Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εγκυμοσύνη

Προεκλαμψία Εγκύου – Είδη, Συμπτώματα και Ποιες Γυναίκες Διατρέχουν Μεγαλύτερο Κίνδυνο

Οι επιπλοκές της προεκλαμψίας είναι πολύ σοβαρές τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Στο σύγχρονο προγεννητικό έλεγχο, ο κίνδυνος εκδήλωσης προεκλαμψίας στην έγκυο, μπορεί να καθοριστεί κατά την επίσκεψη της εγκύου στην 11-14 εβδομάδα.

Η προεκλαμψία συνδέεται με μειωμένη παροχή αίματος στον πλακούντα, που προκαλεί σημαντική στέρηση αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο με αποτέλεσμα την μείωση της ανάπτυξης και οξυγόνωσης του εμβρύου και συνεπώς αυξημένο κίνδυνο για αναπηρία, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις θάνατο του εμβρύου.

Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να γεννήσουν κανονικά, εάν γίνει έγκαιρη διάγνωση, σωστή παρακολούθηση και θεραπεία κατά την εγκυμοσύνη.

Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών με προεκλαμψία θα χρειαστεί να γεννήσουν πρόωρα, λόγω των επιπλοκών της νόσου στην μητέρα και συνεπώς τα νεογνά αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους που μπορεί να έχει ένας πρόωρος τοκετός.

Εκδηλώνεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά κάποιες φορές και νωρίτερα, μετά την 20η εβδομάδα (5ος μήνας).

Συχνότερα είναι ήπιας μορφής, μερικές φορές όμως, μπορεί να είναι σοβαρή και επικίνδυνη, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό, σε διάστημα 24-48 ωρών αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να κρατήσει έως και 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο της εγκύου είναι εκλαμψία (σπασμοί ή κώμα σε γυναίκα με προεκλαμψία), εγκεφαλική αιμορραγία, διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη (DIC), σύνδρομο HELLP.

Άλλες σοβαρές επιπλοκές είναι εγκεφαλικό οίδημα, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα.

Τα συμπτώματα της εγκύου με προεκλαμψία:

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, πρωτεϊνουρία (λευκωματουρία), δηλαδή πολλές πρωτεΐνες στα ούρα ή/και συμπτώματα δυσλειτουργίας κάποιου οργάνου ή συστήματος, στο σώμα της μητέρας.

Επίσης αντιληπτά είναι η ψυχολογική αναστάτωση και το πρήξιμο κυρίως στα πόδια και στο πρόσωπο, που όμως αυτό δεν θεωρείται κριτήριο προεκλαμψίας, αλλά κάποιες φορές αποτελεί σύμπτωμα.

Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών με προεκλαμψία θα χρειαστεί να γεννήσουν πρόωρα, λόγω των επιπλοκών της νόσου στην μητέρα και συνεπώς τα νεογνά αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους που μπορεί να έχει ένας πρόωρος τοκετός.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονους πονοκεφάλους, εμέτους, ίλιγγο, πόνο στην κοιλιά, μειωμένη ποσότητα ούρων, έντονο καρδιακό παλμό, βουητό στα αυτιά, πυρετό, υπνηλία, διπλωπία, θολή όραση, ξαφνική τύφλωση.

Τέλος μπορεί να υπάρχει απότομη αύξηση του βάρους (περίπου 1 κιλό ανά εβδομάδα).

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της προεκλαμψίας αποτελούν:

– Ιστορικό προεκλαμψίας σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.

– Ιστορικό προεκλαμψίας στην οικογένεια.

– Τόκος: εμφανίζεται συχνότερα σε πρωτοτόκες γυναίκες.

Ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών ή μικρότερη των 20.

– Εγκυμοσύνη με καινούριο σύντροφο.

– Παχυσαρκία.

– Πολύδυμη κύηση.

– Σακχαρώδης διαβήτης κύησης.

– Προϋπάρχοντα νοσήματα (χρόνια νεφροπάθεια, χρόνια υπέρταση, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.α.).

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Συνήθειες που θα Πρέπει να Αποφεύγετε κατά την Εγκυμοσύνη

a.alefragkis

Αλλεργική Ρινίτιδα και Εγκυμοσύνη

Bάνα Νικολαίδου

Νέα Μανούλα – Τα Απαραίτητα από το Φαρμακείο για τις Πρώτες Ημέρες με το Μωρό σας

yoadmin

Τα Οφέλη της Άσκησης κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

a.alefragkis

Καθυστέρηση Τοκετού – Πώς να τον Επισπεύσετε με Φυσικούς Τρόπους

a.alefragkis

Σεξ και Εγκυμοσύνη

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ