Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διάφορες Παθήσεις

Πόνοι στον Αυχένα – Τι τους Προκαλεί και πώς Μπορείτε να τους Αντιμετωπίσετε

Το αυχενικό σύνδρομο που εκδηλώνεται συνήθως με πόνους στον αυχένα είναι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση.

Οι ήπιες μορφές αυχενικού συνδρόμου οφείλονται συνήθως σε απλές αιτίες, όπως η κόπωση των μυών του αυχένα στη δουλειά ή και σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα έπειτα από κάκωση (σε αθλητικές δραστηριότητες ή ύστερα από τροχαίο ατύχημα).

Μπορεί, επίσης, να οφείλονται στην κληρονομικότητα ή ακόμα και στην παχυσαρκία.

Πιο σοβαρές μορφές αυχενικού συνδρόμου προκαλούνται από εκφυλιστική νόσο της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται ως δισκοπάθεια σε νεότερες ηλικίες ή ως σπονδυλοαρθροπάθεια σε μεγαλύτερες.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα

Πονοκέφαλοι, συσπάσεις αυχενικών μυών, κακοδιαθεσία, γενική αδυναμία, ευαισθησία στον αυχένα και δυσκαμψία είναι τα βασικά συμπτώματα που θα παρατηρήσει ο ασθενής.

Όταν πρωτοξεκινά η ενόχληση, όλα τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, όμως με την επανάληψή τους και το πέρασμα των χρόνων η κατάσταση επιδεινώνεται.

Εάν νιώθετε κάτι από τα παραπάνω και πολύ περισσότερο εάν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ορθοπεδικό.

Πονοκέφαλοι, συσπάσεις αυχενικών μυών, κακοδιαθεσία, γενική αδυναμία, ευαισθησία στον αυχένα και δυσκαμψία είναι τα βασικά συμπτώματα που θα παρατηρήσει ο ασθενής.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου συνήθως ξεκινά συντηρητικά με ξεκούραση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κολάρο και φυσικοθεραπεία.

Στη συνέχεια η θεραπεία γίνεται πιο εξειδικευμένη, ανάλογα με την περίπτωση.

Υπάρχουν κάποιες απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε καθημερινά, χρησιμοποιώντας το βάρος του κεφαλιού σας για να τονώσετε τους μυς σε αυχένα και ωμοπλάτη.

Δεν συνιστάται η ακινητοποίηση του αυχένα, αλλά αντιθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις ενθαρρύνεται η κινητοποίηση των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης για να ενδυναμωθεί το μυϊκό σύστημα και η θέση της σπονδυλικής στήλης.

Αν το αυχενικό οφείλεται σε κάποια αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσο, η θεραπεία εστιάζει κυρίως στη φαρμακευτική αγωγή και στη φυσικοθεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις.

Όταν συνυπάρχει νευροεκφυλιστική πάθηση, είναι πιθανό, ακόμη και μετά την επιτυχημένη θεραπεία να επανεμφανιστεί το πρόβλημα έπειτα από έξαρση της συνυπάρχουσας πάθησης.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις ήπιας μορφής αυχενικού μπορεί να είναι επιβοηθητικός και ο βελονισμός από εξειδικευμένο γιατρό.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο Sjogren – Τα Συμπτώματα μιας Συχνής Αυτοάνοσης Νόσου

Editor6 pharma

Αντιβιοτικά και Αυτοθεραπεία

yoadmin

Επινεφριδιακή Κόπωση – Τι Είναι και τι Συμπτώματα Έχει

Editor6 pharma

Απώλεια Γεύσης – Τι Είναι και πού Μπορεί να Οφείλεται

a.alefragkis

Αχαλασία, Παθογένεια και Κλινικά Ευρήματα

yoadmin

Πέτρες στα Νεφρά – Τα Συμπτώματα που δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ