Υγεία & Ομορφιά
Οσφυαλγίες και Μυαλγίες
Αρθροπάθειες

Οσφυαλγίες και Μυαλγίες

Οι οσφυαλγίες και οι μυαλγίες, ρευματικής ή τραυματικής αιτιολογίας, απασχολούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σχεδόν από 35% έως 50%.

Η οξεία οσφυαλγία, το γνωστό λουμπάγκο, περιγράφεται σαν ένας οξύς πόνος στο κάτω μέρος της μέσης που δεν επιτρέπει σχεδόν καμία κίνηση και είναι συχνή σε νεαρούς ενήλικες.

Βέβαια, η οσφυαλγία μπορεί να είναι και χρόνια ή και υποτροπιάζουσα, με πιθανή αντανάκλαση του πόνου στο πίσω μέρος του μηρού μέχρι το γόνατο.

Μια απλή μυαλγία περιγράφεται με πόνο στα μαλακά μόρια, που εκδηλώνεται κυρίως μετά από επίπονη άσκηση του μυ ή τραυματικό σοκ που συχνά συνοδεύεται από αιμάτωμα.

Οσφυαλγίες και Μυαλγίες

Οσφυαλγίες και Μυαλγίες – Αιτίες

Οι αιτιολογίες είναι ποικίλες: απλός τραυματισμός λόγω απότομης μυϊκής σύσπασης μετά από άθληση, απότομη ασύμμετρη κίνηση ή επίπονη εργασία με βάρη, δυσλειτουργία άρθρωσης στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης λόγω φλεγμονώδους εκφύλισης ή οστεοπόρωσης και στη χειρότερη περίπτωση, μεταστατικός όγκος.

Οι οσφυαλγίες και οι μυαλγίες έχουν συνήθως πολύ κοινότυπα συμπτώματα, αλλά προσοχή, μπορεί να υποκρύπτουν και μία σοβαρή κατάσταση!

Οι πόνοι στη μέση μπορεί επίσης να υποκρύπτουν ένα πρόβλημα στο πεπτικό ή στο ουροποιητικό σύστημα.

Οσφυαλγίες και Μυαλγίες – Θεραπεία

Όταν δεν υπάρχουν αντενδείξεις (αλλεργία, άσθμα, εγκυμοσύνη, προβλήματα με το στομάχι, θεραπεία με αντιπηκτικά ή άλλα αντιφλεγμονώδη), μπορεί να χορηγηθεί ασπιρίνη, που έχει ταχεία αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση.

Επίσης, η ιβουπροφαίνη σε δόση των 200 mg μπορεί να χορηγηθεί 4-6 φορές την ημέρα και έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

Η παρακεταμόλη μπορεί να δοθεί σε περίπτωση εγκυμοσύνης, καθώς και σε άτομα με ευαισθησία του στομάχου στην ασπιρίνη.

Εκτός εγκυμοσύνης, ο συνδυασμός παρακεταμόλης με καφεΐνη αυξάνει την αναλγητική της δράση.

Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι η καφεΐνη αντενδείκνυται σε αναπνευστική ανεπάρκεια και μπορεί να επιφέρει αϋπνία και δυσκοιλιότητα.

Επίσης, μπορεί να χορηγηθούν αντιφλεγμονώδεις κρέμες, gels και επιθέματα.

Έμπλαστρα και θερμαντικές τοπικές αλοιφές.

Τα έμπλαστρα και οι θερμαντικές τοπικές αλοιφές έχουν βάση την καψαϊκίνη ή περιέχουν έλαιο ευκαλύπτου και καμφορά, συχνά σε συνδυασμό με αναλγητικό.

Τα συστατικά αυτά προκαλούν τοπική υπεραιμία και έχουν θερμαντική δράση, η οποία τελικά προκαλεί χάλαση των μυών, ενώ παράλληλα η διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος έχει ως αποτέλεσμα τη θρέψη και την αποτοξίνωση των μυϊκών ινών.

Τα τοπικά θερμαντικά που περιέχουν τερπενικά παράγωγα αντενδείκνυνται στα παιδιά, στην εγκυμοσύνη και κατά το θηλασμό.

Τα τοπικά σκευάσματα που δημιουργούν μια αίσθηση ψύχους προκαλούν σύσπαση των αγγείων στην πάσχουσα περιοχή, προκαλώντας έτσι τοπική «αναισθησία» στους μυς.

Η μενθόλη χρησιμοποιείται κλασικά σε αυτά τα προϊόντα, διότι δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς λόγω της διέγερσης των νευρικών απολήξεων που είναι ευαίσθητες στο κρύο.

Εάν φυσικά οι πόνοι συνεχίζονται μετά από 48 ώρες, πιθανώς να χρειάζεται σύσταση από γιατρό για αντιφλεγμονώδη θεραπεία και φυσικοθεραπεία.

Η παραπομπή σε γιατρό είναι απαραίτητη όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως πυρετός, απώλεια βάρους, δυσκολία στην ούρηση, ναυτία, έμετοι, καθώς και όταν υπάρχει φλεγμονή στην οσφυϊκή μοίρα που ξυπνά τον ασθενή τη νύχτα ή υποψία κακοήθειας.

Ζώνες συγκράτησης

Η ζώνη συγκράτησης βοηθά αφενός στη διατήρηση της οσφυϊκής μοίρας της ράχης σε μια σταθερή θέση, σε περίπτωση έντονου και συνεχούς πόνου, αφετέρου περιορίζει τις απότομες κινήσεις και την επίπονη στάση του σώματος.

Θερμοθεραπεία

Η ζέστη βοηθά ιδιαίτερα τις συστολές και συσπάσεις των μυών. Μία θερμοφόρα λοιπόν είναι ό,τι καλύτερο.

Οσφυαλγίες και Μυαλγίες – Οι Συμβουλές

Σωστή επιλογή κρεβατιού

Αποφύγετε τα πολύ μαλακά στρώματα.

Τοποθετήστε σανίδες κάτω από το στρώμα σας για να μη βουλιάζει, έτσι ώστε η σπονδυλική σας στήλη να είναι σε θέση ισορροπίας, είτε κοιμάστε ανάσκελα είτε πλάγια.

Φροντίστε την πλάτη σας – ειδικές στάσεις σώματος

Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις και μη σηκώνετε μεγάλα βάρη.

Φροντίστε να λυγίζετε πάντα τα γόνατα και να σφίγγετε την κοιλιά πριν σηκώσετε βάρος ή να φοράτε μια ζώνη συγκράτησης.

Βελτίωση υγείας και μυϊκού τόνου

Αρχίστε μια ελαφριά άσκηση όταν περάσει ο πόνος, κυρίως ενισχύοντας τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς, ασκώντας παράλληλα ελαφρά τάση (ασκήσεις stretching).

Ένας φυσιοθεραπευτής ή γυμναστής είναι το πιο κατάλληλο άτομο για να σας καθοδηγήσει.

Αυξήστε την καθημερινή σας πρόσληψη ασβεστίου σε περίπτωση υποτροπιάζουσας οσφυαλγίας.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γόνατο: Οστεοαρθρίτιδα

Οστεοπόρωση – Αίτια και Συνέπειες

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου

Έντονοι Πόνοι στη Μέση και στην Πλάτη

Αρθρίτιδα και ο Ρόλος της Διατροφής

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα – Πρώιμα Συμπτώματα που δεν Πρέπει να Αγνοήσετε