Υγεία & Ομορφιά
Όσο πιο νωρίς ανακαλύψετε το όποιο πρόβλημα όρασης του παιδιού σας τόσο πιο εύκολα και καλύτερα θα ανταποκριθεί στην θεραπεία που θα χρειαστεί να ακολουθήσει.
Ασθένειες/Προβλήματα

Σημάδια που Μαρτυρούν ότι το Παιδί σας Μάλλον Χρειάζεται Γυαλιά

 Το 5 με 10% των παιδιών της προσχολικής ηλικίας θα έρθουν αντιμέτωπα με κάποια διαθλαστική ανωμαλία.

Το ίδιο συμβαίνει και με το 25% των παιδιών της σχολικής ηλικίας.

Όσο πιο νωρίς ανακαλύψετε το όποιο πρόβλημα όρασης του παιδιού σας τόσο πιο εύκολα και καλύτερα θα ανταποκριθεί στην θεραπεία που θα χρειαστεί να ακολουθήσει.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την όρασή του.

Όσο πιο νωρίς ανακαλύψετε το όποιο πρόβλημα όρασης του παιδιού σας τόσο πιο εύκολα και καλύτερα θα ανταποκριθεί στην θεραπεία που θα χρειαστεί να ακολουθήσει.

Εμφανή ανωμαλία στους οφθαλμούς

Σε περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάζει οποιαδήποτε εμφανή ανωμαλία των οφθαλμών του, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Από τα πιο εύκολα σημάδια να αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με την όρασή του, είτε αυτό είναι ερυθρότητα, πρήξιμο, πύον, κρούστα, διογκωμένα μάτια, πεσμένα βλέφαρα, άσπρο ή κίτρινο υλικό στην κόρη του ματιού ή κακή ευθυγράμμιση των οφθαλμών του.

Το παιδί επιθυμεί να κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση

Αν το παιδί σας παρακολουθεί τηλεόραση και επιθυμεί να κάθεται όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτήν το πιο πιθανό να έχει κάποια διαθλαστική ανωμαλία και συγκεκριμένα μυωπία.

Έχει πολύ κοντά το βιβλίο κατά την ανάγνωση

Εάν το παιδί σας διαβάζει βιβλίο και διευκολύνεται να το φέρνει πολύ κοντά στα μάτια του ή πρέπει να καθίσει στο πρώτο θρανίο της τάξης για να καταλάβει τι συμβαίνει, τότε επίσης ενδέχεται να αναπτύσσει μυωπία.

Τρίβει συνεχώς τα μάτια του

Στην περίπτωση που το παιδί σας τρίβει με μεγάλη συχνότητα τα μάτια του όχι από απλή συνήθεια, ή κούραση, όπως κάνουν τα περισσότερα παιδιά της πρώιμης σχολικής ηλικίας, αλλά προσπαθώντας να εστιάσει σε ένα αντικείμενο ή στην διάρκεια καθημερινών ενασχολήσεών του, τότε σε αυτήν την περίπτωση μάλλον αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα όρασης, ξηροφθαλμία ή αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Σε περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάζει οποιαδήποτε εμφανή ανωμαλία των οφθαλμών του, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Κλείνει τον έναν οφθαλμό για να διαβάσει

Εάν παρατηρήσετε το παιδί σας να κλείνει τον έναν οφθαλμό για να διαβάσει ή να δει τηλεόραση πιο άνετα, τότε η κίνηση αυτή υποδηλώνει αμβλυωπία –τεμπέλικο μάτι-, στραβισμό, αστιγματισμό, ανισομετρωπία ή την εμφάνιση διπλωπίας.

Παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάγνωση

Εάν το παιδί στην πρώιμη σχολική ηλικία παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάγνωση, χάνει τη θέση του στη σελίδα, παραλείπει γραμμές και χρησιμοποιεί ακόμα και μετά την εξοικείωση του με το γραπτό λόγο το δάχτυλό του για να ξέρει που βρίσκεται το βλέμμα του την ώρα που διαβάζει, τότε ίσως χρειαστεί το παιδί έναν οφθαλμολογικό έλεγχο από τον ειδικό επιστήμονα.

Αναφέρει ότι βλέπει διπλά

Στην περίπτωση που το παιδί σας δηλώσει ότι βλέπει διπλά κοιτάζοντας προς μια κατεύθυνση, τότε αυτό ίσως να είναι και το αποτέλεσμα στραβισμού και πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.

Παραπονιέται κατά την χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Εφόσον το παιδί σας παραπονιέται ότι κατά τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή πονάνε τα μάτια του, θολώνει η όρασή του, κουράζεται, πονάει το κεφάλι του, ο αυχένας και η πλάτη, τότε ενδέχεται τα συμπτώματα αυτά να έχουν τις ρίζες τους στην ‘’ψηφιακή κόπωση των οφθαλμών’’.

Όταν το παιδί εκτίθεται παραπάνω χρόνο από όσο πρέπει σε οθόνες τέτοιου είδους και μάλιστα αυτό συνδυάζεται με την κακή στάση σώματος και με το λάθος φωτισμό τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο να ερευνήσει, εάν το παιδί σας πρέπει να κάνει χρήση γυαλιών οράσεως.

Ενοχλείται από το φως

Στην περίπτωση που το παιδί ενοχλείται από το φως του ήλιου ή το έντονο τεχνητό φως και ταυτόχρονα κάνει παράπονα για συχνούς πονοκεφάλους και ναυτία, τότε ίσως το παιδί σας πάσχει από φωτοευαισθησία-φωτοφοβία, κατάσταση η οποία συνδέεται με διάφορες διαταραχές των οφθαλμών και χρήζει παρακολούθησης.

Είναι αδέξιο στην καθημερινότητα του

Εάν το παιδί προσκρούει συνέχεια πάνω σε αντικείμενα, ίσως η πρόσκρουση αυτή να κρύβει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Εάν το παιδί είναι αδέξιο, για παράδειγμα δυσκολεύεται να πιάσει μια μπάλα που του πετάτε ή στην προσπάθειά του να πιάσει ένα ποτήρι με νερό χύνει συχνά το νερό, ίσως οι πράξεις αυτές κρύβουν κάποιο πρόβλημα.

Βέβαια, να μην είστε υπερβολικοί, γιατί τα πιο πολλά παιδιά, ειδικά στην παιδική ηλικία, είναι αδέξια.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαιρινή Ωτίτιδα στα Παιδιά

Bάνα Νικολαίδου

Οι Συνηθέστερες Δερματικές Παθήσεις των Νεογέννητων

yoadmin

Δερματολογικά Προβλήματα της Βρεφικής Ηλικίας

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Παιδική Υπέρταση

Τι να Κάνετε σε Περίπτωση Δηλητηρίασης του Παιδιού

yoadmin

Εγκεφαλική Παράλυση – Αιτίες, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ