Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Πολύ Πιθανότερο να Μολυνθούν από Κορωνοϊό Όσοι Δουλεύουν σε Νυχτερινές Βάρδιες

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες και γενικότερα πέρα από το σύνηθες πρωινό ωράριο έχουν έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωσθούν θετικοί για Covid-19, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Πολύ Πιθανότερο να Μολυνθούν από Κορωνοϊό Όσοι Δουλεύουν σε Νυχτερινές Βάρδιες.

Η έρευνα δείχνει ότι η δουλειά σε βάρδιες, ιδίως τα βράδια, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, συνεπώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μελλοντικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας που λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ως εργασία σε βάρδιες θεωρείται αυτή που γίνεται σε άλλες ώρες πέρα από τις συνήθεις (π.χ. 8:00-16:00), όπως είναι η νυχτερινή εργασία και η εναλλασσόμενη πρωί-βράδυ.

Η εργασία σε βάρδιες γίνεται ολοένα συχνότερη παγκοσμίως, με το 10% έως 40% των εργαζομένων -ανάλογα με τη χώρα- να δουλεύουν πλέον με αυτόν τον τρόπο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εργασία σε βάρδιες, ιδίως τα βράδια, σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, όπως διαβήτη, καρκίνο, αναπνευστικές παθήσεις και άλλες λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι βάρδιες, ιδίως οι νυχτερινές, οι οποίες συνεπάγονται στέρηση ύπνου, κακή διατροφή και διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό, μεταξύ άλλων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό αυξάνει, επίσης, την πιθανότητα για μόλυνση από κορωνοϊό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Μπλέικλι του Τμήματος Πνευμονολογίας της Σχολής Βιολογίας, Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό “Thorax”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 280.000 ανθρώπους από 40 έως 69 ετών.

Η μελέτη συσχέτισε τα θετικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 με το εάν ένας εργαζόμενος δούλευε συχνά σε βάρδιες ή καθόλου.

Διαπιστώθηκε ότι όποιος εργαζόταν σε ακανόνιστες βάρδιες (εναλλασσόμενα πρωί-βράδυ), είχε υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθεί με κορωνοϊό, σε σχέση με κάποιον που δούλευε μόνο πρωί.

Επίσης, όποιος εργαζόταν μόνιμα σε νυχτερινές βάρδιες είχε 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Μάλιστα, όσοι έκαναν ακανόνιστες βραδινές βάρδιες είχαν τριπλάσια πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, κάτι που, μεταξύ άλλων, αφορά τους υγειονομικούς.

Εκτός από την πιθανή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος όσων εργάζονται τα βράδια, ο αυξημένος κίνδυνος για κορωνοϊό πιθανώς οφείλεται στο ότι υπάρχει μειωμένος χρόνος για να καθαρισθούν οι χώροι εργασίας ανάμεσα στις βάρδιες, καθώς επίσης στη μεγαλύτερη κόπωση των εργαζομένων και στη μικρότερη εγρήγορσή τους για τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγχος, Κατάθλιψη και Τραύμα: Οι Κυριότερες Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην Ψυχική Υγεία

Ο Αριθμός των Θανάτων που Αποδίδονται σε COVID-19 Είναι Πιθανότατα Υποτιμημένος

admin

Οι Γενετικές Αλλαγές και ο Ρόλος τους στη Θεραπεία του Κορωνοϊού

admin

Ελπίδες για Θεραπεία που Αφορά Βαριά Μορφή Μεσογειακής Αναιμίας

admin

Απαντήσεις Σχετικά με την Αποτελεσματικότητα των Εμβολίων Covid-19

Γιατί ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για τους ενήλικες

Αισιοδοξία των Επιστημόνων για Δημιουργία Νέου Εμβολίου κατά του Καρκίνου

admin

Οι Επιπλοκές των Ασθενών που Προσβάλλονται από τον Νέο Κορωνοϊό

admin

Κορωνοϊός – Ένας στους Πέντε θα Εμφανίσουν Σοβαρή Λοίμωξη Κάποια Στιγμή

admin

Μόλυνση της Ατμόσφαιρας και Θάνατοι

admin

Οι Μάσκες με Βαλβίδα Εκπνοής δεν Είναι Κατάλληλες για να «Φρενάρουν» την COVID-19

Πέντε Μύθοι για τα Εμβόλια Covid-19

Evi Makavelou
Εγγραφείτε στο Newsletter