Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Όσο Νωρίτερα Αρχίζει Κάποιος το Κάπνισμα Τόσο πιο Δύσκολα το Κόβει

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πιο μακρόχρονη του είδους της μέχρι τώρα, όσο πιο νωρίς στη ζωή του αρχίζει κάποιος να καπνίζει, τόσο πιθανότερο είναι να παραμείνει καθημερινός καπνιστής όταν μεγαλώσει και τόσο πιο δύσκολο είναι να το κόψει.

Όσο Νωρίτερα Αρχίζει Κάποιος το Κάπνισμα Τόσο πιο Δύσκολα το Κόβει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας Ντέιβιντ Τζέικομπς του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 6.600 άτομα σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Φινλανδία, Αυστραλία), από την παιδική ηλικία έως μετά τα 40 τους.

Όπως δήλωσε ο δρ Ντέιβιντ Τζέικομπς:

«Βρήκαμε ότι το παιδικό κάπνισμα οδηγεί στο ενήλικο κάπνισμα. Ακόμη και το πειραματικό κάπνισμα τσιγάρου από ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας πρέπει να αποθαρρύνεται ξεκάθαρα».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που κάπνιζαν περισσότερο, καθώς και τα παιδιά που άρχισαν να καπνίζουν σε μικρή ηλικία, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίζουν καθημερινά μετά την ενηλικίωσή τους και μικρότερη πιθανότητα να σταματήσουν το κάπνισμα μετά τα 40 τους.

Ακόμη και τα παιδιά που απλώς είχαν δοκιμάσει λίγα τσιγάρα, ήταν πιθανότερο να καταλήξουν καθημερινοί καπνιστές στην ενήλικο ζωή τους.

Το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών μετά την ηλικία των 20 ετών ήταν 8% για όσους είχαν δοκιμάσει τσιγάρο για πρώτη φορά στα 18 έως 19 τους, 33% για όσους πρωτοκάπνισαν στα 15 έως 17 τους, 48% για όσους ξεκίνησαν το κάπνισμα στα 13 έως 14 τους και 50% για εκείνους που έβαλαν το πρώτο τσιγάρο στο στόμα τους σε ηλικία έξι έως 12 ετών.

Μόνο το 2,6% όσων ξεκίνησαν το κάπνισμα μετά τα 20 τους, συνέχισαν να καπνίζουν μετά τα 40 τους.

Η συχνότητα του καπνίσματος στην παιδική και εφηβική ηλικία ήταν παρόμοια και στις τρεις χώρες της μελέτης (ΗΠΑ, Φινλανδία, Αυστραλία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έφηβοι και η Σεξουαλική Επαφή

yoadmin

Τα Επίπεδα της Βιταμίνης D στον Οργανισμό και η Συσχέτισή τους με τον Κορωνοϊό

Covid-19: Το Εμβόλιο για τη Φυματίωση δεν Φαίνεται να Προστατεύει από τον Ιό

yoadmin

Ημέρα Σιδηροπενίας – Μια Διεθνής Πρωτοβουλία Ευαισθητοποίησης

yoadmin

Νέα Συνδυαστική Θεραπεία για τη Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία

yoadmin

Οι Επιπτώσεις μετά τη Διακοπή της Σωματικής Άσκησης

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ