Η μελέτη του πανεπιστήμιου του Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Headache and Pain” απέδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της οσφυαλγίας και του πονοκεφάλου.
Οι ερευνητές του Warwick, εξέτασαν προηγούμενες μελέτες με 460.000 συμμετέχοντες και προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τη σχέση της οσφυαλγίας με τον πονοκέφαλο.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε άτομα με χρόνιες διαταραχές κεφαλαλγίας, σε εκείνους που θα είχαν πονοκεφάλους τις περισσότερες ημέρες του μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες και σε άτομα με επίμονο πόνο στη μέση που βίωναν αυτόν τον πόνο καθημερινά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, περισσότεροι από 1% στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν και από τα δύο είδη πόνου.
Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με έναν πόνο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώνουν και τον άλλο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε πονοκεφάλους ούτε οσφυαλγίες.
Κατά τη γνώμη των ερευνητών, ο συσχετισμός της οσφυαλγίας με τον πονοκέφαλο εξηγείται με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν στον πόνο, αφού μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις φυσικές αιτίες πρόκλησης του πονοκέφαλου και της οσφυαλγίας.
Μπορεί επίσης, να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα σήματα του πόνου, έτσι ώστε ο πόνος ίδιας έντασης να γίνει αισθητός διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους.
Η οσφυαλγία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς πάνω από το 90% των ενηλίκων εμφανίζουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους και περίπου το 20% αυτών προχωρά στην ανάπτυξη χρόνιας οσφυαλγίας.
Επίσης, οι πονοκέφαλοι αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς, μέχρι και το 4% των ατόμων του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από αυτούς για 15 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα.