Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

SOS Εκπέμπουν οι Ρευματοπαθείς, καθώς Ζουν με τον Φόβο Πιθανής Έλλειψης Σημαντικής Θεραπείας τους

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις σοβαρές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας ότι “κανένας ασθενής δεν πρόκειται να στερηθεί τις απαραίτητες γι’ αυτόν θεραπείες”, που καταγράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο 7ο Συνέδριο ασθενών “Patients in Power” και σήμερα, οι ασθενείς που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα εκπέμπουν σήμα κινδύνου για πιθανή αναστολή κυκλοφορίας σημαντικότατης θεραπείας τους, εξαιτίας των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης.

SOS Εκπέμπουν οι Ρευματοπαθείς, καθώς Ζουν με τον Φόβο Πιθανής Έλλειψης Σημαντικής Θεραπείας τους

Πρόκειται για τη θεραπεία με μεθοτρεξάτη -και κυρίως την ενέσιμη μορφή της- η οποία ενδέχεται να αποσυρθεί από την ελληνική αγορά, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες που την παράγουν δηλώνουν ότι είναι οικονομικά ασύμφορος ο τρόπος αποζημίωσής της.

Η Ομοσπονδία Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα “ΡευΜΑζήν” και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα “Ε.ΛΕ.ΑΝ.Α” υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί “η απρόσκοπτη κυκλοφορία όλων των αναγκαίων περιεκτικοτήτων και φαρμακομορφών της μεθοτρεξάτης, με την οποία επιτυγχάνεται η βέλτιστη συμμόρφωση των ασθενών”.

Γιατί αγωνιούν οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα;

Η μεθοτρεξάτη είναι αποτελεσματική θεραπεία για τα ρευματικά νοσήματα και μάλιστα πρώτης γραμμής για κάποιες κατηγορίες ρευματοπαθών.

Αυτό που την έχει καταστήσει σημαντική για τους ασθενείς, είναι το γεγονός ότι η ενέσιμη μορφή της (χορηγείται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα απ’ότι οι πόσιμες θεραπείες) αυξάνει σημαντικά τη συμμόρφωσή τους στην αγωγή.

Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ISPOR και αφορούσε τη συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή με μεθοτρεξάτη, απέδειξε ότι παραμένουν συμμορφωμένοι στην αγωγή τους παρά τις παρενέργειες που βιώνουν, ενώ από την ίδια έρευνα φάνηκε ότι η συμμόρφωση είναι μεγαλύτερη όταν λαμβάνουν αγωγή με ενέσιμη μορφή xορήγησης, έναντι άλλων μορφών χορήγησης.

Οι 6 στους 10 ασθενείς, μάλιστα, δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν την αγωγή τους, παρά το γεογονός ότι σχεδόν οι 7 στους 10 βιώνει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συμμορφωμένος ασθενής, μικρότερα έμμεσα κόστη Υγείας

Είναι προφανές ότι η συμμόρφωση στη θεραπεία, επιτυγχάνει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία “ΡευΜΑζήν”: “Η συμμόρφωση δεν αποτελεί απόλυτη ευθύνη μόνο του ασθενή αλλά και του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο θα πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίζει την πρόσβαση στις θεραπείες ώστε να μη διακυβεύεται λόγω τιμολογιακής τιμής η κυκλοφορία φτηνών αποτελεσματικών θεραπειών όπως η μεθοτρεξάτη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η μεθοτρεξάτη αποτελεί βασική θεραπεία σε ενήλικους ρευματοπαθείς αλλά και σε ανήλικα άτομα, στα οποία η μεθοτρεξάτη αποτελεί πρώτης γραμμής θεραπεία”.

SOS Εκπέμπουν οι Ρευματοπαθείς, καθώς Ζουν με τον Φόβο Πιθανής Έλλειψης Σημαντικής Θεραπείας τους

Οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν πλέον μεγαλύτερη γνώση και συμμετοχή στα θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως και άποψη για τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας, αναγνωρίζουν (όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός) ότι τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, είναι δυσβάσταχτα για την φαρμακοβιομηχανία.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί και η μεθοτρεξάτη, η οποία εκτός από αποτελεσματική, είναι και φθηνή θεραπεία.

Παρ’όλα αυτά, η πολιτική της αποζημίωσής της είναι το ίδιο κοστοβόρα με αυτή που επικρατεί και στα ακριβά φάρμακα.

Είναι αδύνατον, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, να εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), τόσο στα ακριβά, όσο και στα φθηνά φάρμακα, καθώς τα τελευταία δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στην αγορά.

Το χειρότερο, επίσης, είναι ότι έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν το φαινόμενο απόσυρσης φαρμάκων με πολύ χαμηλή τιμή, τα οποία αντικαταστάθηκαν με νέα πιο ακριβά, τα οποία αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα καλεί “Ολους του εμπλεκόμενους να εξαντλήσουν τα περιθώρια προκειμένου να μην παρουσιαστεί έλλειψη προϊόντων στην αγορά”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Εποχή της Πληροφορίας Είναι Εδώ

yoadmin

Νέου Τύπου Αποτελεσματικά Νανοαντισώματα Κατά του Κορωνοϊού Ανέπτυξαν Επιστήμονες

Οι Ιατρικές Συνταγές στο Κινητό ή Email

yoadmin

Η Σωστή Διατροφή για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού

yoadmin

Εξαιρετικά Ισχυρό Αντιβιοτικό Ανακαλύφθηκε Μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης

d.tsagkrinos

Η Σωματική Άσκηση Είναι Εξίσου Αποτελεσματική με τα Φάρμακα για την Υπέρταση

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ