Υγεία & Ομορφιά
Εγκυμοσύνη

Ψυχικές και Σωματικές Διαταραχές Κατά την Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη προκαλεί βαθιές αλλαγές στο σώμα και στις συνήθειες μιας γυναίκας.

Πολλές ψυχικές και σωματικές διαταραχές συνδέονται έτσι με αυτήν την περίοδο, η οποία είναι τόσο πλούσια όσο και δύσκολη…

Ψυχικές και Σωματικές Διαταραχές Κατά την Εγκυμοσύνη.

Η φυσική μεταμόρφωση

Τα φυσικά προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη είναι πάρα πολλά. Τα πιο συχνά από αυτά είναι:

  • Διαταραχές του πεπτικού συστήματος: ναυτία και έμετος συχνά εμφανίζονται κατά τους πρώτους τρεις μήνες. Για να τα αποτρέψετε, το να λαμβάνετε ένα μικρό σνακ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ειδικά το πρωί.
  • Νευρικές διαταραχές: οι κράμπες αντιμετωπίζονται με βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο. Ο πόνος στην πλάτη είναι επίσης συχνός. Συνιστάται επομένως να ασκείστε και να αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια.
  • Φλεβικές διαταραχές: οι κιρσοί ευθύνονται για την αίσθηση των βαριών ποδιών. Και εδώ, είναι απαραίτητο να κάνετε μερικές ήπιες ασκήσεις γυμναστικής, να φοράτε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και να περπατάτε όσο μπορείτε, χωρίς βέβαια να καταπιέζεστε.
  • Διαταραχές του δέρματος: η «μάσκα εγκυμοσύνης», επιστημονικά γνωστή ως χλόασμα ή μέλασμα της εγκυμοσύνης, είναι καφέ κηλίδες που μερικές φορές εμφανίζονται στο πρόσωπο. Η έγκυος γυναίκα πρέπει συνεπώς να προστατεύεται από τον ήλιο. Από τις πιο ενοχλητικές διαταραχές του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη, είναι οι ραγάδες, οι οποίες εμφανίζονται πρώτα στο στήθος και μετά στους μηρούς και στην κοιλιά.

Επομένως, θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνετε το δέρμα σας αρκετά συχνά, από την αρχή κιόλας της εγκυμοσύνης.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες διαταραχές είναι πιο σοβαρές και συνιστάται να συμβουλεύεστε έναν ειδικό μόλις αντιληφθείτε την εμφάνισή τους, όπως π.χ. αιμορραγία, συσπάσεις της μήτρας και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια νέα ζωή ξεκινά…

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα δεν είναι το μόνο που υφίσταται αλλαγές: επηρεάζεται επίσης και ο ψυχικός κόσμος.

Επιπλέον, πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα φυσικά σημάδια της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με την ιδέα μιας νέας γέννησης και ενίοτε υπάρχει αυξημένη συναισθηματικότητα, ασυνήθιστη επιθετικότητα ή άγχος.

Η μέλλουσα μητέρα, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασής της, κλείνεται στον εαυτό της και κάνει σκέψεις και σενάρια για το μέλλον και κατά πόσο θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα της καθήκοντα ως μητέρα.

Στη συνέχεια, όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (ναυτία, πρήξιμο στο στήθος, η κοιλιά που μεγαλώνει, κ.λπ.), μπορεί να δημιουργηθεί κάποια αμφιθυμία, που αποτελείται από στιγμές αποδοχής και στιγμές απόρριψης – συχνά χωρίς επίγνωση – που συνοδεύονται από κάποια ενοχή.

Στη συνέχεια, η νέα μητέρα στρέφεται προς τη μητέρα της ζητώντας επιπλέον βοήθεια και χάρες, άλλες φορές με καλό και άλλες φορές με μη ευγενικό τρόπο. Αυτές είναι οι γνωστές «επιθυμίες» και τα «καπρίτσια» της νέας μητέρας, γνωρίζοντας ότι σπάνια έως ποτέ δεν πρόκειται να λάβει αρνητική απάντηση.

Μετά από λίγους μήνες, όταν η κοιλιά στρογγυλεύει και το μωρό αρχίζει να κινείται, η έγκυος αρέσκεται στην ιδέα ότι είναι το επίκεντρο της προσοχής.

Μιλάει συνεχώς γι’ αυτό και απολαμβάνει την οποιαδήποτε διάκριση. Τέλος, όταν πλησιάζει ο καιρός του τοκετού, το άγχος καταβάλει για τα καλά τη νέα μητέρα και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αϋπνία. Φόβοι κάθε είδους εισβάλλουν στο μυαλό: φόβος για την επερχόμενη αλλαγή, φόβος για μη φυσιολογικό παιδί, φόβος για τον τοκετό…

Γι’ αυτό οι συνεδρίες προετοιμασίας του τοκετού είναι χρήσιμες για να την καθησυχάσουν και να την υποστηρίξουν.

Μεταξύ της τρίτης και της ενδέκατης ημέρας μετά τον τοκετό, οι νέες μητέρες συχνά βιώνουν μια μικρή μορφή πεσμένης διάθεσης. Οκτώ στις δέκα γυναίκες βιώνουν αυτή τη στιγμή προσωρινού άγχους και υπερευαισθησίας που διαρκεί από μερικές ώρες έως μια εβδομάδα.

Αυτή η μη σοβαρή πτώση της διάθεσης συνδέεται με το σοκ του τοκετού και τις ορμονικές διαταραχές.

Δυστυχώς, στο 10% των γυναικών η κατάθλιψη μετά τον τοκετό εμφανίζεται τους μήνες που ακολουθούν μετά την εγκυμοσύνη, με συμπτώματα όπως άγχος, θλίψη, αϋπνία…

Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γρήγορα έναν ειδικό, ώστε να μην επηρεαστεί η ανάπτυξη του νεογέννητου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καφές στην Εγκυμοσύνη – Τελικά Επιτρέπεται;

Συχνοί Μύθοι για τη Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διαβήτης Κύησης – Αιτίες και Θεραπεία

Evi Makavelou

Εγκυμοσύνη και Προϊόντα Περιποίησης

Evi Makavelou

Το Αβοκάντο στην Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

Αιμορραγία Μετά το Σεξ στην Εγκυμοσύνη – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Ενοχλητικά Συμπτώματα στην Εγκυμοσύνη

Συνηθισμένα Λάθη που Κάνουν οι Γυναίκες και «Σαμποτάρουν» τη Γονιμότητά τους

a.alefragkis

Οι Μεγαλύτεροι Μύθοι για την Εγκυμοσύνη

Τρίτο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης και Συμπτώματα

Evi Makavelou

Γυμναστική στην Εγκυμοσύνη – Τα Οφέλη

Evi Makavelou

Εγκυμοσύνη – Ο Ρόλος της Προγεστερόνης

Evi Makavelou