Το κάλιο είναι ένα συστατικό που βοηθάει την καρδιά να διατηρείται υγιής και τους μύες να λειτουργούν σωστά.
Όταν τα επίπεδα του καλίου στο αίμα είναι χαμηλά (υποκαλιαιμία) ή είναι πολύ υψηλά (υπερκαλιαιμία) δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία.
Πάντως, όσοι έχουν προβλήματα πρέπει απαραίτητα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
Μερικές από τις καλύτερες πηγές καλίου είναι οι λευκές πατάτες, η σόγια, το αβοκάντο, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, ο σολομός και οι μπανάνες.
Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο έχουν οι αγκινάρες, το μπρόκολο, η καρύδα και τα αποξηραμένα φρούτα.
Κάλιο περιέχουν επίσης τα φυλλώδη λαχανικά σε σκούρο πράσινο χρώμα, τα ακτινίδια, τα νεκταρίνια, τα πορτοκάλια και η παπάγια.
Στη ντομάτα και το κολοκύθι, στα ξερά φασόλια και στον αρακά μπορείτε να βρείτε κάλιο.
Τα καρύδια, τα προϊόντα σόγιας, το γάλα, το γιαούρτι, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί περιέχουν κι αυτά πολύ κάλιο.
Μέτρια περιεκτικότητα σε κάλιο έχουν τα μήλα, τα βερίκοκα, τα σπαράγγια, τα καρότα, τα κεράσια, το καλαμπόκι και η μελιτζάνα.
Παρόμοια ποσότητα καλίου περιέχουν και τα ροδάκινα, τα αχλάδια, οι πιπεριές, ο ανανάς και τα ραδίκια.
Τέλος, μέτρια περιεκτικότητα σε κάλιο έχουν το μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, τα πουλερικά, το χοιρινό κρέας και τα δημητριακά πρωινού.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ