Υγεία & Ομορφιά
Image default
Ασθένειες/Προβλήματα

Πώς να Ηρεμήσετε το Μωρό σας Όταν Κλαίει

Το κλάμα ενός μωρού είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα βρέφος δεν έχει κάποιο άλλο μέσο για να επηρεάσει το περιβάλλον του, αλλά ούτε και κατέχει ακόμα τη λεκτική επικοινωνία για να μιλήσει και να επικοινωνήσει μαζί σας.

Με λίγα λόγια, το κλάμα είναι για ένα βρέφος το μοναδικό μέσο για να εκφραστεί και για να σας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τους νέους γονείς που έχουν άγχος…

Πώς να Ηρεμήσετε το Μωρό σας Όταν Κλαίει.

Το μωρό κλαίει, πώς να αντιδράσετε;

Καταρχάς, θα πρέπει φυσικά να ελέγξετε ότι όλα είναι καλά. Το κλάμα, για ένα μωρό, είναι ένας τρόπος να προσελκύσει την προσοχή των γονέων του, δεν είναι χειραγώγηση, απλώς μια προσπάθεια επικοινωνίας… όταν πλησιάζει η ώρα του γεύματος, όταν έχει λερώσει την πάνα του, όταν το βρέφος κρυώνει ή ζεσταίνεται, κ.λπ.

Η πρώτη λύση, λοιπόν, είναι να διορθώσετε την όποια κατάσταση, προκειμένου το μωρό σας να σταματήσει να κλαίει. Εάν παρόλα αυτά το μωρό σας δεν λέει να ηρεμήσει και εξακολουθεί να κλαίει και να διαμαρτύρεται, μπορείτε να προχωρήσετε με αυτές τις διαφορετικές τακτικές.

Το μωρό κλαίει μερικές φορές επειδή θέλει να πιπιλήσει…

Εάν το κλάμα του μωρού σας δίνει την εντύπωση ότι το βρέφος ζητάει φαγητό, μην βιαστείτε απαραίτητα να του δώσετε το μπιμπερό!

Το πιπίλισμα από μόνο του, είναι για το βρέφος μια ευχάριστη και αποτελεσματική μέθοδος για να ηρεμήσει.

Μπορείτε λοιπόν να δώσετε στο μωρό σας μια πιπίλα ή το δάχτυλο… μέχρι να μάθει να πιπιλίζει τον αντίχειρά του για να ηρεμήσει. Αυτή η συμβουλή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη π.χ. κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του γεύματός του ή και μετά το γεύμα.

Το μωρό κλαίει επειδή θέλει βόλτα…

Η μεταφορά ενός μωρού που κλαίει, από το ένα μέρος στο άλλο, είναι μια αποδεδειγμένη και συχνά αποτελεσματική μέθοδος για να ηρεμήσει το μωρό. Η αλλαγή του σκηνικού, ακόμη και από το ένα δωμάτιο στο άλλο, μπορεί να βοηθήσει, ενώ παράλληλα το μωρό θα ενθουσιαστεί από τον ρυθμό των βημάτων σας.

Το πιπίλισμα από μόνο του, είναι για το βρέφος μια ευχάριστη και αποτελεσματική μέθοδος για να ηρεμήσει.

Αν φύγετε από το σπίτι μαζί με το μωρό για να κάνετε μια βόλτα στον κήπο ή έξω, έχετε ακόμα περισσότερες πιθανότητες να ηρεμήσετε το μωρό, καθώς η προσοχή του θα αποσπάται συνεχώς από τις νέες αισθήσεις (αλλαγή θερμοκρασίας, φως, άνεμος κ.λπ.).

Προσέξτε, ωστόσο, καθώς αυτό το τέχνασμα δεν προτείνεται για την περίπτωση που θέλετε να αποκοιμηθεί το μωρό σας, καθώς αν χρησιμοποιείτε πολύ συχνά αυτή τη μέθοδο για να κοιμηθεί το μωρό, μετά μπορεί να μην ξέρει πλέον πώς να κοιμάται στο κρεβάτι του!

Ένα ελαφρύ μασάζ για να χαλαρώσει το μωράκι

Μερικές φορές οι τσιρίδες και το κλάμα του μωρού εξηγούνται, όχι από φυσικές ανησυχίες, αλλά από νευρικότητα ή στρες. Μπορείτε λοιπόν, να του προσφέρετε ένα ελαφρύ και χαλαρωτικό μασάζ.

Παράλληλα, το μασάζ προσφέρει μια στιγμή προνομιακής επαφής με τους γονείς του μωρού. Σε ένα ζεστό μέρος, λοιπόν, ρίξτε μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιου στα χέρια σας και κάντε ελαφρύ μασάζ στα ποδαράκια του μωρού, στις γάμπες, στα χεράκια του, στις παλάμες… και η συνδυασμένη δράση του μασάζ με την ήρεμη παρουσία σας θα κάνει θαύματα.

Όταν το μωρό κλαίει, πρέπει επίσης να ηρεμήσετε τη μαμά

Ας το παραδεχτούμε, το κλάμα ενός μωρού είναι ένας δυσάρεστος θόρυβος και το να μην μπορείτε να ηρεμήσετε το μωρό σας… είναι πολύ αγχωτικό, ιδιαίτερα για τη μητέρα.

Ωστόσο, η νευρικότητα του γονέα έχει ως συνέπεια να ανησυχεί το μωρό, το οποίο θα κλαίει ολοένα και περισσότερο, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

Είναι επομένως σημαντικό να διαχειριστείτε το άγχος σας. Το κλάμα ενός παιδιού δεν το θέτει σε κίνδυνο, απλά είναι ένας… ομολογουμένως ενοχλητικός τρόπος να σου πει κάτι.

Θα πρέπει λοιπόν με ήρεμο τρόπο να το αποδεχτείτε και να διαχειριστείτε την κατάσταση, προσποιούμενη ότι δεν σας επηρεάζει και δεν σας αγχώνει το οτιδήποτε.

Μπορείτε παράλληλα να του μιλάτε ήρεμα και να του εξηγείτε την κατάσταση και τον τρόπο με τον οποίο θα τη διαχειριστείτε! Π.χ. «Τώρα η μαμά θα σου φτιάξει νόστιμο φαγάκι για να φας και να μεγαλώσεις…»

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ρινοφαρυγγίτιδα στα Παιδιά

yoadmin

Μικροατυχήματα στα Παιδιά

yoadmin

Τα Παιδιά και η Ιγμορίτιδα

yoadmin

Οι Συχνές Παιδικές Ασθένειες

yoadmin

Εγκεφαλική Παράλυση – Αιτίες, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Συχνοί Ερεθισμοί του Δέρματος στα Παιδιά

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ