Υγεία & Ομορφιά
Παιδική μυωπία
Ασθένειες/Προβλήματα Πρόληψη

Παιδική Μυωπία και Πρόληψη

Ως μυωπία ορίζεται η διαταραχή της όρασης που αντιστοιχεί στη θολή μακρινή όραση.

Όσοι έχουν μυωπία σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουν καθαρά μακριά.

Η μυωπία μπορεί να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή αλλά και στην παιδική ηλικία.

Όσον αφορά την παιδική ηλικία, συνήθως οι δάσκαλοι είναι αυτοί που εντοπίζουν πρώτοι ότι ένα παιδί μπορεί να έχει μυωπία και χρειάζεται γυαλιά, όταν το βλέπουν να σφίγγει τα μάτια του για να μπορέσει να διαβάσει τι γράφει στον πίνακα.

Η μυωπία ως οπτική διαταραχή προκύπτει ως αποτέλεσμα της παραμόρφωσης του ματιού, η οποία είναι πολύ μεγάλη και τα οπτικά ερεθίσματα δεν εστιάζονται πάνω στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Παιδί και κινητόΗ μυωπία είναι συχνά κληρονομική, αλλά μπορεί να προκληθεί και από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή από κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Οι οφθαλμίατροι σήμερα επισημαίνουν πως η ελλιπής έκθεση των παιδιών στο φυσικό φως του ήλιου αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα πρόκλησης μυωπίας.

Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται στην απόδειξη ότι η έκθεση στο φως της ημέρας κατά την ανάπτυξη του βολβού μπορεί να διορθώσει κατά ένα ποσοστό την ανώμαλη ανάπτυξη και να σταματήσει την ανάπτυξη της μυωπίας.

Όμως επειδή τα σημερινά παιδιά περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι από μικρή ηλικία μπροστά στις οθόνες των τηλεοράσεων, των υπολογιστών, των κινητών και των τάμπλετ, οι επιπτώσεις στην υγεία των ματιών τους έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Πρόληψη

Αν είστε γονείς μικρών παιδιών, είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά σας μπροστά στις οθόνες.

Φροντίστε να μην εκτίθενται σε οθόνες, τουλάχιστον όχι πριν τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσβασή τους σε κονσόλες, διαδίκτυο και κινητό όσο πιο πολύ μπορείτε.

Καλό είναι να μην έχουν ιδιαίτερη πρόσβαση σε αυτά μέχρι και τα δώδεκά τους χρόνια.

Η παρατεταμένη έκθεση των ματιών στις οθόνες παραμορφώνει τον φακό του ματιού προκαλώντας μυωπία.

Πείτε στα παιδιά σας ότι χρειάζεται να κάνουν διαλείμματα από τις οθόνες κάθε είκοσι λεπτά για να ξεκουράζουν τα μάτια τους και ενθαρρύνετέ τα να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στο φυσικό φως του ήλιου.

Έτσι θα έχουν και την ευκαιρία να κινηθούν, να τρέξουν, να παίξουν και να απολαύσουν το φως της ημέρας που είναι ευεργετικό και για το σώμα και για τα μάτια τους.

Τέλος, σε περίπτωση που υπάρχει κληρονομικότητα είναι σημαντικό να γίνεται μια φορά τον χρόνο η κλασική οφθαλμολογική εξέταση, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν αλλαγές στην όραση των παιδιών.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Οφέλη του Μασάζ στην Υγεία μας

Τι Προσφέρει στο Δέρμα η μη Ενέσιμη Μεσοθεραπεία

Πώς Μπορείτε να Αποτρέψετε τα Συμπτώματα ενός Ενδεχόμενου Hangover

Πώς να Ηρεμήσετε το Μωρό σας Όταν Κλαίει

Διαταραχές Άγχους στα Παιδιά – Πού Οφείλονται και πώς Αντιμετωπίζονται

Απλές Συμβουλές για να Αποφύγετε τις Κηλίδες από τον Ήλιο στο Δέρμα σας