Υγεία & Ομορφιά
Λοιπόν; Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα 10 πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας;
Λοιπόν; Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα 10 πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας;
Πρόληψη

Ποια Είναι τα 10 πιο Βρώμικα Σημεία του Σπιτιού σας;

Αλήθεια, εσείς πώς τα πάτε με την καθαριότητα του σπιτιού σας;

Σίγουρα δεν χρειάζεται να γίνεστε «μανιακοί» με το συγκεκριμένο θέμα…

Μπορείτε όμως να βελτιώσετε ορισμένα πράγματα ή τουλάχιστον να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε ορισμένα σημεία του σπιτιού σας.

Επιπλέον, καλό είναι να γνωρίζετε που μαζεύονται τα περισσότερα μικρόβια και βακτήρια στο σπίτι σας (σε ποιους χώρους, σε ποια αντικείμενα, κ.λπ.).

Λοιπόν; Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα 10 πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας;

Λοιπόν; Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα 10 πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σας;

Είστε πραγματικά ενημερωμένοι σχετικά με την υγιεινή;

Σίγουρα, το πρώτο σημείο του σπιτιού που σας έρχεται στο μυαλό, είναι η τουαλέτα στο μπάνιο…

Αν όμως το σκεφτείτε λιγάκι περισσότερο, η τουαλέτα στο μπάνιο δεν αποτελεί το μοναδικό πιο «βρώμικο» σημείο.

Οι τσάντες μας, τα πόμολα, το σφουγγαράκι που πλένουμε τα πιάτα, η συσκευή του τηλεφώνου, το κινητό μας τηλέφωνο, τα κλειδιά μας, κ.λπ., φέρουν επίσης στην επιφάνειά τους δεκάδες είδη μικροβίων.

Δύναται λοιπόν να μολυνθούμε και να νοσήσουμε, ενδεχομένως, ή ακόμη και να μεταδώσουμε ιούς και βακτήρια στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, σε φίλους, συναδέλφους…

Υγιεινή: τα 10 πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι

1. Το «καπάκι» της τουαλέτας

Τα έντερα μας αποικίζονται από δισεκατομμύρια βακτήρια που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Στα περιττώματά μας, μπορεί κανείς να εντοπίσει περισσότερα από 500 είδη μικροοργανισμών.

Από το «καπάκι» της τουαλέτας, υπάρχει η πιθανότητα να μεταφέρουμε μέσω των χεριών μας ορισμένα μικρόβια και στη συνέχεια να ξεχαστούμε και να βάλουμε τα δάχτυλα στο στόμα (δάγκωμα νυχιών, κ.λπ.), χωρίς να έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας…

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο, είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς αυτή η μεταφορά των μικροβίων μπορεί να προκαλέσει κάποια ασθένεια στον οργανισμό σας.

Πώς θα προφυλαχθείτε;

Να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά με χλωρίνη το «καπάκι» της τουαλέτας,

Να κατεβάζετε το «καπάκι» της τουαλέτας προτού τραβήξετε το καζανάκι και

Να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από την κάθε επίσκεψή σας στην τουαλέτα.

Μην σας φαίνεται περίεργο λοιπόν, το γεγονός ότι τα πόμολα στις πόρτες είναι από τα πιο μολυσμένα στοιχεία του σπιτιού.

2. Τα πόμολα στις πόρτες

Το 80% των πιο κοινών μολυσματικών ασθενειών μεταδίδονται από τα χέρια.

Μην σας φαίνεται περίεργο λοιπόν, το γεγονός ότι τα πόμολα στις πόρτες είναι από τα πιο μολυσμένα στοιχεία του σπιτιού.

Πώς θα προφυλαχθείτε;

Κατά τον καθαρισμό του σπιτιού, μην παραλείπετε τα πόμολα της κάθε πόρτας του σπιτιού σας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στο ψυγείο, στα συρτάρια, στις ντουλάπες, κ.λπ.

Φροντίζετε για την καλή απολύμανσή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και ιδιαίτερα όταν κάποιο από τα μέλη της οικογένειας είναι άρρωστο.

3. Η προσωπική σας τσάντα και οι τσάντες αγορών

Αυτή η απίστευτη ποσότητα μικροβίων, που μπορεί να μας κάνει να αρρωστήσουμε, συνδέεται με τους χίλιους και ένα θησαυρούς που εμπεριέχει η τσάντα μας, κυρίες μου! Κραγιόν, νομίσματα, πορτοφόλι, κλειδιά, ομπρέλα, αποδείξεις, στυλό, χαρτομάντηλα, διάφορα είδη μακιγιάζ, κ.λπ.).

Επιπλέον, σκεφτείτε ότι η τσάντα… συνήθως τοποθετείται παντού, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους.

Οι τσάντες αγορών επίσης, φέρουν επίσης μια κολοσσιαία ποικιλία μικροβίων που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των αγορών σας: λαχανικά, κρέατα, ψάρια και άλλα νωπά προϊόντα, χάρτινες, πλαστικές, γυάλινες συσκευασίες, κ.λπ.

Όλα αυτά αποτελούν εστίες μικροβίων… αν αναλογιστείτε πόσα χέρια έχουν ακουμπήσει αυτά τα προϊόντα και αυτές τις συσκευασίες, τις επιφάνειες στις οποίες βρισκόντουσαν πριν μπουν στην τσάντα σας…

Πώς θα προφυλαχθείτε;

Η προσωπική σας τσάντα και οι τσάντες αγορών σας δικαιούνται επίσης έναν καλό εσωτερικό και εξωτερικό καθαρισμό, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για δερμάτινες τσάντες, καθώς αυτές ευνοούν περισσότερο την ανάπτυξη μικροβίων.

Η τσάντα σας δεν είναι κάδος απορριμμάτων! Μην πετάτε μέσα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα, το μισό κρουασάν που δεν προλάβατε να φάτε, τις αποδείξεις από το σούπερ μάρκετ, κ.λπ.

Όσον αφορά το σφουγγάρι με το οποίο πλενόμαστε στο μπάνιο, προσπαθήστε να το αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

4. Τα σφουγγαράκια

Συνδυάζοντας τη θερμότητα και την υγρασία, τα σφουγγάρια των πιάτων αποτελούν έναν πραγματικό παράδεισο για τα βακτήρια… τα οποία στη συνέχεια εξαπλώνουμε σε όλες τις επιφάνειες, σκεπτόμενοι ότι τις καθαρίζουμε.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τη σφουγγαρίστρα του σπιτιού, το σφουγγαράκι του μπάνιου, κ.λπ.

Πώς θα προφυλαχθείτε;

Ποτέ μην αφήνετε ένα σφουγγάρι εμποτισμένο με νερό.

Ξεπλύνετέ το καλά και στη συνέχεια στραγγίστε το καλά, προκειμένου να στεγνώσει το συντομότερο.

Έτσι, η επόμενη χρήση του, θα το βρει στεγνό!

Επιπλέον, προτείνεται και η συχνή χρήση ενός αντιβακτηριακού σαπουνιού (η λίγης χλωρίνης) για το πλύσιμο των πιάτων.

Αποστειρώστε το σφουγγάρι σας, τοποθετώντας το στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά.

Να αλλάζετε τακτικά το σφουγγαράκι με το οποίο πλένετε τα πιάτα.

Κάθε χρήση, έχει και το δικό της σφουγγάρι (για τα πιάτα, για το μπάνιο, για τις επιφάνειες, κ.λπ.).

Όσον αφορά το σφουγγάρι με το οποίο πλενόμαστε στο μπάνιο, προσπαθήστε να το αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Προτιμήστε το πλύσιμο με τα χέρια σας.

Αν πάλι είστε λάτρης του σφουγγαριού, φροντίστε να το ξεπλένετε καλά μετά το μπάνιο, να το στραγγίζετε καλά για να στεγνώνει γρήγορα και τέλος, να το αλλάζετε τακτικά.

5. Ο πάγκος της κουζίνας

Στην κουζίνα, ο πάγκος εργασίας είναι μια από τις επιφάνειες που αποικίζονται περισσότερο από μικροοργανισμούς, όπως ακριβώς και η πλάκα/σανίδα κοπής.

Στην κουζίνα, ο πάγκος εργασίας είναι μια από τις επιφάνειες που αποικίζονται περισσότερο από μικροοργανισμούς, όπως ακριβώς και η πλάκα/σανίδα κοπής.

Πώς θα προφυλαχθείτε;

Απολυμάνετε τον πάγκο μετά από κάθε προετοιμασία ενός γεύματος και κατά τη διάρκεια των παρασκευασμάτων, καθαρίζετε συστηματικά τον πάγκο της κουζίνας μεταξύ κάθε τροφής, π.χ. για να μην μολύνετε το κρέας με τα μικρόβια που προέρχονται από τα λαχανικά.

Η πλάκα/σανίδα κοπής φέρει στην επιφάνειά της ακόμη περισσότερα μικρόβια, λόγω των εκδορών της, από τις κοπές, στις οποίες συσσωρεύονται εκατοντάδες βακτήρια.

Σας προτείνουμε να αλλάζετε την πλάκα/σανίδα κοπής όταν παρατηρήσετε βαθιές χαρακιές από τις κοπές.

Εάν η πλάκα/σανίδα κοπής σας είναι ξύλινη, σας προτείνουμε να τη βυθίζετε ανά τακτά διαστήματα σε ζεστό νερό και ξύδι, για να απολυμαίνεται.

6. Τα παπούτσια

Οι σόλες των παπουτσιών μας, φέρνουν τα πάντα στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων πολλών κολοβακτηριδίων, τα οποία, όχι μόνο έχουμε πατήσει στον δρόμο, αλλά επιπλέον τα έχουμε μεταφέρει και στο σπίτι… εν αγνοία μας!

Κάντε λοιπόν αυτόν τον συνειρμό και σκεφτείτε ότι τα παιδιά σας, ειδικά το καλοκαίρι, λατρεύουν το πάτωμα του σπιτιού και επιπλέον… έχουν την κακή συνήθεια να βάζουν τα δάχτυλα στο στόμα.

Πώς θα προφυλαχθείτε;

Με την είσοδό σας στο σπίτι, βγάλτε τα παπούτσια σας και φορέστε τις άνετες παντόφλες σας.

Φροντίστε μόνο ώστε η χρήση τους να είναι αποκλειστικά για εντός του σπιτιού.

Να αλλάζετε τακτικά τις παντόφλες σας (κάθε καλοκαίρι, κάθε χειμώνα).

7. Το κινητό τηλέφωνο

Συνεχώς αγγίζετε το κινητό σας τηλέφωνο, από χέρι σε χέρι, το ακουμπάτε σε διάφορες επιφάνειες, το βάζετε στην τσέπη σας, στην τσάντα σας, κ.λπ.

Αναλογιστείτε λοιπόν…

Το κινητό σας τηλέφωνο φιλοξενεί πολλά μικρόβια.

Συνεχώς αγγίζετε το κινητό σας τηλέφωνο, από χέρι σε χέρι, το ακουμπάτε σε διάφορες επιφάνειες, το βάζετε στην τσέπη σας, στην τσάντα σας, κ.λπ.

Πώς θα προφυλαχθείτε;

Θα πρέπει να απολυμαίνετε το κινητό σας σε τακτική βάση.

Να εφαρμόζετε το ίδιο και με το ακουστικό του σταθερού σας τηλεφώνου, το πληκτρολόγιό του, στο σπίτι και στην εργασία.

8. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή

Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή, είναι ορισμένα από τα αντικείμενα τα οποία δεν υποψιαζόμαστε άμεσα ως πηγές μικροβίων.

Σκεφτείτε όμως, ότι τα χέρια μας βρίσκονται συνεχώς σε αυτά, μεταφέροντας από και προς αυτά εκατοντάδες μικρόβια.

Πώς θα προφυλαχθείτε;

Να καθαρίζετε τακτικά το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή, ακολουθώντας τη μέθοδο που καθαρίζετε το σταθερό σας τηλέφωνο, και με ιδιαίτερη συνέπεια εάν πρόκειται για κοινόχρηστο ηλεκτρονικό υπολογιστή που χρησιμοποιείται από όλα τα μέλη της οικογένειας, του γραφείου, κ.λπ.

Μην τρώτε πάνω από το πληκτρολόγιό σας!

9. Η οδοντόβουρτσα

Όπως και με το σφουγγάρι που είδαμε πιο πάνω, η οδοντόβουρτσα παρέχει ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, ιδανικό για βακτηριακή ανάπτυξη.

Πώς θα προφυλαχθείτε;

Να αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας και να μην τη δανείζετε σε κανέναν, ακόμη και αν είναι ο σύζυγός σας ή το παιδί σας. Ούτε φυσικά να χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσα κάποιου άλλου!

Μετά το πλύσιμο των δοντιών σας, στεγνώστε την οδοντόβουρτσά σας τινάζοντάς την, για να απομακρύνετε τα σταγονίδια του νερού.

Το κεφάλι της οδοντόβουρτσας θα πρέπει να είναι εκτεθειμένο σε ένα καθαρό και αεριζόμενο περιβάλλον, ενώ δεν θα πρέπει οι οδοντόβουρτσα να ακουμπάει κάποιαν άλλη οδοντόβουρτσα.

10. Το ψυγείο

Όλα τα είδη τροφίμων βρίσκονται συγκεντρωμένα στο ψυγείο, ακουμπάνε μεταξύ τους, ωμά ή μαγειρεμένα, συσκευασμένα ή εκτεθειμένα, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ανοιχτές συσκευασίες, κ.λπ.

Πώς θα προφυλαχθείτε;

Κάθε είδος τροφίμου, έχει και την ανάλογη θέση του στο ψυγείο, σύμφωνα με τη θερμοκρασία που παρέχεται σε κάθε ράφι του ψυγείου (ανατρέξτε στις οδηγίες του ψυγείου σας για να το ελέγξετε).

Στο ψυγείο, ξεχωρίστε τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως άλλωστε και το κρέας από τα λαχανικά.

Να συσκευάζετε πάντοτε το φαγητό σας, χρησιμοποιώντας διάφανη μεμβράνη, ειδικά σακουλάκια για αποθήκευση τροφίμων, ειδικά σκεύη φύλαξης, κ.λπ.

Φροντίστε ώστε να καθαρίζετε το εσωτερικό του ψυγείου τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και υγρό σαπούνι (πιάτων).

Τέλος, εάν το ψυγείο σας δεν διαθέτει τεχνολογία τύπου “no-frost”, τότε θα πρέπει να φροντίζετε για την απόψυξη της κατάψυξης, προκειμένου να μπορείτε να την καθαρίζετε.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρόποι για να Βοηθήσετε το Σώμα σας να Αντέξει το Κρύο του Χειμώνα

Editor6 pharma

Φυσικοί Τρόποι Πρόληψης της Ενοχλητικής Ναυτίας

Editor6 pharma

Οι Προληπτικοί Έλεγχοι στο Φαρμακείο

yoadmin

Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Μειώσετε την Έντονη Εφίδρωση Όταν Κάνει Ζέστη

Editor6 pharma

Η Πρόληψη Σώζει Ζωές

Χαραμή ΑΕ

Φέτος τον Χειμώνα δεν θα Αρρωστήσω!

Evi Makavelou

Συμβουλές για να Προλάβετε τη Θυλακίτιδα

Editor6 pharma

Υπνηλία Μέσα στην Ημέρα – Πώς θα την Ξεπεράσετε;

Evi Makavelou

Συμβουλές για να Προλάβετε τον Διαβήτη Τύπου 2

Τα Καλλυντικά «ΧΩΡΙΣ» – Η Εξέλιξη της Τάσης

Γρίπη και Κρυολόγημα, Αντιμετώπιση και Πρόληψη

yoadmin

Κρυολόγημα – Πώς να το Προλάβετε Πριν σας Ρίξει στο Κρεβάτι