Υγεία & Ομορφιά
Ψείρες και Κόνιδες - Πρόληψη και Ολική Εξόντωση
Ασθένειες/Προβλήματα Οικογένεια

Ψείρες και Κόνιδες – Πρόληψη και Ολική Εξόντωση

Οι ψείρες είναι παρασιτικά ζωύφια που ζουν στις τριχωτές περιοχές του σώματος ζώων και ανθρώπων. Αυτοί οι μικροσκοπικοί εχθροί, μας προκαλούν τεράστια αναστάτωση και μας βασανίζουν, διότι όταν εγκαθίστανται στο τριχωτό της κεφαλής, η εξόντωσή τους δεν είναι από τα πιο εύκολα πράγματα…

Ψείρες και Κόνιδες - Πρόληψη και Ολική Εξόντωση.

Τι είναι οι ψείρες του κεφαλιού και οι κόνιδες;

Πρόκειται για μικροσκοπικά έντομα χωρίς φτερά, με έξι πόδια, που προσκολλώνται στο τριχωτό κεφαλής, χάρη στις δαγκάνες που έχουν στα πόδια τους και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, ενώ το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά. Τα αυγά της ψείρας ονομάζονται κόνιδες και είναι κολλημένα πάνω στις τρίχες, κοντά στο τριχωτό της κεφαλής.

Πώς εντοπίζουμε τις ψείρες; 

Οι ψείρες του κεφαλιού μπορεί να έχουν χρώμα λευκό, καφέ ή σκούρο γκρι. Τις εντοπίζουμε συνήθως στα μαλλιά, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, πίσω από τα αυτιά, κοντά στον αυχένα, διότι προτιμούν το ζεστό και υγρό περιβάλλον.

Το να εντοπίσετε μια ζωντανή ψείρα είναι συχνά το μόνο σημάδι της μόλυνσης. Σε πολλά παιδιά, οι ψείρες του κεφαλιού δεν προκαλούν καμία ενόχληση. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η φαγούρα που μπορεί να ξεκινήσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες αφότου οι ψείρες «εγκατασταθούν» στο κεφάλι. Η φαγούρα προκαλείται από την αλλεργική αντίδραση του δέρματος στα δαγκώματά τους.

Προσοχή! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ο έντονος κνησμός να οδηγήσει σε πιο σοβαρές δερματικές μολύνσεις, σε περίπτωση που κάποιος ξύνεται πολύ και πληγώνει την επιδερμίδα στο τριχωτό της κεφαλής.

Πώς εξαπλώνονται οι ψείρες;

Οι ψείρες μεταφέρονται με την άμεση επαφή, δηλαδή πηδούν από τα μαλλιά ενός ατόμου σε εκείνα ενός άλλου. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα άτομα παίζουν, αγκαλιάζονται ή εργάζονται πολύ κοντά. Τόσο οι ψείρες όσο και οι κόνιδες, δεν μπορούν να επιβιώσουν μακριά από το τριχωτό της κεφαλής για περισσότερο από 24 ώρες.

Επειδή όμως μπορούν να επιβιώσουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πάνω σε αντικείμενα (ρούχα, χτένες, καπέλα, κασκόλ, κορδέλα, κ.λπ.), χρειάζεται προσοχή στη χρήση κοινών προσωπικών αντικειμένων. Οι ψείρες ευδοκιμούν και εμφανίζονται πιο συχνά στα παιδιά, λόγω του τρόπου ζωής και της άμεσης επαφής που έχουν μεταξύ τους.

Η Πρόληψη

Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί έγκαιρα η παρουσία ψειρών, οπότε συνίσταται τακτικός έλεγχος του τριχωτού της κεφαλής, ιδιαίτερα των παιδιών.

Συμβουλή: Στα παιδιά, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος του κεφαλιού κάθε εβδομάδα. Πρέπει να ενημερώνετε τα παιδιά να μην χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους αντικείμενα με άλλα άτομα. Ακόμα και στο σπίτι, τα αδέρφια μεταξύ τους θα πρέπει να χτενίζονται μόνο με δικές τους χτένες και να χρησιμοποιούν τα δικά τους αντικείμενα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ψείρες;

Τα ειδικά αντιφθειρικά προϊόντα, βοηθούν ώστε αυτός ο εφιάλτης να γίνει παρελθόν. Σε περίπτωση που εντοπίσετε ψείρες, συμβουλευτείτε άμεσα τον φαρμακοποιό σας.

Ακολούθως, ενημερώστε τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με το παιδί, ώστε να ακολουθήσει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον, θα πρέπει να πλύνετε με καυτό νερό ό,τι ήρθε σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού (σεντόνια, μαξιλάρια, ρούχα, βούρτσες, κ.λπ.).

Γνωρίζατε ότι…

  • Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται πολλές μαμάδες αν κολλήσουν τα παιδιά τους ψείρες είναι να τα κουρέψουν. Αυτό όμως δεν είναι λύση, καθώς οι ψείρες ζουν στο τριχωτό της κεφαλής και δεν έχουν κάποια προτίμηση σε καθαρά ή βρώμικα, μακριά ή κοντά μαλλιά.
  • Παλαιότερα, ήταν μεγάλος κόπος για να φύγουν οι ψείρες… και δεν ήταν καθόλου ευχάριστη διαδικασία, αφού οι μαμάδες έλουζαν τα παιδιά με βενζίνη για να τις εξοντώσουν.
  • Αργότερα εμφανίστηκαν τα αντιφθειρικά προϊόντα που περιείχαν εντομοκτόνα και ήταν επιβλαβή για το δέρμα.
  • Σταδιακά οι ψείρες απέκτησαν αντοχή στις χημικές ουσίες και συνεπώς η εξόντωσή τους ήταν δύσκολη.
  • Πλέον σήμερα, έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα προϊόντα χωρίς να περιέχουν εντομοκτόνα ή χημικές ουσίες και είναι κατάλληλα ακόμα και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα.

Από το φαρμακείο, μπορείτε να προμηθευτείτε ασφαλή προϊόντα, όπως ειδικές αντιφθειρικές λοσιόν, σαμπουάν και ειδικά χτενάκια. Τα προϊόντα αυτά είναι αποτελεσματικά, αρκεί να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

Η αντιφθειρική θεραπεία περιλαμβάνει, συνήθως, δύο εφαρμογές του προϊόντος, με τη δεύτερη εφαρμογή να εφαρμόζεται μετά το πέρας 7 ημερών, προκειμένου να απομακρυνθούν όλες οι ψείρες και τα αυγά από τα μαλλιά.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην επιλογή των αντιφθειρικών, διότι δεν είναι όλα κατάλληλα για μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες, γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερώνεστε από τον φαρμακοποιό σας και να ζητάτε τη συμβουλή του.

Αριστείδης Κούνας, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές στους Νέους Γονείς για το Παιδί τους

Νυχτερινός Τρόμος στα Παιδιά – Όσα Πρέπει να Γνωρίζουν οι Γονείς

Ήλιος και Παιδιά – Τι Χρειάζεται να Προσέχετε

Σημάδια Κατάθλιψης στους Ηλικιωμένους

Σακχαρώδης Διαβήτης στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία

Πότε να Επικοινωνήσετε με τον Παιδίατρο