Υγεία & Ομορφιά
Ποιό Bρεφικό Γάλα να Επιλέξετε αν δεν Μπορείτε να Θηλάσετε
Θηλασμός

Ποιο Βρεφικό Γάλα να Επιλέξετε αν δεν Μπορείτε να Θηλάσετε

Το μητρικό γάλα είναι ιδανικό για βρέφη ηλικίας μέχρι έξι μηνών, αλλά το έτοιμο βρεφικό γάλα έρχεται να σας σώσει αν δεν μπορείτε να θηλάσετε οπότε δεν έχετε την επιλογή του μητρικού γάλακτος, ή μπορείτε αλλά επιλέγετε να μην θηλάσετε.

Το αγελαδινό γάλα δεν συνιστάται για βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών, επομένως το γάλα για βρέφη είναι το μόνο αποδεκτό υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος.

Το βρεφικό γάλα βασίζεται στο αγελαδινό γάλα, αλλά έχει τροποποιηθεί ώστε να είναι κατάλληλο για τη διατροφή του βρέφους σας.

Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν:

• Η αλλαγή της αναλογίας ορού γάλακτος-καζεΐνης ώστε να είναι πιο κοντά στο ώριμο μητρικό γάλα. Αυτό αλλάζει στα γάλατα που προορίζονται για μωρά που είναι πιο πεινασμένα.

• Αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε λακτόζη τροποποιώντας τη συγκέντρωση σε υδατάνθρακες

• Αφαίρεση του λίπους από το αγελαδινό γάλα και προσθήκη φυτικών ελαίων για αύξηση της απορρόφησης των απαραίτητων λιπαρών οξέων

• Μείωση της περιεκτικότητας σε αλάτι καθώς αυτό είναι υπερβολικά υψηλό για τα νεφρά του βρέφους

• Προσθήκη βιταμινών, μετάλλων και άλλων βασικών συστατικών (π.χ. νουκλεοτίδια, άλφα-λακταλβουμίνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (LCPs) και ολιγοσακχαρίτες

Η φόρμουλα γάλακτος που προορίζεται αποκλειστικά από γάλα κατσίκας είναι επίσης διαθέσιμη ως εναλλακτική λύση στο τροποποιημένο γάλα αγελάδας, σύμφωνα με την επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τυποποίησης για τα Τρόφιμα (EFSA).

Αυτό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναπτυξιακές και διατροφικές αξίες που προσφέρει το γάλα κατσίκας δεν διαφέρουν από εκείνες που παρέχονται από τον τροποποιημένο τύπο αγελαδινού γάλακτος.

Αυτό οδήγησε σε τροποποίηση της συνταγής για βρέφη και ακολούθησε συγκεκριμένους κανονισμούς που πρέπει να έχει η φόρμουλα ενός βρεφικού γάλακτος.

Αυτό οδήγησε σε τροποποίηση της συνταγής για βρέφη και ακολούθησε συγκεκριμένους κανονισμούς που πρέπει να έχει η φόρμουλα ενός βρεφικού γάλακτος.

Το γάλα κατσίκας εκκρίνεται με μια διαδικασία παρόμοια με το μητρικό γάλα και γι΄αυτό έχει συγκρίσιμες συγκεντρώσεις καζεΐνης.

Είναι ένα πλήρες γάλα, οπότε είναι λιγότερο επεξεργασμένο και αφομοιώνεται εύκολα ενώ δεν υπάρχει ανάγκη να προστεθούν πρωτεΐνες ορού γάλακτος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για τα μωρά με μικρά προβλήματα διατροφής, τα οποία δεν λύνονται με το γάλα αγελάδας, αλλά δεν είναι κατάλληλο σε περιπτώσεις αλλεργίας σε πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος, εκτός εάν συστήνεται από έναν επαγγελματία υγείας.

Ακόμα και σήμερα δεν είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα (π.χ. ορμόνες, αντισώματα και ένζυμα), αλλά γίνονται έρευνες για να προσδιοριστεί ο ρόλος τους με την ελπίδα ότι θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε όλα τα γάλατα για βρέφη.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θηλασμός και Κάπνισμα – Ένας Επικίνδυνος Συνδυασμός

Μύθοι και Αλήθειες για τον Θηλασμό

Ότι Θέλουμε να Ξέρουμε για τον Θηλασμό

Η Προετοιμασία των Θηλών και η Εμπειρία του Θηλασμού

Θηλασμός

Μύθοι και Αλήθειες για τον Θηλασμό