Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Προτεραιότητα στα Self Test θα Έχουν οι Μαθητές – Αρχές Μαΐου θα Έχουν Εμβολιαστεί Τουλάχιστον με μια Δόση Όλοι οι Πολίτες άνω των 60 Ετών

Άνοιξε από σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 690.000 πολιτών από 65 μέχρι 69 ετών, εκ των οποίων οι 113.000 διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση κι έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα μηνύματα για ραντεβού, ενώ 90.000 από αυτούς έχουν ήδη επιβεβαιώσει, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρρακάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.

Όπως επισήμανε, το σύστημα του εμβολιασμού είναι ξεχωριστό σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποίησαν call centers, υπάρχει ταχύτητα και ποιοτικός τρόπος, καθώς δε σημειώνονται ουρές.

Υπογράμμισε δε, ότι «χθες είχαμε και ρεκόρ στον αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών που έφτασαν τους 39.244.

Εξοπλισμός μαθητώνΤην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πάνω από 330.000 ραντεβού με μέσο όρο 55.000 την ημέρα».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε με το που φτάνουν τα εμβόλια να γίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτήν την στιγμή έχουμε 1.739.000 εμβολιασμούς πρώτης και δεύτερης δόσης.

Συγκεκριμένα, 1.114.370 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ 624.681 έχουν κάνει και τις δυο δόσεις».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι στις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών κι όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Αυτό σημαίνει ότι το τείχος ανοσίας έχει αρχίσει να χτίζεται», τόνισε.

Σχετικά με τη βεβαίωση του εμβολιασμού, σημείωσε:

«στήσαμε ένα σύστημα εξ αρχής ψηφιακό, άρα ήταν εύκολο να βγάλουμε μια βεβαίωση.

Δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά αφορά πρώτον τον εμβολιασμό, δεύτερον να έχει περάσει κανείς την ασθένεια και τρίτον να έχει κάνει τεστ εντός συγκεκριμένων ωρών πριν διαβεί τα σύνορα.

Αυτά τα τρία είναι ισοδύναμα κι έχει ένα πιστοποιητικό με έναν κωδικό QR και μπορεί να περάσει ευκολότερα τα σύνορα.

Είναι μια γρηγορότερη διέλευση».

Όσον αφορά στα self test ο υπουργός δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι παραλαβές και προτεραιότητα θα έχουν οι μαθητές, οι πολίτες 18-67 ετών και έπεται η ηλικιακή ομάδα άνω των 67 ετών.

«Θα το παραλαμβάνει κάποιος από ένα φαρμακείο, θα γίνεται στο σπίτι και θα υπάρξει μια πλατφόρμα που διαμορφώνεται, όπου ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη θα εκδίδεται μια βεβαίωση είτε οι μαθητές, είτε οι εργαζόμενοι».

Για τα voucher για τον εξοπλισμό των μαθητών, ο υπουργός είπε ότι συνεργάστηκαν πολλά υπουργεία μεταξύ τους.

«Από Δευτέρα ξεκινά το πρόγραμμα για τους δικαιούχους, θα έχει μια πρόσβαση η κάθε οικογένεια σε ένα voucher 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από 4-24 ετών και αφορά οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6000 ευρώ.

Αφορά περίπου 325.000 οικογένειες και 560 νέους.

Μπορεί από σήμερα κάποιος να μπει στην πλατφόρμα, digital-access.gov.gr και να διαπιστώσει αν είναι δικαιούχος, ενώ η διάθεση του τάμπλετ ή του λάπτοπ θα ξεκινήσει μια βδομάδα μετά».

Για το Κτηματολόγιο ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι γίνεται μια σημαντική αλλαγή, «ανοίγουμε δεδομένα των κτηματολογικών γραφείων ψηφιακά σε επαγγελματίες που θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από απόσταση.

Αυτή η υπηρεσία είναι σημαντική ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, αλλά γενικότερα οτιδήποτε μπορεί το κράτος να παρέχει ψηφιακά για να διευκολύνει τον πολίτη, να το κάνει.

Είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινά Μέτρα Αξιολόγησης της Έκβασης της Νόσου COVID-19 Προτείνει ο ΠΟΥ

yoadmin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εχθρός μας Είναι ο Καπνός, Όχι οι Καπνιστές!

yoadmin

Οι Ψευδείς Ειδήσεις και η Αντιμετώπισή τους εν Μέσω Πανδημίας

Η Βιωσιμότητα της Οικονομίας

yoadmin

Ένα Γονίδιο Κληρονομιά από τους Νεάντερταλ Φαίνεται να Προστατεύει από Σοβαρή Covid-19

Το Εμβόλιο κατά της Covid-19 των Sanofi και GSK δεν θα Κυκλοφορήσει πριν το Τέλος του 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ