Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διάφορες Παθήσεις Υγεία

Προβλήματα στα Πόδια – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Τα προβλήματα που εμφανίζονται συχνά στα πόδια, όπως το αίσθημα βάρους, οι κάλοι και το οίδημα στο κότσι, μπορεί να οφείλονται σε καθημερινές συνήθειες. Ωστόσο, είναι πιθανό να αντικατοπτρίζουν διάφορες παθήσεις του οργανισμού.

Προβλήματα στα Πόδια - Αιτίες και Αντιμετώπιση.

Βαριά και κουρασμένα πόδια

Το αίσθημα βάρους στα πόδια μπορεί να μην οφείλεται αμιγώς σε απλή κόπωση, αλλά να είναι αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας και συνεπώς κακής κυκλοφορίας του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά.

Σε αρκετές περιπτώσεις, το σύμπτωμα αυτό είναι προάγγελος της εμφάνισης κιρσών και τότε το πρόβλημα εντοπίζεται στις βαλβίδες των φλεβών που χάνουν τη συσταλτικότητά τους.

Ακόμη, σημαντικό ρόλο παίζουν οι μύες των ποδιών που δρουν σαν αντλίες για τις περιφερειακές φλέβες και όταν αυτοί δεν είναι ενδυναμωμένοι, το έργο των φλεβών δεν είναι αποτελεσματικό.

Παράγοντες πρόκλησης και ευπαθή άτομα

Με την πάροδο του χρόνου και λόγω ελλιπούς ενδυνάμωσης των μυών, το αίσθημα βάρους στα πόδια γίνεται όλο και πιο έντονο και επίπονο και η πιθανή εξέλιξή του σε κιρσούς ή έλκη δεν θα πρέπει να σας αφήνει αδιάφορους.

Η ένταση του προβλήματος εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο (πιο συχνά βλάπτονται οι γυναίκες), τη δραστηριότητα, την κληρονομικότητα και σαφώς από την επιλογή της ενδυμασίας, καθώς τα στενά και άβολα ρούχα και παπούτσια επηρεάζουν τη στάση του σώματος και τη ροή του αίματος.

Αντιμετώπιση αισθήματος βάρους στα πόδια

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα βοηθήσει είναι η καλή αιμάτωση των κάτω άκρων, είτε με το να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, ειδικά όταν η φύση της εργασίας σας καθηλώνει για πολλές ώρες σε μία καρέκλα, είτε με το να επιλέξετε μορφές άσκησης όπως: το τρέξιμο, η ποδηλασία και η κολύμβηση, επιτυγχάνοντας παράλληλη μυϊκή ενδυνάμωση και καλή κυκλοφορία του αίματος.

Αν αισθάνεστε αίσθημα βάρους στα πόδια σας, συστήνεται…

  • Να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία,
  • Να κάνετε κάποιες επιτόπιες ασκήσεις για επαρκή αιμάτωση των κάτω άκρων,
  • Να αποφεύγετε τα σφιχτά ρούχα και τα ψηλά τακούνια,
  • Να φοράτε κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, καθώς θα σας ανακουφίσουν από τον πόνο.
  • Άλλες καθημερινές συμβουλές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση των ποδιών σε κρύο νερό και μασάζ από το κάτω μέρος του ποδιού προς τα πάνω, που θα διευκολύνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά.
  • Μία σημαντική συμβουλή, είναι να ξαπλώσετε και να τοποθετήσετε ψηλά τα πόδια σας.
  • Τέλος, ζητήστε από το φαρμακοποιό σας μια θεραπεία με φλεβοτονικά για τα βαριά πόδια ή και με τοπικές ειδικές κρέμες.
Τι να κάνετε όταν έχετε κότσι στο πόδι σας;

Τι να κάνετε όταν έχετε κότσι στο πόδι σας;

Το κότσι εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών και πιθανώς προκαλείται από ακατάλληλα παπούτσια (μυτερά, με ψηλά τακούνια ή αρκετά σφιχτά) που επηρεάζουν τη μορφολογία του πέλματος.

Μπορεί επίσης να οφείλεται και σε φλεγμονώδη παθολογία, όπως η πολυαρθρίτιδα. Ο πόνος συνήθως είναι αισθητός και έντονος κατά τη διάρκεια που σχηματίζεται το κότσι, καθώς το οίδημα τροποποιεί την ικανότητα στήριξης του σώματος και οδηγεί στον σχηματισμό παραμορφώσεων του πέλματος.

Πώς θα ανακουφιστείτε από τον πόνο που προκαλεί το κότσι;

Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για τη χορήγηση τοπικών αντιφλεγμονωδών και προστατευτικής γέλης σιλικόνης που θα περιορίσει την τριβή, όταν φοράτε παπούτσια. Υπάρχουν επίσης προστατευτικά αυτοκόλλητα επιχρίσματα και ροδέλες αφρού, για να μην έρχεται σε επαφή το κότσι με την επιφάνεια του παπουτσιού και εντείνεται ο πόνος.

Συστήνονται επίσης και νάρθηκες δαχτύλων, τους οποίους μπορείτε να φοράτε είτε το πρωί, είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι νάρθηκες, κρατούν το μεγάλο δάχτυλο στον σωστό άξονα και μειώνουν την παραμόρφωση.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπευτική αγωγή και ακολουθείται από τη χρήση ειδικών ανακουφιστικών παπουτσιών για 3-6 εβδομάδες, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο με ιατρική συνταγή, για κάλυψη ενός μέρους του κόστους τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κάλος στο πόδι

Οι κάλοι των ποδιών είναι εξ’ ορισμού η υπερκερατινοποίηση, δηλαδή η συσσώρευση κεράτινων κυττάρων, σε μία περιοχή υπερβολικής τριβής ή πίεσης.

Η κωνοειδής παχιά περιοχή που δημιουργείται, σπρώχνει το δέρμα προς τα κάτω και πιέζοντας τα νεύρα προκαλεί πόνο. Το μυστικό για την αντιμετώπιση των κάλων βρίσκεται στο σαλικυλικό οξύ, τη δραστική ουσία της ασπιρίνης.

Εκτός από τις αναλγητικές, έχει και κερατινολυτικές ιδιότητες, ενισχύοντας παράλληλα την απολέπιση της περιοχής. Έτσι, τα επιθέματα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ και τοποθετούνται στην περιοχή του κάλου, την προστατεύουν από την τριβή και ταυτόχρονα τον εξαλείφουν.

Κάλος στο πόδι.

Δράστε γρήγορα και αποφύγετε την «εγκατάσταση» του κάλου

Υπάρχουν δύο είδη κάλων: αυτοί που είναι σε αρχικό στάδιο και αυτοί που έχουν εγκατασταθεί στο πόδι.

Καλό είναι μόλις εντοπίσετε τον σχηματισμό του κάλου, να προμηθευτείτε τους ειδικούς υδροκολλοειδείς επιδέσμους που δεν απολεπίζουν την περιοχή, αλλά την υγραίνουν και την ενυδατώνουν χάρη στην καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη που περιέχουν.

Ενεργώντας διακριτικά στη νεοσχηματισμένη κεράτινη στιβάδα, διατηρούν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, ευνοϊκό για την επούλωση.

Αφαιρέστε τον κάλο μόνοι σας με προσοχή

Όταν έχει δημιουργηθεί ο κάλος, συστήνεται να κάνετε χρήση των επιθεμάτων σαλικυλικού οξέος, αφού προηγηθεί η εμβάπτιση του ποδιού σε ζεστό νερό για 20’ και ελαφρύ τρίψιμο της περιοχής με μία στεγνή πετσέτα ή ελαφρόπετρα, ώστε να απομακρυνθούν τα επιφανειακά κερατινοκύτταρα.

Στη συνέχεια, εφαρμόστε στη στεγνή πλέον περιοχή το επίθεμα, το οποίο θα απομακρυνθεί μόνο του μετά από 2-3 ημέρες. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξαλειφθεί ο κάλος.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγονται τα πάρα πολύ ψηλά, μυτερά και σφιχτά παπούτσια που πιέζουν την περιοχή, καθώς αυτά οδηγούν στον σχηματισμό των κάλων. Όταν καταφεύγετε στη θεραπεία τους, να επιλέγονται παπούτσια άνετα, χωρίς εσωτερικές ραφές, για να μην προκαλείται τριβή της πάσχουσας περιοχής.

Φρειδερίκη Καπούλα, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι Είναι οι Ελεύθερες Ρίζες και πώς Απειλούν την Υγεία μας;

a.alefragkis

Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Απαλλαγείτε από τον Πονοκέφαλο χωρίς να Πάρετε Φάρμακα

Editor6 pharma

Τύποι Ακμής – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αντιμετώπισή τους

Editor6 pharma

Συχνές Ερωτήσεις των Ασθενών για τη Γρίπη και οι Κατάλληλες Απαντήσεις

Συμπτώματα που Μαρτυρούν την Έλλειψη Ψευδαργύρου στον Οργανισμό μας

a.alefragkis

Γνωρίζετε για τις Κήλες;

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ