Υγεία & Ομορφιά
Image default
Δερματολογία Υγεία

Πρόληψη και Θεραπεία της Ακμής με Αιθέρια Έλαια

Η ακμή είναι μια νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος, καθώς και μια ποικιλία βλαβών στο πρόσωπο και στο σώμα.

Η ακμή προκαλείται από την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, σε συνδυασμό με την απόφραξη του εκφορητικού πόρου, καθώς και από τον αποικισμό του δέρματος με το μικρόβιο Propionibacterium Acnes. Υπάρχουν πάνω από 10 τύποι ακμής, ανάλογα με την αιτία και τη βαρύτητά της κάθε φορά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά με ακμή ενηλίκων και σημαντικό ρόλο έχουν κυρίως…

 • Η κληρονομικότητα,
 • Ορμονικοί παράγοντες,
 • Το κάπνισμα,
 • Το στρες,
 • Η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών,
 • Πιθανή χρήση φαρμάκων, κ.ά.

Για τη θεραπεία της ακμής χρησιμοποιούνται τοπικά ρετινοειδή, αζελαικό, υπεροξείδιο του βενζολίου, αντιβιοτικά από το στόμα και αντισυλληπτικά, καθώς οι γιατροί τα χορηγούν ως εξίσου αποτελεσματικά φάρμακα για µακροχρόνια θεραπεία κατά της ακμής.

Χορηγείται επίσης και ισοτρετινοίνη από το στόμα, όταν κρίνεται απαραίτητο από τον γιατρό και εφόσον φυσικά προηγηθούν οι κατάλληλες εξετάσεις.

Τέλος υπάρχει -υπό προϋποθέσεις- η λύση του λέιζερ (fractional CO2). Σε κάθε περίπτωση η αγωγή πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποφύγουμε τον σχηματισμό σημαδιών και ουλών.

Η αρωματοθεραπεία έχει τις δικές της λύσεις για την ακμή

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε σε μείγματα -ανάλογα με την περίπτωση- συγκεντρώνουν όλες εκείνες τις ιδιότητες που χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε την ακμή. Τα αιθέρια έλαια περιέχουν όλη τη ζωτική δύναμη του φυτού από το οποίο προέρχονται και στην περίπτωσή μας επιλέγουμε αιθέρια έλαια με δράση:

Αντιμικροβιακή,

Επουλωτική,

Αντιφλεγμονώδη,

Αντισηπτική,

Αντιοξειδωτική,

Κερατολυτική,

Δράση κατά της υπερβολικής λιπαρότητας και της ερυθρότητας.

Η αρωματοθεραπεία, η χρήση δηλαδή των αιθερίων ελαίων στη θεραπευτική, είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί ακόμα και να συνδυαστεί με κάποια άλλη θεραπεία.

Επιπρόσθετα, τα αιθέρια έλαια που επιλέγουμε πρέπει να συνεργάζονται καλά μεταξύ τους, δηλαδή να μας δίνουν τη μέγιστη δράση τους αναμεμιγμένα στις σωστές αναλογίες.

Η αρωματοθεραπεία, η χρήση δηλαδή των αιθερίων ελαίων στη θεραπευτική, είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί ακόμα και να συνδυαστεί με κάποια άλλη θεραπεία.

Στην περίπτωση της ακμής, μπορούμε να ξεκινήσουμε αγωγή με αιθέρια έλαια, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε το θεραπευτικό οπλοστάσιο της φύσης και μόνο αν χρειαστεί να συνεχίσουμε με φαρμακευτική αγωγή.

Στο εξωτερικό υπάρχουν κλινικές στις οποίες η αρωματοθεραπεία λειτουργεί στην πράξη σε καθημερινή βάση. Έχουν ξεκινήσει από χρόνια να γίνονται κλινικές δοκιμές-μελέτες για τη δράση των αιθερίων ελαίων και σε κάποιες που διενεργήθηκαν στο διάστημα 2005-2012 αποδείχθηκε στην πράξη (in vitro) η θεραπευτική δράση των αιθερίων ελαίων κατά της ακμής.

Αυτά τα αιθέρια έλαια είναι τα εξής:

 • Άρκευθος,
 • Λεμονόχορτο,
 • Βασιλικός,
 • Δενδρολίβανο,
 • Θυμάρι,
 • Γκρέιπφρουτ,
 • Σιτρονέλλα,
 • Κοπάιμπα.

Σε μία από αυτές τις κλινικές δοκιμές, εξετάσθηκε η δράση του sweet orange και του sweet basil σε 28 εθελοντές με ακμή, με καθημερινή τοπική εφαρμογή τους για 8 εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα ήταν 43-75% μείωση των βλαβών και το απέδωσαν στην αντισηπτική και κερατολυτική δράση των αιθερίων ελαίων. Η ερυθρότητα και το αίσθημα φλόγωσης εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από την εφαρμογή των αιθερίων ελαίων!

Παρόμοια μελέτη έγινε και για ένα όχι πολύ γνωστό αιθέριο έλαιο, το βραζιλιάνικο copaiba, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε μορφή τζελ 1% δύο φορές ημερησίως για 21 ημέρες, σε σύγκριση με τζελ που περιείχε εικονικό φάρμακο, δίνοντας επίσης πολύ καλά αποτελέσματα και σημαντική μείωση της ακμής.

Αγριοκυπάρισσο, γεράνι, λεβάντα, γερμανικό και ρωμαϊκό χαμομήλι, όταν έχουμε ερυθρότητα στις προσβεβλημένες με ακμή περιοχές.

Άλλα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες κατά της ακμής είναι:

Αγριοκυπάρισσο, γεράνι, λεβάντα, γερμανικό και ρωμαϊκό χαμομήλι, όταν έχουμε ερυθρότητα στις προσβεβλημένες με ακμή περιοχές.

Όταν υπάρχουν φλεγμονές εφαρμόζονται τοπικά μείγματα από δενδρολίβανο, θυμάρι, λεμόνι, περγαμόντο και τεϊόδεντρο.

Στα σημάδια και στις ουλές χρησιμοποιείται λιβάνι, παλμαρόζα και πετιτγκρέιν.

Το σανδαλόξυλο, η λουίζα, ο κέδρος, το ραβενσάρα και η ρίγανη… είναι μερικά ακόμα από τα αιθέρια έλαια που έχουν θεραπευτική δράση κατά της ακμής.

3 στάδια ελέγχου της θεραπείας, περίπου 14 ημερών το καθένα

 • Στο 1ο στάδιο, σκοπός μας είναι να μειωθεί η φλεγμονή και να προωθηθεί η επούλωση.
 • Στο 2ο στάδιο, ακολουθούμε ένα πρόγραμμα εξισορρόπησης.
 • Στο 3ο στάδιο, προσπαθούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερη βελτίωση.

Στην επιστημονική αρωματοθεραπεία, τα αιθέρια έλαια δεν τα χρησιμοποιούμε αδιάλυτα επάνω στο δέρμα.

Τα ενσωματώνουμε πρώτα σε ένα ή περισσότερα φυτικά έλαια, που ονομάζονται φορείς.

Τα κατάλληλα έλαια φορείς στη θεραπεία της ακμής είναι το τζοτζόμπα (θεωρείται το ιδανικό), το αμυγδαλέλαιο, το σταφυλοκουκουτσέλαιο, το αργκάν και το καρθαμέλαιο.

Οι τρόποι με τους οποίους εφαρμόζουμε τα αιθέρια και τα φυτικά έλαια ποικίλλουν. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει με τη μορφή σπρέι, με επάλειψη με βαμβάκι ή με πλύσεις.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό στη θεραπευτική διαδικασία της ακμής είναι ο καθαρισμός και ποτέ δεν πρέπει να τον ξεχνάμε.

Μην ξεχνάτε πως τα αιθέρια έλαια έχουν φαρμακευτική δράση και η οποιαδήποτε χρήση τους θα πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένους γνώστες της αρωματοθεραπείας.

Διονύσιος Μεντές, Φαρμακοποιός – Αρωματοθεραπευτής
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Σπυράκια της Ακμής και η Αντιμετώπισή τους

Φυσικοί Τρόποι για να Απαλλαχτείτε από τη Ρινική Συμφόρηση

Editor6 pharma

Τα Προβλήματα που Προκαλούν στα Αυτιά τα Αεροπορικά Ταξίδια

Editor6 pharma

Οφέλη και Τρόποι Χρήσης του Αιθέριου Ελαίου Μανταρινιού

Editor6 pharma

Οι Τροφές που Επιδεινώνουν τη Δυσκοιλιότητα

Editor6 pharma

Αποτρίχωση και Ερεθισμένο Δέρμα

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ