμό, κοκκινίλες, κνησμό, απολέπιση, καθώς και η ιχθύαση και η ψωρίαση, με γκρίζα λέπια, ερεθισμό και τραχύτητα.

Σε όλες αυτές τις παθολογίες, το κρύο επιδεινώνει τα συμπτώματα στο δέρμα, γι’ αυτό απαιτείται, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, και μια πολύ μαλακτική και θρεπτική καλλυντική φροντίδα.

Τον χειμώνα, συχνά, τα χέρια μας είναι ξηρά

Χέρια

Τον χειμώνα, συχνά, τα χέρια μας είναι ξηρά και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εμφανίζουν σκασίματα και ορισμένες φορές μάλιστα αιμορραγούν.

Το δέρμα των χεριών γίνεται εξαιρετικά εύθραυστο όταν έρχεται σε επαφή με πολλούς εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες (κρύο, σαπούνια, απορρυπαντικά, αέρας κλπ) με αποτέλεσμα να είναι ξηρό και αφυδατωμένο, καθώς έχει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες από το πρόσωπο, ώστε να αναπληρώσει την υδρολιπιδική του ισορροπία.

Χωρίς λοιπόν την κατάλληλη προστασία, η αφυδάτωση προκαλεί βαθμιαία ξηρότητα που καταλήγει σε σκασίματα.

Η καλύτερη θεραπεία για τα σκασμένα χέρια φυσικά είναι η πρόληψη, με την τακτική εφαρμογή μιας καλής κρέμας προστασίας μετά από κάθε πλύσιμο, καθώς και η χρήση γαντιών όταν χρησιμοποιούμε ισχυρά απορρυπαντικά ή ερεθιστικές ουσίες.

Στο φαρμακείο θα βρείτε τις κατάλληλες κρέμες χεριών με υφή μη λιπαρή που δεν  κολλάει και απορροφάται άμεσα.

Όταν όμως έχουμε ήδη σκασμένα χέρια, χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια  για την επούλωσή τους.

Ιδιαίτερα το βράδυ, καλό θα είναι να βάζετε ένα παχύ στρώμα μιας θρεπτικής κρέμας χεριών πριν τον ύπνο και να φορέσετε βαμβακερά γάντια για όλη τη νύχτα, κάτι το οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνετε μέχρι την πλήρη επούλωση των διαβρώσεων.

Τα χείλη

Τα χείλη είναι επίσης μια περιοχή πολύ εκτεθειμένη και ευαίσθητη την οποία θα πρέπει να φροντίσετε τον χειμώνα, εφαρμόζοντας αρκετές φορές την ημέρα ένα προστατευτικό βάλσαμο.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε το δάγκωμα των χειλιών και το γλείψιμο με το σάλιο που ενώ προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση, προκαλεί εντονότερη αφυδάτωση και διαβρώσεις.

Πρέπει να φροντίσετε να αφαιρείτε τακτικά το νεκρό δέρμα από τις φτέρνες

Τα πόδια

Τέλος, ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε το πόσο υποφέρουν τα πόδια μας με το κρύο, καθώς το αγγειακό μας σύστημα, που έχει ως στόχο να προστατεύσει τα ζωτικά μας όργανα στο σώμα (καρδιά), παίρνει θερμότητα από τα άκρα, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση στο δέρμα των ποδιών και τα σκασίματα.

Πρέπει να φροντίσετε να αφαιρείτε τακτικά το νεκρό δέρμα από τις φτέρνες με μια ελαφρόπετρα και να κάνετε μασάζ στα πόδια με μια ειδική μαλακτική κρέμα ποδιών.

Αν υποφέρετε από κρύα πόδια, επιλέξετε μια κρέμα με καμφορά που δημιουργεί υπεραιμία.

Όταν τα άκρα εκτίθενται για πολύ χρόνο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουμε πολύ πιο σοβαρές διαβρώσεις, όπως οι λεγόμενες χιονίστρες.

Το δέρμα είναι κυανό και κοκκινίζει έντονα σε ζεστό περιβάλλον.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις εμφανίζονται φουσκάλες κάτω από το δέρμα και απώλεια αίσθησης.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπισή τους, μπορεί να οδηγήσει σε νεκρώσεις των ιστών.

Όταν το πρόβλημα είναι επιφανειακό, ένα ζεστό μπάνιο στους 35°C με ένα αντισηπτικό είναι η κατάλληλη αγωγή.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, ο γιατρός συστήνει αντιφλεγμονώδες, θρομβολυτικό και αγγειοδιασταλτικό.

Αλέξανδρος Αγγέλου, Φαρμακοποιός με μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Φαρμακευτική
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Περιποιηθείτε το Δέρμα σας μετά τον Ήλιο

Bάνα Νικολαίδου

Η Φροντίδα του Δέρματος τον Χειμώνα

yoadmin

Καλοκαίρι και Επιδερμίδα – Πώς να Αντιμετωπίσετε τις Σκασμένες Φτέρνες

d.tsagkrinos

Εξαφανίστε την Κυτταρίτιδα στο Παρά Πέντε

Πώς θα Δείχνετε Πάντα Περιποιημένη

Bάνα Νικολαίδου

Τα Λάθη που Κάνουμε στο Μπάνιο ή το Ντους

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ