Υγεία & Ομορφιά
Image default
Φυσική Κατάσταση

Πώς να Παραμείνετε σε Φόρμα

Η διατήρηση της καλής φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης, ιδιαίτερα όσο περνάει η ηλικία, εξαρτάται από την υγιεινή ζωή, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.

Ο σημαντικός ρόλος της διατροφής είναι αναμφισβήτητος για τη διατήρηση της ζωτικότητας του οργανισμού.

Ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων οφείλεται στην κακή διατροφή και στην παχυσαρκία, τη μάστιγα της εποχής μας.

Να τρώτε 3-4 φορές την εβδομάδα ψάρι και μια μικρή χούφτα την ημέρα ξηρούς καρπούς.

Οι οδηγίες μας για σωστή διατροφή

Μείωση πρόσληψης κεκορεσμένων λιπών ζωικής κυρίως προέλευσης

Είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε μια καλή λιπιδική ισορροπία και να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντίθετα, λιπαρά όπως τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 είναι ωφέλιμα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και για τη μνήμη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επίσης τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο κρέας των ψαριών και το αλφα-λινολεικό οξύ που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς είναι ωφέλιμα για τη διατροφή του καθένα.

Να τρώτε λοιπόν 3-4 φορές την εβδομάδα ψάρι και μια μικρή χούφτα την ημέρα ξηρούς καρπούς είναι μια σωστή συμβουλή.

Μείωση των απλών υδατανθράκων όπως ψωμί, γλυκά, ζυμαρικά, κατεργασμένο ρύζι, ιδιαίτερα σε μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η αντικατάστασή τους με σύνθετους υδατάνθρακες από λαχανικά ή όσπρια.

Άφθονα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε πολυφαινόλες και σε υδατοδιαλυτές χρωστικές παίζουν έναν αντιοξειδωτικό ρόλο, προστατεύοντας τα αγγεία από την αθηρωματική πλάκα.

Παράλληλα περιέχουν ένα πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων, απαραίτητων για τον οργανισμό, αλλά και ίνες απαραίτητες για τη λειτουργία του εντέρου.

Λειτουργικές τροφές κατά της χοληστερόλης που μειώνουν κατά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 10-15% την LDL χοληστερόλη, διότι περιέχουν φυτοστερόλες, οι οποίες όμως παράλληλα μειώνουν και την πρόσληψη των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε.

Ισοφλαβόνες σόγιας με μια παρόμοια δράση με τα οιστρογόνα, σε γυναίκες που υποφέρουν από εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση, ενώ παράλληλα μειώνουν και τη χοληστερίνη.

Γαλακτοκομικά για προσφορά ασβεστίου στα οστά και πρωτεϊνών

Άσκηση και διατροφή για να είστε σε φόρμα

Σπορ φιλικά με την ηλικία

Τα σπορ για καλύτερη υγεία έχουν αποδείξει τα οφέλη τους σε κάθε ηλικία, πόσο μάλλον στα πιο ηλικιωμένα άτομα.

Κανένα σπορ δεν αντενδείκνυται στα άτομα ώριμης ηλικίας, αρκεί αυτό που θα επιλέξουμε να μας αρέσει.

Το περπάτημα είναι το πιο εύκολο και ανώδυνο, ακόμη και για αυτούς που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και μάλιστα ενδείκνυται.

Με τα κατάλληλα παπούτσια για άνεση, μπορεί να γίνει μια μικρή ευχαρίστηση στην καθημερινότητα.

Για τουλάχιστον 3-5 ώρες εβδομαδιαίως μπορεί να βελτιώσει τον καρδιακό ρυθμό, αλλά και τους μυς μέσα σε μερικούς μήνες και παράλληλα και την οστεοπόρωση.

Κάπως πιο «επίπονα» αθλήματα όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο και το κολύμπι προϋποθέτουν μια σταδιακή προσαρμογή της καρδιάς και της αναπνοής στην προσπάθεια.

Όποιο και αν είναι το sport που θα διαλέξουμε, στην αρχή πρέπει να αποφύγουμε την έντονη προσπάθεια και να προσαρμοστούμε σταδιακά στην ένταση.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας με τόσες παραλίες, το κολύμπι αποτελεί ένα πολύ προσβάσιμο άθλημα, διευρύνει τον θώρακα και την αναπνευστική ικανότητα, γυμνάζοντας όλο το σώμα παράλληλα, ενώ δεν προκαλεί κακώσεις στις αρθρώσεις και στους μύες.

Εκτός όμως από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα σπορ σε πολλές χρόνιες παθήσεις αλλά και στην πρόληψη τους, βελτιώνουν και την ψυχική υγεία του ατόμου και την εγκεφαλική δραστηριότητα διότι αυξάνουν την αιμάτωση στα αγγεία και στα τριχοειδή και συμβάλλουν στην έκλυση σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς, καταστέλλοντας το άγχος και την κατάθλιψη που συχνά συνοδεύουν τους ηλικιωμένους.

Θυμηθείτε ότι άσκηση δεν είναι μόνο τα σπορ.

Βγείτε μια βόλτα έξω, περπατήστε, ανεβείτε τις σκάλες, κινηθείτε μέσα στο σπίτι.

Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μπορεί να ανατρέψει τα φρένα της αδράνειας και να αποτελέσει μια πραγματική θεραπευτική προσέγγιση, χωρίς φάρμακα, για τη διατήρηση της υγείας σας.

Η σωστή διατροφή και η άσκηση λοιπόν, ανατρέπουν τα φρένα της αδράνειας και αποτελούν μια πραγματική θεραπευτική προσέγγιση, χωρίς φάρμακα, για τη διατήρηση της υγείας μας.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Βιολογικό Ρολόι και η Λειτουργία του

Bάνα Νικολαίδου

Πρωινή Γυμναστική – Ποια τα Οφέλη της για την Υγεία

Η Έντονη Κούραση μετά την Ανάρρωση από τη Γρίπη

yoadmin

Συμβουλές για να Σηκώνεστε Εύκολα από το Κρεβάτι Κάθε Πρωί

Οι Αιτίες Πίσω από την Αϋπνία και πώς να την Αντιμετωπίσετε

a.alefragkis

7 Οφέλη του Διαλογισμού

Editor7 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ