Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Πώς Μπορεί να Επηρεαστεί το DNA του Σπερματοζωαρίου;

Στην εκδήλωση «Σύγχρονες Αντιλήψεις και Νέες Τεχνολογικές Εφαρμογές στην Εργαστηριακή Διάγνωση και Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη», που πραγματοποιήθηκε 14 έως 16 Φεβρουαρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη, η βιολόγος αναπαραγωγής Θεοδοσία Ζεγκινιάδου επισήμανε ότι:

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα ενός άνδρα και αυτό να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα ενός άνδρα και αυτό να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές.

Η κ. Ζεγκινιάδου αναπτύσσοντας το θέμα της υπογονιμότητας στον διαβητικό άνδρα ανέφερε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης φαίνεται πως επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα μέσω αλλαγών που παρατηρούνται στις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος.

«Δυστυχώς, ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει και το DNA του σπερματοζωαρίου καθώς οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν κατάτμηση στο DNA πράγμα που δυσχεραίνει τη σύλληψη.

Επίσης, κατά τη διαδικασία της σπερματογένεσης, μπορεί να προκληθούν επιγενετικές αλλαγές οι οποίες είναι δυνατόν να μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές.

Οι αλλαγές αυτές παρουσιάζονται και στα νεαρά άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ακόμη και στους εφήβους.

Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή ρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας.

Όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη και όσο πιο πιστά ακολουθείται η αγωγή τόσο μικρότερη ζημία γίνεται ακόμη και στο αναπαραγωγικό δυναμικό του άνδρα», τόνισε η κ. Ζεγκινιάδου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Μήνυμα του Υπουργού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και η Υπόσχεσή του

a.alefragkis

Διπλασιασμός των Ασθενών με Άνοια έως το 2050

yoadmin

Νέο Τεστ-Εξπρές Ανιχνεύει τον Κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε Πέντε Λεπτά

Covid-19: Η Καλή Επιδημιολογική Πορεία της Ελλάδας Εδραιώνεται

yoadmin

Οι Επόμενες 10 Ημέρες θα Δείξουν εάν Αποδίδουν τα Μέτρα κατά της Εξάπλωσης του Ιού

yoadmin

Οδηγίες Σχετικά με τα Μέτρα Προστασίας κατά της Διασποράς της Γρίπης στα Σχολεία

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ