Υγεία & Ομορφιά
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Έρωτας, ίσως το πιο δυνατό συναίσθημα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος.

Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν ειπωθεί για το πανίσχυρο συναίσθημα μεταξύ δύο ανθρώπων.

Κορύφωση αυτού είναι η σεξουαλική πράξη, η οποία αν και απολαυστική…

Ενέχει και κινδύνους!

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα μέσα από σωματικά υγρά όπως το αίμα, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά

Μερικά από αυτά τα νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν και µε απλή σωματική επαφή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να μεταδοθούν από την έγκυο γυναίκα στο έμβρυο ή κατά τη μεταμόσχευση αίματος.

Τα νοσήματα αυτά μπορούν να τα μεταδώσουν άτομα φαινομενικά υγιή ή που και τα ίδια αγνοούν ότι είναι φορείς.

Γι’ αυτό, αντί του όρου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) χρησιμοποιείται και ο όρος Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ), προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις των ανθρώπων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Παρά το γεγονός ότι η προφύλαξη είναι δυνατή και υπάρχουν πλέον αποτελεσματικές θεραπείες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν έως και σήμερα σοβαρό και σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Σήμερα, τα κυριότερα και τα πιο γνωστά ΣΜΝ και ΣΜΛ είναι τα χλαμύδια και η γονόρροια, που αποτελούν τα δύο πιο συχνά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω της κολπικής, πρωκτικής και στοματικής σεξουαλικής επαφής.

Επίσης, οι κολπικοί μύκητες, ο έρπης, ο οποίος οφείλεται στον ιό Herpes Simplex Virus (HSV), ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο ιός HIV, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση παραμένει ασυμπτωματικός, η γονόρροια, η οποία οφείλεται στον γονόκοκκο, η Ηπατίτιδα Β και η Ηπατίτιδα C, η σύφιλη, κ.λπ.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης είναι πολλοί και γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σεξουαλική επαφή!

Σε κάθε άλλη περίπτωση, μην πανικοβάλλεστε, καθώς τα περισσότερα ΣΜΝ και ΣΜΛ θεραπεύονται, με τις κατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές!

Μάθετε περισσότερα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην ιστοσελίδα www.y-o.gr στην κατηγορία «Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κονδυλώματα και Εγκυμοσύνη – Πώς Μπορούν να Επηρεάσουν τη Μητέρα και πώς το Έμβρυο;

Μύθοι και Αλήθειες Γύρω από τη Μετάδοση του AIDS

Μύθοι και Πραγματικότητες για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ηπατίτιδα Β – Συμπτώματα και Μετάδοση

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα που Μεταδίδονται με το Στοματικό Σεξ