Το παθαίνουμε όταν πραγματοποιούμε ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι που έχει σαν συνέπεια την αλλαγή της ζώνης ώρας.
Είτε ρυθμίσουμε το ρολόι μας πίσω είτε μπροστά, όταν φτάσουμε στον προορισμό μας, το βέβαιο είναι ότι αν η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη, το βιολογικό μας ρολόι αποσυντονίζεται.
Έτσι, χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να προσαρμοστούμε στην καινούργια ώρα.
Αυτό συμβαίνει επειδή η μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο είναι γρήγορη και ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτόματα και τη διαχειριστεί εύκολα.
Υπάρχουν κάποια έξυπνα μυστικά που οι συχνοί ταξιδιώτες χρησιμοποιούν για να αποφύγουν αυτές τις πρακτικές δυσκολίες.
Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα πριν το ταξίδι
Προσπαθούμε να κάνουμε τις βασικές δραστηριότητές μας, όπως φαγητό και ύπνο, στην ώρα του προορισμού μας, σαν να βρισκόμαστε ήδη εκεί.
Ίσως να μην είναι εύκολο για πολλούς που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο ωράριο στη βάση τους κι έχουν δουλειά κι υποχρεώσεις, αλλά όσοι μπορούν να το δοκιμάσουν θα βγουν κερδισμένοι.
Ρυθμίζουμε το ρολόι μας στην ώρα του προορισμού μας
Αν δεν εφαρμόσουμε το παραπάνω, δυο μέρες πριν το ταξίδι είναι αρκετές για να βάλουμε το ρολόι μας μπροστά ή πίσω.
Επίσης, βελτιώνουμε τη διατροφή μας.
Αποφεύγουμε το πρόχειρο φαγητό και πίνουμε πολύ νερό για να βελτιώσουμε τις λειτουργίες του πεπτικού μας συστήματος που συνήθως είναι το πρώτο που επηρεάζεται από μια μετάβαση σε έναν νέο τόπο.
Το ίδιο κάνουμε και την ώρα της πτήσης. Η έντονη αφυδάτωση μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα του jet lag.
Κοιμόμαστε στο αεροπλάνο
Ή έστω προσπαθούμε να χαλαρώσουμε.
Αν το ταξίδι έχει μεγάλη διάρκεια, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να κοιμηθούμε ακόμα και για λίγα λεπτά.
Το πιθανότερο είναι να έχουμε υπερένταση, γι’ αυτό και ένα σκεύασμα μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, θα ήταν ιδανικό.
Αν τίποτα από όλα αυτά δεν πιάσει, διαβάζουμε ένα βιβλίο, αλλά αποφεύγουμε να δούμε ταινία επειδή το φως της οθόνης προκαλεί επιπλέον υπερένταση στο νευρικό σύστημα.
Για τον ίδιο λόγο, αποφεύγουμε τη χρήση laptop, κινητού ή tablet.
Βόλτα στον ήλιο
Αν φτάσουμε μέρα στον προορισμό μας, βγαίνουμε μια βόλτα για να πάρουμε ενέργεια από το φυσικό φως και να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε μέχρι το βράδυ.
Ίσως αν φτάσουμε κάπου όπου τα ρολόγια δείχνουν κάποιες ώρες μπροστά σε σχέση με την ώρα που αφήσαμε πίσω μας, τα πράγματα να είναι πιο εύκολα.
Κάνουμε μια βόλτα στον απογευματινό ήλιο για να κλείσουμε τη μέρα μας ομαλά ή αν είναι ήδη βράδυ, χαλαρώνουμε στο ξενοδοχείο μας ή όπου αλλού μείνουμε.
Αν παρόλα αυτά είναι μέρα μεσημέρι και νιώσουμε ότι χρειαζόμαστε ύπνο, κοιμόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.
Το βέβαιο είναι πως όταν επιστρέψουμε στη βάση μας, το jet lag της επιστροφής δε θα είναι το ίδιο δύσκολο όσο της άφιξης.