Υγεία & Ομορφιά
Όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για μια σειρά από ατυχήματα που μπορεί να συμβούν.
Ασθένειες/Προβλήματα Οικογένεια

Παιδικά Ατυχήματα και Πρώτες Βοήθειες

Όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για μια σειρά από ατυχήματα που μπορεί να συμβούν, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι σοβαρότερο.

Μια αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται συνήθως με κόκκινα εξανθήματα, πρήξιμο στο πρόσωπο ή στα χείλη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, εμετούς ή διάρροια.

Αλλεργίες

Μια αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται συνήθως με κόκκινα εξανθήματα, πρήξιμο στο πρόσωπο ή στα χείλη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, εμετούς ή διάρροια.

Αν γνωρίζετε την αιτία του αλλεργικού σοκ, ίσως έχετε τα αντίστοιχα φάρμακα.

Διαφορετικά θα πρέπει να καλέσετε γιατρό, να πάτε σε ένα φαρμακείο ή σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο.

Αιμορραγία από τη μύτη

Η αιμορραγία από τη μύτη τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε κάτι σοβαρό. Όταν όμως επιμένει για πολλή ώρα ή η μύτη έχει σπάσει από κάποιο χτύπημα, θα πρέπει να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες ή να επισκεφθείτε άμεσα τα επείγοντα περιστατικά.

Αν η μύτη δεν έχει σπάσει, βάλτε το παιδί να γείρει ελαφρά προς τα εμπρός, αλλά ποτέ προς τα πίσω γιατί το αίμα μπορεί να φτάσει στο στομάχι και να προκαλέσει εμετό. Με μια πετσέτα ή ένα μαντήλι κλείστε καλά τη μύτη κάτω από το κόκαλο για 10-15 λεπτά.

Αφού σταματήσει η αιμορραγία, αφήστε να περάσει μία ώρα για να πήξει το αίμα και βάλτε λίγη βαζελίνη μέσα στο ρουθούνι. Καλό είναι επίσης το παιδί να μη φυσήξει τη μύτη του για αρκετές ώρες, ώσπου να κλείσει καλά η πληγή.

Χτύπημα στο κεφάλι

Όταν ένα παιδί χτυπήσει στο κεφάλι, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πάθει διάσειση, γι’ αυτό πρέπει να έχετε το νου σας για τυχόν λιποθυμικό επεισόδιο, έντονο πονοκέφαλο, εμετό, σύγχυση, υπνηλία, ζαλάδες ή δυσκολία στο περπάτημα.

Αν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά, καλέστε αμέσως τις πρώτες βοήθειες ή πηγαίνετε στα επείγοντα.

Αν έχει πέσει με το κεφάλι, μπορεί να έχει χτυπήσει στον λαιμό.

Αν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο ή έχει μούδιασμα στα χέρια, κρατήστε το παιδί εντελώς ακίνητο και περιμένετε να έρθει βοήθεια.

Σε περίπτωση που δεν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω και το χτύπημα είναι τοπικό, τοποθετήστε μια πετσέτα με πάγο στην περιοχή για να μη δημιουργηθεί πρήξιμο και μελανιά, δώστε στο παιδί ένα ελαφρύ παυσίπονο και αφήστε το να ξεκουραστεί για μερικές ώρες.

Διάστρεμμα αστραγάλου

Ένα στραβοπάτημα την ώρα του παιχνιδιού μπορεί να μην είναι τίποτα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και διάστρεμμα με πόνο και πρήξιμο.

Αν το παιδί δεν μπορεί να πατήσει καθόλου το πόδι του ή είναι εμφανής κάποια αλλαγή στην όψη του ποδιού, τότε πρέπει να το πάτε στα επείγοντα.

Αν είναι ένα απλό διάστρεμμα, βάλτε το παιδί να καθίσει με τον αστράγαλο ανυψωμένο πάνω από το ύψος της καρδιάς και τοποθετήστε πάγο.

Για τις επόμενες δύο ημέρες συνεχίστε να εφαρμόζετε πάγο για 15 λεπτά ανά μία ώρα και δώστε στο παιδί ένα ελαφρύ παυσίπονο αν πονάει.

Αποφύγετε εντελώς το ζεστό μπάνιο ή την εφαρμογή θερμότητας στο πόδι για να μην επιδεινωθεί το πρήξιμο και ο πόνος.

Έγκαυμα

Ένα έγκαυμα φαίνεται αμέσως αν είναι σοβαρό και αντιμετωπίζεται στο σπίτι ή στα επείγοντα. Ζητήστε ιατρική βοήθεια αν το έγκαυμα προκλήθηκε από κάποια χημική ουσία, αν φαίνεται πολύ σοβαρό, αν η επιφάνεια της πληγής είναι μεγάλη ή αν βρίσκεται σε ευαίσθητη περιοχή του σώματος.

Αν το έγκαυμα προκαλέσει κοκκινίλα ή και φουσκάλα, τοποθετήστε την περιοχή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για 10-15 λεπτά για να μειωθεί ο πόνος και ο ερεθισμός.

Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί ή κάντε κομπρέσες με πετσέτα και πάγο για 1-2 ημέρες.

Εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο και έναν αποστειρωμένο επίδεσμο.

Αν το δέρμα κάνει φουσκάλες, περιμένετε να απορροφηθούν τα υγρά τους από τον ιστό και εφαρμόστε μετά την αλοιφή.

Beiersdorf
Αγίου Νεκταρίου 2, 153 44
Γέρακας Αττικής
Τηλ: 210 660 0000
E-mail: ContactBDFATH@Beiersdorf.com

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεση Δράση για Μικρούς Ασθενείς

yoadmin

Αστιγματισμός στα Παιδιά – Ποια Συμπτώματα Πρέπει να Προσέξετε

Συμβουλές για να Βελτιώσετε τη Διατροφή του Παιδιού σας

Η Τιμωρία στο Παιδί – Ποια Χαρακτηριστικά Πρέπει να Έχει για να Φέρει τα Επιθυμητά Αποτελέσματα

Παιδική Αυτοεκτίμηση – Ποια Λάθη Κάνουν οι Γονείς

Παιδικές Ασθένειες και Συμπτώματα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ