Υγεία & Ομορφιά
Παρακολουθήστε τη Χοληστερόλη σας.
Πρόληψη

Παρακολουθήστε τη Χοληστερόλη σας

Τα τρόφιμα με τα πολλά λιπαρά, κυρίως ζωικής προέλευσης, είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνα για την καρδιά, διότι αυξάνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Για να έχουμε υγιή καρδιά και αγγεία θα πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας από μικρή ηλικία και επιπλέον να ασκούμαστε.

Η παραπάνω αλήθεια είναι η «μισή πρόληψη».

Παρακολουθήστε τη Χοληστερόλη σας.

Το μεγαλύτερο μέρος (80%) της «κακής» ή LDL χοληστερόλης, η οποία είναι ο βασικότερος παράγοντας πρόκλησης καρδιαγγειακών επεισοδίων, παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό και συγκεκριμένα από το ήπαρ (συκώτι).

Είναι επομένως σημαντικό να παρακολουθούμε ήδη από μικρή ηλικία τις τιμές της χοληστερόλης μας και να τις διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα.

«Εξετάσεις για τα λιπίδια προληπτικά θα πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά ηλικίας 9-11 ετών και οι έφηβοι ηλικίας 17-21 ετών, ανεξάρτητα από την παρουσία παραγόντων κινδύνου ή οικογενειακού ιστορικού», αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης.

Μάλιστα, η εξέταση λιπιδίων θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων – τα οποία επιφέρουν μία σειρά από συνέπειες (συχνές επισκέψεις στον γιατρό, εξετάσεις, εισαγωγές σε νοσοκομείο, ίσως χειρουργεία κ.ά.).

Για να διατηρούμε χαμηλά την τιμή της LDL χοληστερόλης, σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής:

• Διακοπή καπνίσματος,

• Ειδική διατροφή φτωχή σε ζωικά λίπη και πλούσια σε φυτικές ίνες,

• Απώλεια βάρους (μείωση τουλάχιστον 10% του συνολικού βάρους σε έξι μήνες) και

• Συστηματική άσκηση.

Εάν όλες αυτές οι αλλαγές δεν επιφέρουν μείωση της χοληστερόλης στα επιθυμητά επίπεδα, τότε ο ασθενής θα χρειαστεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή για την περαιτέρω μείωσή της.

Η παρακολούθηση των τιμών της χοληστερόλης στον οργανισμό μας από μικρή ηλικία είναι το «Α και το Ω» για τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας (αύξηση της χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα).

Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης ενημερώνει:

• Η υψηλότερη τιμή για την ολική χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει ιδανικά τα 200 mg/dl, ενώ στα παιδιά τα 170mg/dl.

• Η υψηλότερη τιμή αναφοράς για την LDL χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει ιδανικά τα 130 mg/dl, ενώ στα παιδιά τα 110mg/dl.

Η παρακολούθηση των τιμών της χοληστερόλης στον οργανισμό μας από μικρή ηλικία είναι το «Α και το Ω» για τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας (αύξηση της χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα).

• Η τιμή της HDL χοληστερόλης πρέπει να είναι >45mg/dl ανεξαρτήτως ηλικίας.

• Η υψηλότερη τιμή αναφοράς για τα τριγλυκερίδια σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει ιδανικά τα 150 mg/dl, ενώ στα παιδιά τα 115mg/dl.

Να σημειώσουμε ότι για ασθενείς από καρδιαγγειακά συμβάντα ή τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, ισχύει το «όσο χαμηλότερα, τόσο καλύτερα» για την LDL και την ολική χοληστερόλη (LDL <70 mg/dl).

Δημήτρης Λογοθέτης, Ειδικός Καρδιολόγος
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακοή – Οι Αιτίες που Μπορούν να την Καταστρέψουν

Editor6 pharma

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία – Πότε είναι Απαραίτητα

yoadmin

Κόψτε το Κάπνισμα με τη Βοήθεια της Νικοτίνης

yoadmin

Υπερβολική Εφίδρωση – Τι Πρέπει να Αποφύγετε

Τσιμπήματα από Έντομα και πώς να τα Αντιμετωπίσετε

Πώς θα Προστατέψετε τα Μάτια σας από τον Υπολογιστή

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ