Υγεία & Ομορφιά
Πως Μπορείτε να Ενεργοποιήσετε τον Μεταβολισμό σας
Αδυνάτισμα

Πως Μπορείτε να Ενεργοποιήσετε τον Μεταβολισμό σας

Μια νεαρή πελάτισσα ζητά τη συμβουλή του Φαρμακοποιού

“Πήρα 2 κιλά στις διακοπές και θα ήθελα να τα χάσω γρήγορα.

Τι με συμβουλεύετε να πάρω;

Ένα προϊόν κατά της κατακράτησης υγρών ή ένα προϊόν που καίει το λίπος;”

Η απάντηση του Φαρμακοποιού μπορεί να είναι

“Ένα αποσυμφορητικό αποτοξινώνει τον οργανισμό, τον βοηθά να λειτουργεί καλύτερα και αποτρέπει την κατακράτηση νερού, ενώ ένας ενεργοποιητής καύσης του λίπους βοηθά στο να χάσετε λίπος.

Και τα δύο προϊόντα συνήθως λαμβάνονται μαζί και δρούνε συνεργικά για καλύτερα αποτελέσματα.”

Είναι γεγονός ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος αυξάνει την συχνότητα και τις πιθανότητες εμφάνισης οποιασδήποτε ασθένειας.

Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως το φυσιολογικό βάρος ευνοεί την καλή μας υγεία.

Η λύση βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής.

Τι Είναι τα Αποσυμφορητικά

Προορίζονται για να βοηθούν στην απώλεια βάρους μέσω της απομάκρυνσης προϊόντων μεταβολισμού και νερού.

Πρόκειται για διάφορα διουρητικά φυτά, που βοηθούν στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού μέσω των νεφρών και κατ’επέκταση των ούρων, αλλά και στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα φυσικά, επιτυγχάνεται μετά από καθημερινή κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών, όπως νερού και διάφορων τσαγιών.

Στην πράξη, για να έχει κάποιος τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να ακολουθήσει μία αγωγή 3 εβδομάδων, την οποία μπορεί να επαναλάβει μετά από μια σύντομη διακοπή μιας εβδομάδας.

Πως Μπορείτε να Ενεργοποιήσετε τον Μεταβολισμό σας

Να σημειωθεί πως θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά τα διουρητικά σε άτομα που πάσχουν από καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια ή σε περιπτώσεις πρηξίματος λόγω των παραπάνω.

Χαρακτηριστικά διουρητικά φυτά είναι το άνθος της κουφοξυλιάς, τα φύλλα από φραγκοστάφυλο, ο μίσχος του κερασιού, τα φύλλα της ελιάς και η σημύδα, με τις γνωστές καθαρκτικές της ιδιότητες.

Τι Είναι οι Ενεργοποιητές Μεταβολισμού

Είναι οι λεγόμενοι λιποδιαλύτες.

Εδώ ανήκουν ουσίες που μειώνουν τα αποθέματα λίπους του οργανισμού και συγκεκριμένα διάφορες κατηγορίες φυτών με καφεΐνη.

Φυτά με Καφεΐνη

Η καφεΐνη

Συμβάλλει στη μείωση του βάρους αυξάνοντας την ενεργειακή μας κατανάλωση.

Ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης και νορ-αδρεναλίνης με αποτέλεσμα ν’ αυξάνει την καρδιακή λειτουργία, να προκαλεί διαστολή των βρόγχων και να ευνοεί την διάλυση του γλυκογόνου.

Ακόμη, μέσω μιας ακολουθίας βιοχημικών αντιδράσεων που επηρεάζει, ευνοεί την λιπόλυση και την διούρηση.

Να σημειωθεί, πως η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού κατά 3-4% για 150 λεπτά.

Καλό είναι η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται πριν τις 17:00 για να μην προκαλούνται διαταραχές του ύπνου, καθώς επίσης δεν πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά και εφήβους και από ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα με τον θυρεοειδή ή έλκος. 

Η ημερήσια επιτρεπόμενη ποσότητα προς κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 400mg, δηλαδή 4 φλιτζάνια καφέ.

Η ανωτέρω ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με την αντοχή και την ευαισθησία του κάθε οργανισμού και δεν είναι απόλυτη ως νούμερο.

Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την ηρεμιστική δράση των φαρμάκων αλλά και να αυξήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των ψυχοφαρμάκων.

Το Τσάι των Ιησουιτών (Τσάι Mate)

Γνωστό και ως τσάι της Βραζιλίας ή της Παραγουάης, περιέχει 1-2% καφεΐνη αλλά και σαπωνοσίδες που μειώνουν την εντερική απορρόφηση των λιπών που προσλαμβάνονται με την τροφή.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Guarana

To guarana αυξάνει την οξείδωση του λίπους και περιέχει 3,5% καφεΐνη και 9,5-16% τανίνες.

Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε καφεΐνη, έχει και τις ανάλογες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σε μορφή σκόνης, η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 450 g, ενώ η ανωτέρω ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με την μορφή στην οποία καταναλώνεται.

Το Πράσινο Τσάι

Πράσινο Τσάι: Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι ευρέως γνωστές

Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού περιέχουν το λιγότερο 2% καφεΐνη και σχεδόν 30% κατεχίνες που βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και της λιπόλυσης, αλλά και στην αναστολή της λιπογένεσης.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι ευρέως γνωστές, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι μια κουταλιά του καφέ ανά ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, (2-3 φλιτζάνια κάθε ημέρα).

Σε περίπτωση υπερκατανάλωσης ξηρών εκχυλισμάτων του, σε συνδυασμό με αυστηρή δίαιτα έχουν σημειωθεί περιστατικά τοξικότητας στο ήπαρ, οπότε συνίσταται να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση διαφορετικών προϊόντων πράσινου τσαγιού.

Ακόμη, αξίζει να αναφέρουμε: πρώτον, ότι μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου, οπότε θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και να μην καταναλώνεται ταυτόχρονα με συμπληρώματα σιδήρου και δεύτερον ότι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ σε στερεή μορφή, άρα υπό μορφή αφεψήματος δεν επηρεάζει τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

Φυτά με Συνεφρίνη

Ο φλοιός των εσπεριδοειδών χρησιμοποιείται παραδοσιακά, σαν πικρό ποτό που μειώνει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη.

Επίσης, περιλαμβάνει εκτός από τα φλαβονοειδή που του προσδίδουν την πικρή γεύση, 0,1-0,5% συνεφρίνης.

Η συνεφρίνη έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες.

Εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών της συνεφρίνης στο καρδιαγγειακό, οι οποίες μπορεί ν’ αποβούν μοιραίες, όπως η ταχυκαρδία, η κοιλιακή μαρμαρυγή, η λιποθυμία ή η κατάρρευση, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρμόδιες Αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία προϊόντων που προορίζονταν για από του στόματος χορήγηση και περιείχαν συνεφρίνη.

Φυτά με Ιώδιο

Το ιώδιο αυξάνει την θερμογένεση ενεργοποιώντας τον θυρεοειδή.

Τα φύκια είναι πλούσια σε ιώδιο και ήδη από τον 19ο αιώνα ήταν μόδα η χρήση τους για αδυνάτισμα.

Αντενδείκνυται η κατανάλωσή τους σε περίπτωση υπερευαισθησίας αλλά και σε ενδεχόμενη δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, ενώ ποτέ η χρήση τους δεν πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τον ένα μήνα.

Η ημερήσια πρόσληψη υπό μορφή σκόνης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 μg.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν η Δίαιτα και η Άσκηση δεν Έχουν Αποτελέσματα

Η Σταφυλοθεραπεία ως Μέθοδος Αδυνατίσματος και τα Οφέλη της

Bάνα Νικολαίδου

Αδυνάτισμα: Μια Δύσκολη Απόφαση

yoadmin

Γιατί Δυσκολεύεστε να Χάσετε Βάρος ενώ Μεγαλώνετε

Το Φαρμακείο Πολύτιμος Σύμμαχος στο Αδυνάτισμα

yoadmin

Αδυνάτισμα Εξπρές ή μήπως Όχι;

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ