Υγεία & Ομορφιά
Πότε Πρέπει να Ζητήσετε μια Δεύτερη Ιατρική Γνώμη
Υγεία

Πότε Πρέπει να Ζητήσετε μια Δεύτερη Ιατρική Γνώμη

Μια δεύτερη ιατρική γνώμη μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ιατρικού σφάλματος ή εσφαλμένης διάγνωσης, να σας επιτρέψει να εξερευνήσετε όλες τις θεραπευτικές επιλογές, τα οφέλη και τους κινδύνους τους, να σας φέρει σε επαφή με γιατρούς που έχουν εμπειρία και επιτυχία για τη θεραπεία ατόμων με την περίπτωσή σας και να σας καθησυχάσει όταν το σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας είναι κατάλληλο.

Μία έρευνα από την κλινική Mayo στην Αμερική υπογραμμίζει την αξία των δεύτερων ιατρικών απόψεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 88% των ανθρώπων που ζήτησαν μια δεύτερη ιατρική γνώμη για μια περίπλοκη παθολογική κατάσταση, έλαβαν μια νέα ή πιο εξειδικευμένη διάγνωση που άλλαξε το θεραπευτικό τους πλάνο.

Σε αυτή την ομάδα ασθενών, το 21% των διαγνώσεων ήταν τελείως διαφορετικό από τη δεύτερη γνώμη.

Αντίθετα, μόνο το 12% των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη έλαβε επιβεβαίωση ότι η αρχική διάγνωσή τους ήταν σωστή και πλήρης.

Παρά τη δυνητική αξία που μπορεί να αποφέρει μια δεύτερη ιατρική γνώμη, πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται καν να την αναζητήσουν.

Μερικοί ανησυχούν για την καθυστέρηση της θεραπείας, ειδικά όταν έχουν διαγνωστεί με πάθηση όπως ο καρκίνος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε τη θεραπεία αμέσως μετά τη διάγνωση.

Άλλοι ανησυχούν ότι η αναζήτηση μιας δεύτερης γνώμης θα προσβάλει τον ιατρό τους.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης υποστηρίζουν τη λήψη μιας δεύτερης γνώμης.

Πότε πρέπει να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη;

Ενώ μπορείτε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη για οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση, υπάρχουν πέντε περιπτώσεις όπου μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη:

1. Ο γιατρός σας δεν μπορεί να παράσχει οριστική διάγνωση.

Πολλές ασθένειες και καταστάσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον γιατρό σας να διαγνώσει με βεβαιότητα την κατάστασή σας.

Η αναζήτηση μιας δεύτερης γνώμης μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε την εμπειρία άλλων ειδικών που μπορεί να προτείνουν πρόσθετες εξετάσεις για να περιορίσετε τις πιθανές διαγνώσεις.

2. Έχετε διαγνωστεί με περίπλοκο ή σπάνιο πρόβλημα υγείας.

Οι σπάνιες ασθένειες επηρεάζουν λίγα άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ λίγοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών, γνωρίζουν τα συμπτώματα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εσφαλμένη διάγνωση της κατάστασής σας ή στην αδυναμία διάγνωσης.

Τα σύνθετα προβλήματα υγείας, όπως ο προχωρημένος καρκίνος ή η ανάγκη για μεταμόσχευση οργάνων, μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για πολλούς ιατρούς να τα διαχειριστούν.

Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν γιατρούς που έχουν εκτενή εμπειρία στη θεραπεία της πάθησης, καθώς και μια συντονισμένη ομαδική προσέγγιση στη φροντίδα, καθώς η ομάδα θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να περιλαμβάνει ειδικούς από διάφορους κλάδους.

Πότε Πρέπει να Ζητήσετε μια Δεύτερη Ιατρική Γνώμη

3. Ο γιατρός σας συνιστά χειρουργική επέμβαση.

Ακόμα κι αν επιλέξετε να υποβληθείτε σε εγχείρηση στο τέλος, όταν λάβετε μια σύσταση για χειρουργική επέμβαση, είναι συνετό να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση δεν πρέπει να είναι η πρώτη θεραπεία που δοκιμάζετε.

Η αναζήτηση μιας δεύτερης γνωμοδότησης μπορεί να σας προσφέρει άλλες επιλογές θεραπείας που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως φυσικοθεραπεία, αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους ή αλλαγών στη διατροφή σας ή στα φάρμακα που λαμβάνετε.

4. Έχετε διαγνωστεί με καρκίνο.

Μια δεύτερη γνώμη για άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μπορεί να περιλαμβάνει μια ανασκόπηση της παθολογίας, η οποία αποτελεί μέρος του προσδιορισμού του σταδίου του καρκίνου και μπορεί να επηρεάσει τις θεραπευτικές συστάσεις.

Η επανεξέταση από έναν άλλο ογκολόγο μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιλογές θεραπείας ή πρόσβαση σε νέες κλινικές δοκιμές.

Επιπλέον, εάν η πρώτη γνώμη προέρχεται από ιατρό σε δημόσια δομή υγείας, μια δεύτερη γνώμη από ειδικό σε ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε γιατρούς που έχουν περισσότερη εμπειρία στη θεραπεία της πάθησής σας, καθώς και πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες και τεχνολογίες.

5. Εσείς και ο γιατρός σας δεν «ταιριάζετε».

Ο γιατρός σας μπορεί να είναι τεχνικά έμπειρος και εξειδικευμένος, αλλά εάν δεν αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε μαζί του ή εάν αισθανθείτε ότι οι ανησυχίες και οι ερωτήσεις σας δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, η λήψη μιας δεύτερης γνώμης μπορεί να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με έναν γιατρό με παρόμοια εμπειρία, αλλά του οποίου η ιδιοσυγκρασία και το στυλ επικοινωνίας είναι πιο συγχρονισμένο με το δικό σας.

Η ειλικρινής, ανοιχτή επικοινωνία είναι ουσιαστικό μέρος της σχέσης σας με τον γιατρό σας, οπότε χρειάζεστε κάποιον που εμπιστεύεστε, ο οποίος είναι πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο για να απαντήσει σε ερωτήσεις και να σας ενημερώσει για την κατάστασή σας και τις θεραπευτικές σας επιλογές.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημάδια Υπερβολικής Κατανάλωσης Καφέ

Evi Makavelou

Γιατί Έχετε Πρήσμενα Πόδια;

Evi Makavelou

Κανόνες Υγιεινής Σχετικά με τη Χρήση Φακών Επαφής

Editor6 pharma

Τα Συμπτώματα που Μαρτυρούν Έλλειψη Βιταμίνης Β12

Editor6 pharma

Υπνική Άπνοια και Συμπτώματα που ίσως Αγνοείτε

Editor6 pharma

Τι Λέει το Δέρμα σας για την Υγεία σας;

Evi Makavelou

Λιποθυμία – Αιτίες και Συμπτώματα

Editor6 pharma

Πονόδοντος – 7 Πιθανές Αιτίες

Evi Makavelou

Ιγμορίτιδα – Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Ανθρακούχο Νερό – Είναι Ασφαλής η Κατανάλωσή του;

Evi Makavelou

Υγρασία στο Περιβάλλον μας – Πώς Επηρεάζει την Υγεία μας

Editor6 pharma

Θωρακοσκοπική Αντιμετώπιση του Θώρακος του Υποδηματοποιού (Pectus Excavatum)