Υγεία & Ομορφιά
Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που φανταζόμαστε τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Παχυσαρκία

Παχυσαρκία και Εγκυμοσύνη – Οι Κίνδυνοι που Κρύβει για την Υγεία

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που φανταζόμαστε τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Έρευνες έχουν δείξει πως το υπερβολικό βάρος στην εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει αιτία για μια σωρεία προβλημάτων όπως αυτό του διαβήτη κυήσεως, των υπερτασικών διαταραχών, του πρόωρου τοκετού, ακόμα και της αποβολής.

Μία γυναίκα θεωρείται υπέρβαρη αν πριν την εγκυμοσύνη της, ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 25 και 29,9 και παχύσαρκη αν είναι 30 ή υψηλότερος.

Και μολονότι οι γυναίκες με παραπανίσια κιλά μπορούν να απολαύσουν μία απόλυτα φυσιολογική εγκυμοσύνη, στην περίπτωση της παχυσαρκίας ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο για την υγεία της εγκύου όσο και για του εμβρύου.

Πόσα κιλά μπορείτε να πάρετε κατά την εγκυμοσύνη;

Ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) είναι ένας ιατρικός δείκτης αξιολόγησης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να υπολογίσει αν το βάρος μας είναι υγιές σε σχέση με το ύψος μας.

Βάσει αυτού, οι γυναικολόγοι συνιστούν στις γυναίκες που είχαν ένα φυσιολογικό βάρος πριν μείνουν έγκυοι και ο ΔΜΣ  είναι ανάμεσα στο 18,5 και 24,9, να πάρουν από 10 έως 15 κιλά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όσες ξεκινούν την εγκυμοσύνη ενώ είναι ήδη υπέρβαρες, με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9, δεν θα πρέπει να πάρουν περισσότερα από 7 έως 12 κιλά, και όχι πάνω από 6 στις περιπτώσεις παχυσαρκίας (ΔΜΣ μεγαλύτερος του 30).

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που φανταζόμαστε τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Ποια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στις παχύσαρκες εγκύους;

Μερικά προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά στις υπέρβαρες εγκύους είναι τα εξής:

Πόνοι στη μέση και την πλάτη

Εξαιτίας του αυξημένου φορτίου που πρέπει να στηρίξει η σπονδυλική στήλη ενδέχεται να παρατηρηθούν πόνοι στο «κέντρο βάρους» του σώματος, δηλαδή την μέση και την πλάτη.

Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κύησης

Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και οι παχύσαρκες ακόμη μεγαλύτερες (ποσοστό 17%, αντί για 1-3% στις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος).

Απόκτηση μωρού με πολύ χαμηλό ή πολύ υψηλό βάρος

Ακόμα και χωρίς να προκύψει διαβήτης κύησης, οι υπέρβαρες γυναίκες είναι πιθανό να αποκτήσουν «μεγάλα» μωρά (μακροσωμικά), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο δύσκολο τοκετό. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι παχύσαρκες έγκυοι συχνά αποκτούν λιποβαρή μωρά.

Δυσκολότερος και μεγαλύτερης διάρκειας τοκετός

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδέεται με μεγαλύτερης διάρκειας τοκετό.

Το πρώτο δηλαδή στάδιο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστεί να γίνει ο τοκετός με καισαρική τομή

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαρες γυναίκες είναι πιθανόν να χρειαστεί να υποβληθούν σε καισαρική τομή.

Στις εύσωμες γυναίκες η καισαρική είναι μια πιο δύσκολη επέμβαση, εξαιτίας του λίπους που είναι συσσωρευμένο στην κοιλιά τους, με την ανάρρωση να γίνεται με βραδύτερους ρυθμούς και την επούλωση του χειρουργικού τραύματος να είναι πιο δυσχερής.

Τα μωρά που γεννιούνται από υπέρβαρες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έρθουν στη ζωή πρόωρα.

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το έμβρυο;

Τα μωρά που γεννιούνται από υπέρβαρες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έρθουν στη ζωή πρόωρα.

Αργότερα, κατά την παιδική τους ηλικία, είναι περισσότερες οι πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό για τα χρόνια και το ύψος τους.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία της μητέρας συνδέεται με παθολογική καμπύλη γλυκόζης και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου Ι στα παιδιά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τα προβλήματα;

 Για μια γυναίκα που μπαίνει στην εγκυμοσύνη με αρκετά κιλά περισσότερα από τα φυσιολογικά, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο τακτικός έλεγχος της κατάστασης της υγείας της και ο έλεγχος της αύξησης του βάρους της.

Ο γυναικολόγος της θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις επιπλέον από όσες συνηθίζεται να κάνει μια έγκυος ή σε διαφορετικό χρόνο.  

Από την άλλη, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε πόσα κιλά θα πάρετε ενώ παράλληλα έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης, συμβάλλοντας στον περιορισμό των πιθανών επιπλοκών, όπως ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση και η προεκλαμψία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι Πρέπει να Ξέρετε για την Παχυσαρκία;

Μήπως Είμαι Παχύσαρκος;

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Καταπολέμηση με Άσκηση

Σαρκοπενική Παχυσαρκία – Τι Είναι και Μέτρα Πρόληψης

Παχυσαρκία – Μια Ολιστική Προσέγγιση για τη Διαχείρισή της