Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Πολλά Υποσχόμενο Χάπι Μειώνει τα Εμφράγματα και τα Εγκεφαλικά έως 40%

Τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και τα άλλα καρδιαγγειακά περιστατικά μπορούν να μειωθούν κατά 20% χάρη στη χρήση ενός πολυχαπιού που συνδυάζει τέσσερα φάρμακα για την υπέρταση και τη χοληστερίνη.

Εάν το πολυχάπι συνδυαστεί με ασπιρίνη, η οποία έχει αντιθρομβωτική δράση στο αίμα, η μείωση του κινδύνου φθάνει έως το 40%.

Πολλά Υποσχόμενο Χάπι Μειώνει τα Εμφράγματα και τα Εγκεφαλικά έως 40%.

Αυτό δείχνει μία διεθνής κλινική μελέτη σε 89 ιατρικά κέντρα εννέα χωρών σε συνολικά 5.714 άτομα άνω των 50 ετών χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού και με ενδιάμεσο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η χρήση του πολυχαπιού μόνου του ή μαζί με ασπιρίνη συγκρίθηκε με τη χρήση εικονικού φαρμάκου (πλασίμπο).

Οι ερευνητές της πενταετούς μελέτης TIPS-3 (International Polycap Study), με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Σαλίμ Γιουσούφ του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”.

Το ημερήσιο πολυχάπι που δοκιμάστηκε περιείχε σιμβαστατίνη (40 μιλιγκράμ), ατενολόλη (100 μιλιγκράμ), υδροχλωροθειαζίδη (25 μιλιγκράμ) και ραμιπρίλη (10 μιλιγκράμ), συνδυαζόμενο με ασπιρίνη (75 μιλιγκράμ).

Μεταξύ όσων πήραν το πολυχάπι, το 4,4% εμφάνισαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό περιστατικό, έναντι ποσοστού 5,5% στην ομάδα ελέγχου (πλασίμπο).

Μεταξύ όσων συμμετεχόντων στην έρευνα πήραν πολυχάπι μαζί με ασπιρίνη, το ποσοστό εμφραγμάτων και εγκεφαλικών ήταν 4,1%, έναντι 5,8% στην ομάδα ελέγχου (διπλό πλασίμπο).

«Είναι μόλις η αρχή μίας νέας επαναστατικής προσέγγισης για την πρόληψη της καρδιακής νόσου.

Θα μπορούσαμε να σώσουμε εκατομμύρια ανθρώπους από σοβαρή καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό κάθε χρόνο, με την αποτελεσματική χρήση του πολυχαπιού και της ασπιρίνης», δήλωσε ο καρδιολόγος δρ Γιουσούφ.

«Προηγούμενες μελέτες των πολυχαπιών, μεταξύ των οποίων η δική μας, έχουν δείξει μείωση του κινδύνου κατά 30% έως 40%.

Ελπίζουμε ότι τα νέα ευρήματά μας θα ενισχύσουν τη θετική τάση που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες έρευνες και θα ωθήσουν τους κατασκευαστές φαρμάκων να παράγουν τέτοια προϊόντα», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το πολυχάπι -το οποίο λαμβάνεται μόμο μία φορά την ημέρα, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρακτική ευκολία- δεν είναι μόνο αποτελεσματικό αλλά και οικονομικό, αφού ενσωματώνει ευρέως χρησιμοποιούμενα γενόσημα φάρμακα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων που χρειάζονται θεραπεία παίρνουν πολυχάπι, στο μέλλον θα αποφεύγονται εκατομμύρια σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά κάθε χρόνο.

Το πολυχάπι που δοκιμάστηκε είναι ήδη διαθέσιμο στην Ινδία και σε λίγες αφρικανικές χώρες.

Διαφορετικού είδους πολυχάπια κυκλοφορούν στην Ευρώπη και στη Ν. Αμερική, ενώ νέα πολυχάπια ήδη αναπτύσσονται σε Β. Αμερική και Κίνα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Κοινή Ανακοίνωση των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας για το Άνοιγμα των Σχολείων

Οποιαδήποτε Ποσότητα Αλκοόλ Κάνει Κακό στον Εγκέφαλο

Η Άρνηση των Εμβολίων Covid-19 Συνδέεται και με την Ύπαρξη Παιδικών Τραυμάτων

Εμβόλια mRNA – Το Δώρο της Επιστήμης ως Όπλο Ενάντια στην Πανδημία

Ποιοι Ατμιστές Κινδυνεύουν Περισσότερο;

admin

Covid-19 και Ασθενείς με Καρκίνο

admin

Πολύ Αποτελεσματικά Αντισώματα κατά του Κορωνοϊού Απομόνωσαν Κινέζοι Επιστήμονες

admin

Τα Όπλα για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας

Ο Εμβολιασμός Κατά της Covid-19 και η Πιθανότητα Τρίτης Δόσης για Πλήρη Ανοσοποίηση

COVID-19 και Εμβολιασμός σε Έγκυες και Θηλάζουσες Γυναίκες

Η Παράνομη Παροχή Ιατρικών Υπηρεσιών από τις ΜΚΟ

admin

Τα Συμπτώματα από το Γαστρεντερικό Σύστημα Σχετίζονται με Σοβαρότερη COVID-19