Υγεία & Ομορφιά
Πρωινή Γυμναστική - 6 Λόγοι για να την Εντάξετε στην Καθημερινότητά σας
Γυμναστική

Πρωινή Γυμναστική και Οφέλη για την Καρδιά

Τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία…

Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξασκούν αυτές τις δραστηριότητες νωρίς το πρωί;

Ποια είναι τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής για την καρδιά σας;

Ας δούμε 5 καλούς λόγους ένταξης της πρωινής γυμναστικής στο πρόγραμμά σας…

Πρωινή Γυμναστική - 6 Λόγοι για να την Εντάξετε στην Καθημερινότητά σας.Η πρωινή άσκηση με άδειο στομάχι ευνοεί τη σιλουέτα σας!

Πράγματι, χωρίς «καύσιμα», το σώμα αυξάνει την τάση του να μετατρέπει τον λιπώδη ιστό σε ενέργεια, κάτι που οδηγεί σε μείωση της λιπώδους μάζας.

Πιο συγκεκριμένα, η καύση λίπους είναι 5 φορές υψηλότερη όταν ασκείτε μία σωματική δραστηριότητα με άδειο στομάχι, επειδή τα αποθέματα γλυκόζης είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία πρωινή δραστηριότητα που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και ενισχύει τον μεταβολισμό σας.

Τέλος, όταν ασκείτε μία δραστηριότητα το πρωί, έχει αποδειχθεί ότι υιοθετείτε καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Χάρη στην αύξηση μιας ορμόνης που καταστέλλει το αίσθημα της πείνας κατά τη σωματική άσκηση, έχετε λιγότερη όρεξη για πρωινό γεύμα και στη συνέχεια επιλέγετε καλύτερες τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αναλύοντας τον εσωτερικό κόσμο, θα λέγαμε ότι: επειδή κάνατε μία προσπάθεια το πρωί, δεν θέλετε αυτή η προσπάθεια να «πάει στράφι» και να γεμίσετε το στομάχι σας με ανθυγιεινά τρόφιμα.

Γι’ αυτό, και θέλοντας να ανταμείψουμε το σώμα σας για αυτήν τη δουλειά, επιλέγετε υγιεινά snacks και υγιεινά γεύματα.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ασκείτε μία σωματική δραστηριότητα με άδειο στομάχι ναι, αλλά με λογικό και προοδευτικό τρόπο.

Η διάρκεια της άσκησης δηλαδή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 με 60 λεπτά και θα πρέπει να εφαρμόζεται όχι περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα.

Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 20λεπτη άσκηση τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Όποιο πρόγραμμα και να επιλέξετε, επαρκεί σε μεγάλο βαθμό για να επιτύχετε γρήγορα αποτελέσματα για τη σιλουέτα σας.

Ωστόσο, συνιστάται προσοχή το πρωί, καθώς δεν πρέπει να παραλείπετε την προθέρμανση (ζέσταμα) των μυών και των αρθρώσεων, προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο τραυματισμού.

Επιλέξτε άθλημα και ξυπνήστε νωρίτερα προωθώντας την καλή διάθεση

«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που ξυπνούν νωρίς», λέει μία παροιμία!

Μια νέα τάση, που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μερικά χρόνια, οδηγεί δραστήριους άνδρες και γυναίκες να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί για να διαλογιστούν, να συγγράψουν, να διαβάσουν και να αθληθούν.

Αυτοί οι πρωινοί τύποι, ισχυρίζονται ότι αυτό το τελετουργικό βελτιώνει τη ζωή τους και γίνονται επαγγελματίες στην αυτοπειθαρχία.

Ασκώντας μία σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί, όταν ο/η σύζυγος και τα παιδιά είναι ακόμα στην αγκαλιά του Μορφέα, είναι η βέβαιο ότι δεν θα σας ενοχλήσει κανείς!

Θα αισθανθείτε προνομιούχοι απολαμβάνοντας αυτήν την ηρεμία στον καθαρό αέρα, μακριά από τη «βαβούρα» της πόλης, ή ακόμη καλύτερα στην ύπαιθρο!

Είναι επίσης πιο εύκολο να είστε συνεπείς στην καθημερινή σας άσκηση, επειδή κανένας χρονικός περιορισμός δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ρουτίνα σας.

Η επιλογή μίας δραστηριότητας το πρωί δίνει την εντύπωση ότι έχετε ήδη πετύχει τη μέρα σας, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει ακόμα η μέρα!

Καταναλώστε ένα super δυναμωτικό πρωινό γεύμα μετά την άσκηση!

Εάν ασκείτε κάποια σωματική δραστηριότητα με άδειο στομάχι, θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο για να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό ή ένα ζεστό ρόφημα όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, προκειμένου να ενυδατωθείτε και να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ενέργεια χρησιμοποιείται με τη μορφή πρωτεΐνης.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αντισταθμιστούν αυτές οι απώλειες.

Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα υδατανθράκων και πρωτεϊνών, ρυθμίζει την ομαλή λειτουργία της ημέρας σας και σας αποτρέπει από τα τσιμπολογήματα και από την αίσθηση της πείνας μετά το πρωινό γεύμα.

Παραδείγματα εξαιρετικά ισορροπημένου πρωινού για αθλητές εμφανίζονται παντού στα περιοδικά, αλλά το πιο ενδιαφέρον, αν προπονείστε το πρωί, είναι το «power breakfast», του οποίου οι 3 χρυσοί κανόνες είναι:

  • Αλλάξτε τα σάντουιτς με ένα μπολ πλιγούρι βρώμης, με φυτικό γάλα και μια κουταλιά μέλι.
    Η καθημερινή κατανάλωση πλιγουριού βρώμης βοηθά, μεταξύ άλλων, στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα και στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
  • Ενσωματώστε «υπερτροφές», όπως βατόμουρα, γκότζι μπέρι, σοκολάτα, πράσινο τσάι ή χυμό ροδιού, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
  • Καταναλώστε ελληνικό γιαούρτι, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε ζάχαρη.
    Εάν προτιμάτε τα αλμυρά, μπορείτε να καταναλώσετε ζαμπόν ή αυγά.

Προσοχή! Η πλήρης νηστεία είναι προφανές ότι πρέπει να αποφεύγεται, ανεξάρτητα από την ηλικία, το βάρος ή το είδος της φυσικής δραστηριότητας.

Ασκηθείτε το πρωί για να αποδώσετε καλύτερα στη δουλειά

Η σωματική άσκηση οδηγεί στην παραγωγή ενδορφινών (ορμόνες) που μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα έως και 10 ώρες μετά την απελευθέρωσή τους.

Ως εκ τούτου, η παραγωγικότητά σας θα είναι αυξημένη όλο το πρωί και δεν θα αισθάνεστε «εκτός ελέγχου» εάν έχετε καταναλώσει ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό.

Επιπλέον, μετά την πρωινή σας άσκηση, θα αισθάνεστε απόλυτα σίγουροι για τον εαυτό σας και «ετοιμοπόλεμοι» για την ημέρα που ακολουθεί!

Για να «γεμίσετε τις μπαταρίες» για το απόγευμα που ακολουθεί, το ιδανικό είναι να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα με κλειστά μάτια για λίγα λεπτά το μεσημέρι σε ένα σκοτεινό μέρος, π.χ. σε ένα δωμάτιο με κλειστό φως και κλειστά παντζούρια.

Η συμβολή της πρωινής άσκησης στον ύπνο

Η έκθεση στο φως του ήλιου λίγο μετά το πρωινό ξύπνημα είναι τόσο ευεργετική για το ηθικό όσο και για το σώμα.

Πράγματι, καθιστά δυνατό τον συγχρονισμό του βιολογικού ρυθμού και επομένως αυτού των κύκλων ημέρας/νύχτας.

Έτσι, η έκθεση στον ήλιο το πρωί προάγει (στο τέλος της ημέρας) την έκκριση της ορμόνης που προκαλεί τον ύπνο, της μελατονίνης.

Εάν ασκείτε μία σωματική δραστηριότητα με την ανατολή του ηλίου, ο εγκέφαλός σας θα «κλειδώσει» κατά κάποιον τρόπο ένα πρόγραμμα αφύπνισης και ύπνου το βράδυ, υποσχόμενος μια ξεκούραστη νύχτα.

Από την άλλη, Αμερικανοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η πρωινή άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση γενικά και κατά 25% περισσότερο τη νύχτα, κάτι που σχετίζεται με καλύτερο ύπνο.

Εσείς λοιπόν, τι έχετε να κάνετε αύριο το πρωί;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυξήστε τη Μυϊκή σας Μάζα Φυσικά

Evi Makavelou

Αερόβια Άσκηση – Οφέλη σε Σώμα και Μυαλό

Evi Makavelou

Λανθασμένες Πεποιθήσεις που σας Κρατούν μακριά από την Άσκηση

a.alefragkis

Γυμναστική Μετά την Εγκυμοσύνη – Τι να Επιλέξετε

Η Διατροφή που Πρέπει να Ακολουθήσετε αν Γυμνάζεστε Σπίτι

Απώλεια Βάρους – Πώς να Έχετε Αποτελέσματα;

Evi Makavelou

Οι Συχνότεροι Μύθοι Γύρω από την Απώλεια Βάρους

Προθέρμανση Μυών και Αρθρώσεων

yoadmin

Πώς η Γυμναστική Συμβάλλει στην Καλή Διάθεση

Evi Makavelou

Μερικοί Μύθοι για τη Γυμναστική που δεν Πρέπει να Πιστεύουμε

Επιστροφή στην Προπόνηση Μετά τον Τοκετό

Evi Makavelou

Τα Οφέλη που Έχει το Σχοινάκι για την Υγεία μας

a.alefragkis