Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ανέμελο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η υγεία μας δε χρειάζεται φροντίδα.
Το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών θερμοκρασιών το σηκώνει η καρδιά που καλείται συχνά να αντεπεξέλθει σε συνθήκες καύσωνα.
Όταν ο καιρός είναι ζεστός ιδρώνουμε για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας, ώστε να διατηρηθεί στα κανονικά της επίπεδα.
Έτσι χάνουμε υγρά και γι’ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις η πίεση του αίματός μας πέφτει και έχουμε ταχυπαλμίες.
Αν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά και ενυδατωνόμαστε αρκετά και συχνά πίνοντας νερό, αφεψήματα και χυμούς χωρίς ζάχαρη, μπορούμε να εμποδίσουμε την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων.
Όταν όμως έχουμε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πολλή ζέστη την καταπονεί, όπως και την κυκλοφορία του αίματος.
Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την έκθεση σε θερμοκρασίες που μας προκαλούν δυσφορία και να διατηρούμε το σώμα μας δροσερό.
Καρδιοπάθειες και ζέστη
Υπέρταση
Τις πολύ ζεστές μέρες η υψηλή θερμοκρασία είναι δυνατό να προκαλέσει πτώση της πίεσης μέσω της αγγειοδιαστολής του δέρματος.
Η απώλεια νερού με την εφίδρωση επηρεάζει το σώμα ποικιλοτρόπως, όπως με τη μείωση του όγκου του αίματος, την υπόταση και την ταχυπαλμία.
Προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση του οργανισμού μας, καταναλώνουμε αρκετές ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, ή όποιας άλλης δραστηριότητας μας κάνει να ιδρώνουμε.
Εξίσου σημαντικό είναι να μετράμε τακτικά την αρτηριακή μας πίεση.
Η προσαρμογή και η ρύθμιση των φαρμάκων που μπορεί να λαμβάνουμε, θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο.
Στηθάγχη
Τις μέρες με πολλή ζέστη, τα επεισόδια στηθάγχης είναι πιθανό είτε να κάνουν την εμφάνισή τους είτε να επιδεινωθούν σε ανθρώπους που πάσχουν από στεφανιαία αρτηριακή νόσο.
Αυτό συμβαίνει επειδή η ζέστη κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, ειδικά όταν είμαστε σωματικά δραστήριοι.
Η επίσκεψη στον καρδιολόγο επιβάλλεται σε περίπτωση στηθάγχης.
Κολπική μαρμαρυγή
Σε περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής και καρδιακής αρρυθμίας η αλλαγή της εποχής επηρεάζει την κατάσταση.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν πάσχουμε ήδη από αυτήν.
Η υπερβολική ζέστη κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά για να ρυθμίσει τη λειτουργία της σε υψηλές θερμοκρασίες και αυτό μπορεί να προξενήσει κολπική μαρμαρυγή.
Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.
Η κύρια ανησυχία στην κολπική μαρμαρυγή είναι η αφυδάτωση.
Η έλλειψη υγρών μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, γι’ αυτό πρέπει να ενυδατωνόμαστε επαρκώς.
Καρδιακή ανεπάρκεια
Αν πάσχουμε από καρδιακή ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρούμε τη θερμοκρασία του σώματός μας σταθερή και να αποφεύγουμε την υπερβολική ζέστη.
Ο καρδιολόγος θα μας συστήσει τρόπους για να διατηρούμε τη θερμοκρασία μας σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Θερμοπληξία
Η υπερβολική ποσότητα απώλειας νερού από το σώμα μας προκαλεί την αύξηση της εσωτερικής μας θερμοκρασίας και αυτό θα μπορούσε να απειλήσει μέχρι και τη ζωή μας αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Μερικά από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι ο πονοκέφαλος, η έντονη εφίδρωση, το κρύο και υγρό δέρμα, η ζαλάδα και η λιποθυμία, οι μυϊκές κράμπες, το εξάνθημα από τη ζέστη, η κοφτή αναπνοή, το αίσθημα σύγχυσης και οι κρίσεις.