Υγεία & Ομορφιά
Παιδί και ενδοκρινολογικά προβλήματα
Ασθένειες/Προβλήματα

Πότε Χρειάζεται να Πάτε το Παιδί σας σε Ενδοκρινολόγο

Ο ενδοκρινολόγος δεν είναι μόνο απαραίτητος γιατρός για τους ενήλικες.

Ακόμα και παιδιά μικρής ηλικίας μπορεί να παρουσιάσουν ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Ο ενδοκρινολόγος ειδικεύεται στη μελέτη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ενδοκρινολογικού συστήματος, ενός σημαντικού για τον οργανισμό συστήματος που ελέγχει την παραγωγή και την ποσότητα των ορμονών που εκκρίνονται.

Οι αιτίες που μπορεί ένα παιδί να χρειαστεί ενδοκρινολόγο διαφέρουν και συνοψίζονται στις παρακάτω.

Διαβήτης τύπου 1

Η διάγνωση ύπαρξης διαβήτη τύπου 1 που είναι ο παιδικός ή νεανικός διαβήτης, μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί χρειάζεται να εξεταστεί από ενδοκρινολόγο.

Παιδί και ανάπτυξηΤα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 δεν μπορούν να παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει πώς θα χρησιμοποιηθεί η γλυκόζη και πού θα διοχετευτεί επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται λήψη ινσουλίνης για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους.

Σε αυτήν την περίπτωση ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να βοηθήσει το παιδί και εσάς, ώστε να μάθετε πώς να ρυθμίζετε τις δόσεις που εκείνο θα χρειάζεται.

Προβλήματα στους αδένες

Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας με την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με ορμονικές ανισορροπίες των αδένων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του οργανισμού του.

Οι αδένες του θυρεοειδούς και της υπόφυσης μπορούν να παράγουν μεγαλύτερη ή μικρότερη από την απαιτούμενη ποσότητα των ορμονών τους με επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού, της καρδιάς και άλλων οργάνων.

Δουλειά του ενδοκρινολόγου επίσης είναι τα προβλήματα των αδένων, τα οποία μπορεί να φέρει εκ γενετής το παιδί, όπως τα προβλήματα στα επινεφρίδια.

Όταν τα επινεφρίδια δε λειτουργούν σωστά, η υπόφυση παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από τη δική της ορμόνη, κάτι που μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών στον παιδικό οργανισμό και να εμποδίσει τον μεταβολισμό του σακχάρου.

Χαμηλό ύψος κάτω του κανονικού

Τα παιδιά που δεν αναπτύσσονται σύμφωνα με την ηλικία τους και είναι ανησυχητικά κοντύτερα από τα συνομήλικά τους μπορεί να χρειαστούν ενδοκρινολόγο για να αξιολογήσει αν πάσχουν από ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης.

Τα περισσότερα παιδιά ψηλώνουν κατά τουλάχιστον τρία εκατοστά από την ηλικία των δύο ετών μέχρι την έναρξη της εφηβείας τους.

Τα παιδιά που δε φτάνουν αυτόν τον αριθμό ή που βρίσκονται κάτω από συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν το κοντό ανάστημα μπορεί να μην παράγουν αρκετές από τις ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξη.

Ο ενδοκρινολόγος αφού εξετάσει το παιδί και λάβει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς του, προχωρά σε εξετάσεις αίματος για να μετρήσει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, ώστε να κάνει τη διάγνωση και να συνταγογραφήσει την απαραίτητη θεραπεία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεση Δράση για Μικρούς Ασθενείς

yoadmin

Η Διάρροια στα Βρέφη – Πώς να την Αντιμετωπίσετε;

Δυσκοιλιότητα στα Παιδιά – Τι την Προκαλεί και πώς θα την Καταλάβετε

d.tsagkrinos

Παιδική Δυσλεξία – Συμπτώματα στην Προσχολική Ηλικία και στο Σχολείο

d.tsagkrinos

Ψωρίαση στα Παιδιά και Τρόποι Αντιμετώπισης

Οι Συνηθέστερες Δερματικές Παθήσεις των Νεογέννητων

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ