Υγεία & Ομορφιά
Πεπτικό Σύστημα

Προβιοτικά για τις Γαστρεντερικές Διαταραχές

Πολύς κόσμος υποφέρει συχνά από γαστρεντερικές διαταραχές.

Καούρες, διάρροια, φουσκώματα είναι πολύ συχνές αιτίες επίσκεψης στον Ιατρό ή στο Φαρμακείο.

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένη η χορήγηση προβιοτικών και όχι αδίκως, καθώς αυτά είναι ένας άμεσος, αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα προβιοτικά:

• Δυσκοιλιότητα

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ένας στους πέντε Έλληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποτελεί για κάποιους ένα μόνιμο πρόβλημα και σε άλλους να είναι περιστασιακή.

Δεδομένου ότι αυτή συνήθως οφείλεται στη διαταραχή της εντερικής χλωρίδας, η χορήγηση ενός προβιοτικού μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της χλωρίδας και στη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Προτιμήστε προβιοτικά και όχι καθαρτικά για τη δυσκοιλιότητα.

Τα καθαρτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά και ίσως απαραίτητα για κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν μπορούν όμως να αποτελούν μια μόνιμη λύση.

Προκαλούν συσπάσεις στο έντερο και αν χρησιμοποιηθούν αλόγιστα προκαλούν εθισμό, με αποτέλεσμα το έντερο να «τεμπελιάζει», να μην κάνει μόνο του σύσπαση και να περιμένει πάλι να το «προκαλέσουμε» με κάποιο καθαρτικό.

Αντιθέτως, τα προβιοτικά δεν προκαλούν συσπάσεις και εθισμό, αλλά βοηθούν να επανέλθει σταδιακά η ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου και να λειτουργήσει το έντερο φυσιολογικά μόνο του.

• Ευερέθιστο έντερο και φουσκώματα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ή σπαστική κολίτιδα) ταλαιπωρεί έναν στους οκτώ Έλληνες.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου είναι τα φουσκώματα, τα αέρια, ο πόνος στην κοιλιά και συχνά η εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.

Τα άτομα που πάσχουν επηρεάζονται πολύ από το άγχος, την ψυχολογία τους και τη διατροφή τους.

Τα προβιοτικά μπορούν και σ’ αυτή την περίπτωση να βοηθήσουν.

Το προβιοτικό L.plantarum είναι το πιο μελετημένο για τη δράση του στις παραπάνω περιπτώσεις και φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Ο συνδυασμός του με τα L. acidophilus και L.rhamnosus θα μπορούσε να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς και αυτά θεωρούνται ωφέλιμα για το συγκεκριμένο σύνδρομο.

• Διάρροια

Στην περίπτωση μιας σχετικά ήπιας διάρροιας ή μιας διάρροιας που οφείλεται σε γνωστό αίτιο (π.χ. λήψη κάποιων φαρμάκων), η λήψη ενός προβιοτικού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του εντέρου.

Σε περιπτώσεις όμως οξείας ή επίμονης διάρροιας, η κατάσταση μπορεί να είναι πιο πολύπλοκη και τότε θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Χρειάζεται να προσέξετε συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο εμετός, το αίμα, κ.ά.

Προσοχή χρειάζονται επίσης οι ευαίσθητες ομάδες, όπως τα βρέφη κάτω του 1 έτους, οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με συγκεκριμένες παθολογίες.

Προβιοτικά για τους Ταξιδιώτες

Όταν κάποιος ταξιδεύει, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διάφορες διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου του.

Η «διάρροια των ταξιδιωτών» είναι μια από τις πιο συνηθισμένες και σχετίζεται με τις αλλαγές στη διατροφή και στις συνήθειες.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να παίρνετε προβιοτικά προληπτικά, μία ημέρα έως μία εβδομάδα πριν από το προγραμματισμένο σας ταξίδι.

Έτσι θα προετοιμάσετε την εντερική χλωρίδα για τις επερχόμενες διατροφικές αλλαγές και θα αποφύγετε τις μικροενοχλήσεις.

Προβιοτικά και Βρέφη

Τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με γαστρεντερικές διαταραχές όπως κολικούς, φουσκώματα, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα.

Σύμφωνα με τις μελέτες, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των παραπάνω συμπτωμάτων, καθώς και της δυσφορίας και του κλάματος που προκαλούνται από αυτά.

Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ατοπικού εκζέματος στο βρέφος όταν λαμβάνονται από την έγκυο ή στη μείωση των συμπτωμάτων του όταν υπάρχει ήδη.

Τα προβιοτικά L.rhamnosus και L.reuteri έχουν μελετηθεί αρκετά στις παραπάνω περιπτώσεις με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μπορεί να υπάρχουν σε βρεφικές φόρμουλες ή να κυκλοφορούν ως συμπληρώματα διατροφής, συνήθως σε μορφή σταγόνων με ουδέτερη γεύση, που μπορούν να προστεθούν στο γάλα ή την τροφή του βρέφους.

Προσοχή:

Πρέπει να αποφεύγεται η ανάμειξη των προβιοτικών με πολύ ζεστά ροφήματα ή τροφές.

Προβιοτικά και Άτομα με Δυσανεξία στη Λακτόζη

Τα προβιοτικά που ανήκουν στα γαλακτικά βακτήρια μετατρέπουν τα σάκχαρα σε γαλακτικό οξύ, ιδιότητα από την οποία έχουν λάβει το όνομά τους.

Τα γαλακτικά βακτήρια, λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν και στην πέψη της λακτόζης κι επομένως να ωφελήσουν άτομα με σχετικά ήπια δυσανεξία στη λακτόζη.

Όπου αυτό δεν είναι αρκετό, τα προβιοτικά μπορούν να συνδυαστούν με ένα συμπλήρωμα διατροφής με λακτάση.

Προβιοτικά και Αθλητές

Οι γαστρεντερικές διαταραχές είναι συχνές στους αθλητές, ειδικά σε αθλήματα αντοχής όπως ο μαραθώνιος και σε δύσκολες συνθήκες ζέστης, υψόμετρο κ.ά.

Δεδομένου ότι οι διαταραχές στο έντερο μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις προπονήσεις και τις επιδόσεις των αθλητών, προτείνεται σε περιόδους συχνών ή σημαντικών αγώνων να ξεκινούν τη λήψη προβιοτικών λίγες εβδομάδες πριν.

Προβιοτικά και Αντιβιοτικά

Η λήψη αντιβίωσης διαταράσσει σημαντικά τη χλωρίδα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια.

Για το λόγο αυτό, όταν λαμβάνεται αντιβίωση κρίνεται απαραίτητη η λήψη προβιοτικών με την έναρξη της λήψης της και ιδανικά και για λίγες εβδομάδες μετά τη διακοπή τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα προβιοτικά L.bulgaricus και L.acidophilus έχουν μελετηθεί αρκετά για τη δράση τους ενάντια στις παρενέργειες της αντιβίωσης και φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισής τους.

Επιπλέον, το L.acidophilus μπορεί να προστατεύσει σε κάποιο βαθμό και από τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων σε περιόδους που λαμβάνεται αντιβίωση.

Προσοχή:

Το προβιοτικό πρέπει να λαμβάνεται διαφορετική ώρα από το αντιβιοτικό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το δεύτερο να καταστρέψει το πρώτο.

Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος, BSc, MSc
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημάδια που Μαρτυρούν Εντερικές Παθήσεις

d.tsagkrinos

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου – Ποια Σημάδια Πρέπει να Προσέξετε

d.tsagkrinos

Τροφική Δηλητηρίαση – Αίτια, Συμπτώματα και Θεραπεία

Editor6 pharma

Απόφραξη του Εντέρου: Σημάδια που σας Προειδοποιούν

Γαστρεντερίτιδα: Απλώς Aντιμετωπίστε την!

yoadmin

3 Φυσικές Λύσεις για την Ανακούφιση από τη Γαστρεντερίτιδα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ