Υγεία & Ομορφιά
Γρίπη πτηνών
Επικαιρότητα

Σε Εγρήγορση οι Αρμόδιες Υπηρεσίες για τη Γρίπη των Πτηνών

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει κρούσμα γρίπης των πτηνών» δίνει με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, με αφορμή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής που κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι καθώς η νόσος εμφανίστηκε στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και οι χώρες αυτές βρίσκονται στον ίδιο μεταναστευτικό διάδρομο άγριων πτηνών με την Ελλάδα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε εγρήγορση, προετοιμάζονται κατάλληλα και ενημερώνουν το κοινό ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Κίνδυνος για επανεμφάνιση της γρίπης πτηνών«Εμείς κάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πρέπει να κάνουμε, παίρνουμε δείγματα από τα πτηνά σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε στα σφαγεία, είτε σε εγκαταστάσεις, είτε στην άγρια πανίδα, ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάτι.

Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Προχωράμε με γνώμονα όσα ορίζουν η νομοθεσία και οι σχετικές διατάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπάτος.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να φτάσει στη βόρεια Ελλάδα η γρίπη των πτηνών, σχολιάζει ότι αυτό θεωρητικά δεν αποκλείεται καθώς η περιοχή συνορεύει με τη Βουλγαρία και οι μετακινήσεις των άγριων πτηνών δεν μπορούν να προβλεφθούν σε απόλυτο βαθμό.

«Είμαστε στα σύνορα, είμαστε η ασπίδα όλης της χώρας εδώ πάνω, οπότε έχουμε υποχρέωση να

προσέχουμε περισσότερο και να ενημερώνουμε και καλύτερα τον κόσμο», προσθέτει.

Σχετική εγκύκλιο για το θέμα έχει εκδώσει και το Τμήμα Παθολογίας Πτηνών, Ζωικών Υδρόβιων Οργανισμών, Μελισσών και λοιπών ζώων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παράλληλα σημειώνεται ότι έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 400 εστίες σε εκτροφές στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Οκτώβριο για ενδεχόμενο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.

Τονίζεται ακόμη ότι για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε ανθρώπους, συνιστάται στους πολίτες να μην έρχονται σε επαφή με νεκρά πτηνά χωρίς να φορούν τον κατάλληλο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας από τους κατόχους πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και οικόσιτων εκμεταλλεύσεων, καθώς και από όσους έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά, όπως οι δασικοί υπάλληλοι, οι κυνηγοί, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, οι ορνιθολόγοι, τα κέντρα περίθαλψης κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε Τώρα το Περιοδικό Υγεία και Ομορφιά – Τεύχος Καλοκαίρι 2023

admin

Το 99% των Εμβολιασθέντων Έχουν Ισχυρή Ανοσοαπόκριση Έναντι της Covid-19 μετά από μία Δόση του Εμβολίου της Pfizer

Evi Makavelou

Εγκυμοσύνη – Ο Κίνδυνος Αποβολής Μεγαλώνει το Καλοκαίρι

Κορωνοϊός – Πώς η ΧΑΠ και το Κάπνισμα Αυξάνουν τον Κίνδυνο

admin

Έγκριση Έλαβε Ένα Τεστ που Διαφοροποιεί τη Γρίπη από την Covid-19

Τι Γνωρίζουμε για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) στην Ελλάδα;

Χωρίς Σεξ στην Καραντίνα – Οι Συνέπειες της Επόμενης Μέρας

Evi Makavelou

Αποφύγετε τα Καθολικά Lockdowns στο Μέλλον, Κάντε Πολλά Τεστ, Εστιάστε Εφεξής στις Ευπαθείς Ομάδες

admin

Εμβολιασμοί Παιδιών και Εφήβων – Διαδικτυακή Διάλεξη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Κορωνοϊός – Τα πιο Συχνά Συμπτώματα των Ασθενών με Ήπια Μορφή της Νόσου

admin

Γιατί οι Γυναίκες Εμφανίζουν Συχνότερα Παρενέργειες Μετά τον Εμβολιασμό για SARS-CoV-2

Evi Makavelou

Στο 0,1% ο Πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

admin