Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Πρόωρη Εμμηνόπαυση και Κίνδυνος Εμφάνισης Καρδιακών Ασθενειών

Όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα, οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν την ηλικία των 40) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Ο Μάικλ Χόνιγκμπεργκ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει το ιστορικό εμμηνόπαυσης κάθε γυναίκας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή είναι πρόωρη, για να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.

Όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα, οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν την ηλικία των 40) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 144.000 γυναίκες σε εμμηνόπαυση (μέση ηλικία τα 60 έτη), συμπεριλαμβανομένων 4.900 γυναικών με φυσική εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 και περίπου 640 που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 μετά από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών τους.

Έπειτα από 7ετή παρακολούθηση, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν δείκτες που σχετίζονται με κακή καρδιακή λειτουργία, π.χ. υπέρταση, υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και διαβήτη τύπου 2.

Ακόμα και χωρίς αυτούς τους δείκτες, οι γυναίκες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια, στένωση αορτικής βαλβίδας, κολπική μαρμαρυγή και θρόμβους αίματος στα πόδια ή στους πνεύμονες.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοαγγειακών νόσων ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες που βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση λόγω χειρουργείου, συγκριτικά με τις γυναίκες που βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση από φυσικά αίτια.

Η χρήση ορμονών για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης δεν άλλαξε τον κίνδυνο που διέτρεχαν αυτές οι γυναίκες.

Οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση πριν τα 50 διέτρεχαν και αυτές κάπως αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή προβλήματα, αλλά γενικά ο κίνδυνος φάνηκε να ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση (όσο μικρότερη ηλικία εμμηνόπαυσης, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών).

Ο κίνδυνος αυτός παραμένει αυξημένος ακόμη και για δεκαετίες μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, η τήρηση ενός υγιούς προγράμματος διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντικές για τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Επιπλέον, οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το ιστορικό εμμηνόπαυσης των γυναικών όταν αποφασίζουν να συνταγογραφήσουν στατίνες σε γυναίκες μέσης ηλικίας που δεν έχουν υποστεί κανενός είδους καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη – Τι Σημαίνει να Είσαι Διαβητικός στην Ελλάδα του 2018

yoadmin

Οι Αρνητικές Επιπτώσεις των Αντισηπτικών στο Δέρμα

yoadmin

Νομοσχέδιο για τη Φαρμακευτική Κάνναβη

yoadmin

Η Συσχέτιση της Βιταμίνης D με τον Κορωνοϊό

yoadmin

Ο ΠΟΥ Ζητάει να Εξαλειφθούν τα Τρανς Λιπαρά

yoadmin

Κορωνοϊός – Οι Φαρμακοποιοί Βρίσκονται Καθημερινά στο Μάτι του Κυκλώνα

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ