Υγεία & Ομορφιά
Image default
Αρθροπάθειες

Οστεοαρθρίτιδα και Μύθοι

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας στη μέση της τρίτης ηλικίας.

Οστεοαρθρίτιδα και Μύθοι

Παρότι όμως η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν διάφορες δοξασίες γι’ αυτήν:

Η οστεοαρθρίτιδα Είναι Φυσιολογική Συνέπεια του Γήρατος

Οι πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η νόσος είναι αναπόφευκτη, ούτε ότι την εκδηλώνουν μόνο οι ηλικιωμένοι.

Στην πραγματικότητα, οι τραυματισμοί, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό και οι αδύναμοι μύες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της, ακόμα και σε νεότερες ηλικίες απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.

Η Οστεοαρθρίτιδα δεν Είναι Σοβαρό Πρόβλημα

Είναι γεγονός πως η οστεοαρθρίτιδα από μόνη της δεν είναι θανατηφόρος ασθένεια.

Ωστόσο, αν ο ασθενής αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ζωή με τους πόνους που προκαλεί η αρθρίτιδα μπορεί τελικά να τον οδηγήσει στην ακινησία, στην απομόνωση στο σπίτι ή/και στην βαριά κατάθλιψη και κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα και στη διάρκεια της ζωής.

Επομένως, όποιος έχει επίμονα συμπτώματα στις αρθρώσεις, πρέπει να συμβουλεύεται τον ιατρό του και να κάνει την απαιτούμενη θεραπεία.

Είναι γεγονός πως η οστεοαρθρίτιδα από μόνη της δεν είναι θανατηφόρος ασθένεια.

Η Οστεοαρθρίτιδα Προκαλεί Δυσκαμψία που Διαρκεί Όλη Μέρα

Η δυσκαμψία που διαρκεί επί ώρες ή όλη την ημέρα συνήθως είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Στην οστεοαρθρίτιδα ο ασθενής μπορεί να ξυπνήσει με πόνους και δυσκαμψία, που όμως υποχωρούν μέσα στο πρώτο ημίωρο, καθώς χαλαρώνουν οι αρθρώσεις με την κίνηση.

Στην πορεία της ημέρας ο πόνος μπορεί να επιστρέψει.

Ασθενείς με Οστεοαρθρίτιδα Πρέπει να Αποφεύγουν τη Γυμναστική

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα πρέπει να γυμνάζονται διότι η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και έτσι αρθρώσεις και μύες αιματώνονται καλύτερα.

Αν κάποιο άτομο πάσχει από οξεία οστεοαρθρίτιδα, καλό είναι να προτιμήσει κολύμβηση, περπάτημα, ποδηλασία, ασκήσεις στο νερό, ασκήσεις με βάρη και γενικώς χαμηλής πρόσκρουσης ασκήσεις.

Η Οστεοαρθρίτιδα Αντιμετωπίζεται με Παυσίπονα

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, εκτός από φάρμακα, μπορεί να συμπεριλαμβάνει ανάπαυση, απώλεια βάρους, ασκήσεις, ψυχρά ή θερμά επιθέματα ή και χρήση ορθωτικών και καθορίζεται για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Η Οστεοαρθρίτιδα Αντιμετωπίζεται με Ενέσεις στις Αρθρώσεις

Υπάρχουν δύο ειδών ενδαρθρικές ενέσεις, η μία με κορτιζόνη και η άλλη με υαλουρονικό οξύ, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε επιλεγμένους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Η Οστεοαρθρίτιδα Αντιμετωπίζεται με Ενέσεις στις Αρθρώσεις

Οι Περισσότεροι Ασθενείς με Οστεοαρθρίτιδα Χρειάζονται Εγχείρηση

Η εγχείρηση δεν είναι η τυπική έκβαση για τους περισσότερους ασθενείς.

Το αν θα χρειαστεί να χειρουργηθούν ή όχι εξαρτάται από το αν υιοθετούν τα απαιτούμενα μέτρα στον τρόπο ζωής και από το αν ανταποκρίνονται στις συντηρητικές θεραπείες.

Από μια Ηλικία και Μετά, δεν Επιτρέπεται να Γίνει Εγχείρηση

Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την ηλικία του, μπορεί να είναι υποψήφιος αρθροπλαστική, διότι το κριτήριο είναι ο πόνος και η αναπηρία του και όχι τα χρόνια του.

Η Ανάρρωση από την Αρθροπλαστική Διαρκεί Πολλούς Μήνες

Η ανάρρωση εξαρτάται από το είδος της αρθροπλαστικής που θα κάνει ο ασθενής, την εξειδίκευση του ιατρού και το κατά πόσο θα τηρήσει ο ασθενής τις μετεγχειρητικές οδηγίες.

Με τις σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές αρθροπλαστικές όπως η ρομποτική, οι ασθενείς συνήθως βρίσκονται σε θέση να επαναλάβουν τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητές τους μέσα σε 3-6 εβδομάδες.

Μέσα σε 6-8 εβδομάδες μπορούν και να οδηγούν, ενώ η ενασχόληση με τα σπορ μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο (μπορεί να χρειαστούν έως και 12 εβδομάδες, αναλόγως με το είδος του αθλήματος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Οστεοπόρωση σε 11 Ερωτήσεις

yoadmin

Αλγοδυστροφία: Πόνος στα Πόδια και στα Χέρια

Οσφυαλγίες και Μυαλγίες

yoadmin

Οι Παθήσεις των Αρθρώσεων και των Οστών

yoadmin

Φυσικές Θεραπείες για τον Πόνο των Αρθρώσεων

yoadmin

Συμβουλές για την Ανακούφιση από την Οστεοαρθρίτιδα των Χεριών

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ