Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα στη διατροφή όλων μας.
Προσφέρουν αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά και χρειάζεται να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον πέντε μερίδες από αυτά.
Παρόλα αυτά μπορεί να καταναλώνουμε την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα, αλλά να μη λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχουν.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα απορροφήσει επαρκώς είτε επειδή κάνουμε κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω λάθη.
Δείτε τι μπορεί να κάνετε κι εσείς με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνετε τα οφέλη τους.
Δεν τα πλένετε σωστά
Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε σωστά τα λαχανικά είναι να τα καθαρίσετε με τρεχούμενο νερό χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα.
Να χρησιμοποιείτε μόνο νερό και όχι και σαπούνι.
Τα κάθε είδους απορρυπαντικά δεν σας προφυλάσσουν από μικρόβια και μικροοργανισμούς.
Λάθη που σας στερούν τις βιταμίνες – Δεν τα τρώτε με τη φλούδα
Στη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών περιέχεται το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών, των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών.
Αν το φρούτο ή το λαχανικό τρώγεται με τη φλούδα, μην την αφαιρείτε.
Αν όχι, κόβετε μια λεπτή φλούδα με το μαχαίρι.
Δεν τα τρώτε μόλις τα κόψετε
Το φως και ο αέρας καταστρέφουν σημαντικό ποσοστό των βιταμινών των φρούτων και των λαχανικών.
Όταν λοιπόν τα κόβετε ή τα στύβετε, να τα καταναλώνετε αμέσως.
Δεν επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής
Φροντίστε να αγοράζετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.
Προτιμάτε τοπικούς παραγωγούς ή καταστήματα που γνωρίζετε ότι έχουν πιο αγνά και φρέσκα προϊόντα.
Επίσης, να αγοράζετε μικρές ποσότητες για να τις καταναλώνετε άμεσα.
Λάθη που σας στερούν τις βιταμίνες – Τα αφήνετε κομμένα
Όταν κόβετε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, να κόβετε όση ποσότητα θα χρειαστείτε αν είναι μεγάλο, ώστε αυτό που θα περισσέψει να μπει στο ψυγείο με τη φλούδα του.
Τα μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες
Όταν μαγειρεύετε τα φρούτα και κυρίως τα λαχανικά, μην τα μαγειρεύετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα γιατί καταστρέφονται οι βιταμίνες τους.
Λάθη που σας στερούν τις βιταμίνες – Δεν τα καταναλώνετε ωμά
Καταναλώστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας κυρίως ωμά για να διατηρήσετε τη θρεπτική τους αξία.
Με εξαίρεση τις ντομάτες και τις πιπεριές που όταν μαγειρεύονται μεγιστοποιούν τη δράση του λυκοπενίου που περιέχουν.
Το ίδιο ισχύει και για τα καρότα που μαγειρεύοντάς τα αυξάνονται τα επίπεδα της βήτα καροτένης, η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α.