Υγεία & Ομορφιά
Image default
Φροντίδα

Παιδί και Ηλιακό Έγκαυμα

Το δέρμα των παιδιών είναι πιο εύθραυστο από αυτό των ενηλίκων και χρειάζεται ειδική προστασία.

Η ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται κάποιος, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, δρα αθροιστικά για το υπόλοιπο αυτής και επιβαρύνει όλη τη φυσιολογία στο δέρμα του.

Επίσης λόγω της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξης του παιδικού δέρματος, το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει εύκολα θερμοπληξία, μιας και η λεπτή κεράτινη στοιβάδα δεν λειτουργεί αρκετά φωτοπροστατευτικά όπως στους ενήλικες, ενώ το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν παίζει σωστά τον ρόλο του «σταθεροποιητή».

Παιδί

Συνεπώς το δέρμα του παιδιού είναι πολύ ευάλωτο, και η επαναλαμβανόμενη ηλιακή έκθεση είναι ένας αδιαμφισβήτητος παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Επίσης, τα παιδιά λόγω της πολύωρης έκθεσής τους στον ήλιο (παιχνίδια στην άμμο, θαλάσσια σπορ, κολύμπι) και, συχνά τις θερμότερες ώρες, εκτιμάται ότι η ετήσια δόση της υπεριώδους ακτινοβολίας που λαμβάνουν είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός ενήλικα.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η επιδερμική επιφάνεια ενός παιδιού είναι μικρότερη από ενός ενήλικα, ενώ είναι και πιο ευαίσθητη σε αλλεργικές αντιδράσεις από τον ήλιο.

Επισήμανση στους Γονείς

– Η επαναλαμβανόμενη έκθεση κατά την πρώιμη παιδική ηλικία καθώς και η έντονη έκθεση κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή, ιδιαίτερα με τη μορφή μελανώματος.

– Προστατέψτε το παιδί σας από τις βλαπτικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας για να το προστατέψετε από το ερύθημα αλλά και τη μακροπρόθεσμη βλάβη των ιστών.

Υφές και Δείκτες Προστασίας Παιδικών Αντηλιακών

– Τα λευκά σημάδια που μπορεί να αφήνουν οι παιδικές κρέμες έχουν το πλεονέκτημα να μπορούμε να δούμε ότι η εφαρμογή τους ήταν ομοιογενής και καμία περιοχή δεν έχει μείνει ακάλυπτη.

– Λόγω του χρόνου που περνούν τα παιδιά στο νερό, προσφέρουν καλύτερη προστασία τα αδιάβροχα αντηλιακά προϊόντα που δεν τσούζουν τα μάτια και είναι ανθεκτικά στην τριβή ή την άμμο.

– Όσο πιο πλούσια υφή έχει ένα προϊόν, τόσο περισσότερο θωρακίζει την υγρασία του δέρματος και περιορίζει την ξηρότητα.

– Για δείκτη προστασίας ανεξάρτητα με τον φωτότυπο του παιδιού επιλέγουμε πολύ υψηλό ή υψηλό δείκτη (50+) ειδικά για τις πρώτες ημέρες έκθεσης στον ήλιο.

– Τα αντηλιακά που περιέχουν ορυκτά φωτο- προστατευτικά μέσα αντανακλούν την ακτινοβολία και τη διαχέουν προς τα έξω, αντί να την απορροφούν, ενώ έχουν πολύ μικρή διαδερμική απορρόφηση.Η χρήση τους εξασφαλίζει τη φωτοσταθερότητα του αντηλιακού, τη βιολογική του αδράνεια, και τη μη απορρόφησή του από την επιδερμίδα. Οι δομές αυτών των αντηλιακών φυσικών μέσων τους είναι μικροκρυσταλικές και έτσι μειώνονται τα έντονα λευκά ίχνη κατά την εφαρμογή τους.

– Τα Χημικά Φίλτρα παρέχουν κάλυψη για ολόκληρο το φάσμα υπεριώδους ακτινοβολίας και απλώνονται εύκολα. Λειτουργούν με την επιλεκτική απορρόφηση της ακτινοβολίας, πριν αυτή διαπεράσει στην επιδερμίδα. Ενέχουν όμως τον κίνδυνο της απορρόφησή τους από το δέρμα.

Προστασία και Ηλιακό Έγκαυμα

Συμβουλές

– Μην εκθέτετε παιδιά κάτω των τριών ετών στον ήλιο.

– Προσοχή στις σκιές. Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία με καπέλο ή κάτω από σκιά δεν προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία που δεν είναι άμεση αλλά αντανακλάται από το έδαφος ή το νερό.

Ενυδατώνετε τακτικά το παιδί με υγρά για να αποφύγετε τη θερμοπληξία, λόγω της ανωριμότητας του συστήματος ρύθμισης της θερμοκρασίας του.

– Ανανεώστε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες. Μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία κατά τον περίπατο ή τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού στην πόλη.

– Απλώστε τόση ποσότητα του ατηλιακού όση χρειάζεται για να αφήσει ένα λεπτό στρώμα στην επιφάνεια της επιδερμίδας του παιδιού.

– Για παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο προστατεύεστε τα παιδιά και με ρούχα γιατί τα αντηλιακά δεν αρκούν.

– Μετά από την έκθεση στον ήλιο, εφαρμόζετε κάποιο ενυδατικό γαλάκτωμα, για επαναφορά της υγρασίας στην επιδερμίδα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κατάλληλη Φροντίδα του Δέρματος του Νεογέννητου

yoadmin

Μαμά Πάρε με Αγκαλιά

yoadmin

Η Ατοπική Δερματίτιδα στα Βρέφη

yoadmin

Τα Οφέλη της Yoga στα Παιδιά

a.alefragkis

Τα Παιδιά που δεν Θέλουν να Πάνε Σχολείο

yoadmin

Μωρό στο Σπίτι; Βασικοί Κανόνες Ασφαλείας για Παιδιά

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ