Χρήση Κουνουπιέρας (Απλή ή Εμποτισμένη)
Οι κουνουπιέρες είναι εύκολες στην τοποθέτηση αλλά πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να καλύπτουν πλήρως τον άνθρωπο που κοιμάται, χωρίς αυτός να τις ακουμπάει.
Οποιαδήποτε τρύπα στο πλέγμα τους θα πρέπει να επισκευάζεται άμεσα, ενώ θα πρέπει να τοποθετείται σωστά πριν νυχτώσει.
Οι κουνουπιέρες χωρίζονται σε δύο είδη:
– Απλές κουνουπιέρες: επιτυγχάνεται μόνο απώθηση κουνουπιών ή μηχανικός αποκλεισμός εισόδου των κουνουπιών, στον χώρο ή δωμάτιο.
– Μακράς διάρκειας εντομοκτόνες κουνουπιέρες (Long Lasting Insecticide Nets – LLIN): επιτυγχάνεται άμεση κατάρριψη και θάνατος των κουνουπιών.
Συσκευές Παγίδευσης Ιπταμένων εντόμων
Έχουν στόχο να προσελκύσουν και να παγιδεύσουν ιπτάμενα κουνούπια.
Η ακτίνα δράσης τους μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα και, όπως και η προσελκυστικότητά τους, μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους φυσικούς παράγοντες.
Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία τους, την κατάλληλη συντήρησή τους και από την ενδεδειγμένη θέση τους στον χώρο.
Αποκλεισμός με σήτες
Σπάνια απαντώνται σοβαρές επιδρομές από κουνούπια στο εσωτερικό κατοικιών που έχουν προστατευτεί με κατάλληλες σήτες στα παράθυρα, στις πόρτες, στους φεγγίτες, στις καμινάδες και στους αεραγωγούς.
Αν το πλέγμα της σήτας είναι μεγαλύτερο από 1,2 χιλιοστά δεν θα είναι δυνατόν να αποκλείσει αρκετά είδη κουνουπιών ωστόσο, για αποκλεισμό εντόμων όπως η σκνίπα, η μικρότερη διάσταση σήτας είναι απαραίτητη.
Δεν θα πρέπει όμως να είναι πολύ μικρή, καθώς ο μη σωστός αερισμός του χώρου θα αποτρέψει τη χρήση της σήτας.
Η χρήση επίσης αεροκουρτίνων στα σημεία εισόδου, αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικές, μπορεί να περιορίσει τη μετακίνηση των κουνουπιών, αν τοποθετηθούν μεταξύ δωματίων (π.χ. μεταξύ του χώρου παραλαβής και παραγωγής σε μία επιχείρηση τροφίμων κ.ά.).
Ατομικά Μέσα Προστασίας
Για την αποφυγή τσιμπημάτων από τα κουνούπια, θα πρέπει να ντυνόμαστε με ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα, με μακριά παντελόνια και μανίκια.
Για να προστατεύσουμε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα απωθητικά σκευάσματα τα οποία εφαρμόζονται επάνω στο δέρμα μας ή επάνω από τα ρούχα.
Λοιπά Μέσα Απώθησης
Για την απώθηση των κουνουπιών και τη μείωση της ενόχλησης που προκαλούν, μπορούν να βοηθήσουν οι λάμπες κίτρινου χρώματος, οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά.
Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενα διαλύματα και σπιράλ καύσης.
Οι λύσεις αυτές, αν και εύχρηστες, είναι παροδικές και έχουν ως μόνο στόχο τη μείωση της προσέλκυσης των κουνουπιών σε έναν συγκεκριμένο χώρο, χωρίς να τα σκοτώνουν.
Η εφαρμογή των εντομοκτόνων σε εξωτερικές επιφάνειες, όπως για παράδειγμα, γύρω από μία πηγή φωτός, μπορεί να σκοτώσει τα ιπτάμενα κουνούπια που έλκονται από το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσφέροντας έτσι προστασία διάρκειας αρκετών ημερών.
Για την καταπολέμηση των κουνουπιών που προτιμούν να μένουν σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. Anopheles sp.), πραγματοποιείται ψεκασμός στους τοίχους, στις οροφές, στις αποθήκες και σε οποιαδήποτε άλλη κατασκευή και επιφάνεια αυτά κάθονται.