Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διάφορες Παθήσεις

Όσα δεν Γνωρίζετε για τους Πονοκεφάλους

Ιδιαίτερα αν υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους, αξίζει να μάθετε κάποια πράγματα για να τους αντιμετωπίζετε στο εξής ευκολότερα.

Τύποι πονοκεφάλων

Οι ειδικοί λένε πως υπάρχουν δεκάδες τύποι πονοκεφάλων.

Όλοι όμως εμπίπτουν σε τρεις βασικούς τύπους. 

Στους πονοκεφάλους λόγω έντασης, οι οποίοι μπορεί να συνδέονται με το άγχος, με κύριο χαρακτηριστικό τους τεταμένους μύες σε πρόσωπο και αυχένα.

Δεύτερον, στους πονοκεφάλους που προέρχονται από τα αγγεία και περιλαμβάνουν τις ημικρανίες.

Τέλος, στους πονοκεφάλους που οφείλονται σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως μια μόλυνση στη ρινική κοιλότητα ή ένας όγκος στον εγκέφαλο.

Περίπου το 20% των γυναικών υποφέρει από ημικρανίες, χωρίς όμως να έχει κατανοηθεί πλήρως τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν.

Παλαιότερα, επιστήμονες και γιατροί πίστευαν ότι οι ημικρανίες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια και μείωση της γνωστικής λειτουργίας.

Πονοκέφαλος και περίοδος

Οι ειδικοί λένε πως οι πονοκέφαλοι έχουν να κάνουν με τις γυναικείες ορμόνες, οι οποίες σε αντίθεση με τη σταθερότητα που παρουσιάζουν οι αντρικές ορμόνες, μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του κύκλου τους και αυτό μπορεί να τους προκαλέσει ημικρανίες και πονοκεφάλους λόγω έντασης.

Πονοκέφαλος και διατροφή

Σύμφωνα με έρευνες, αποφεύγοντας συγκεκριμένα φαγητά, όπως τα παλαιωμένα τυριά, τη σοκολάτα, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί κανείς να αποτρέψει τους πονοκεφάλους.

Ένας πονοκέφαλος μπορεί να παρουσιαστεί επειδή δε φάγατε πρωινό ή παραλείψατε ένα γεύμα.

Οι ειδικοί λένε πως οι πονοκέφαλοι έχουν να κάνουν με τις γυναικείες ορμόνες.

Οι επιρρεπείς σε πονοκεφάλους ασθενείς λοιπόν, καλό είναι να τρώνε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να μη χάνουν γεύματα.

Πονοκέφαλος και καιρός

Σε κάποιους ανθρώπους πονοκεφάλους μπορεί να προκαλέσουν και οι αλλαγές του καιρού, οι οποίες συνδέονται με τις διακυμάνσεις της βαρομετρικής πίεσης.

Πονοκέφαλος, ύπνος και στρες

Ίσως να μη σας εκπλήσσει το γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλεί πονοκεφάλους, όμως και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα.

Μάλιστα, όσοι άνθρωποι διατηρούν ένα άστατο ωράριο ύπνου τις καθημερινές, μπορεί να παθαίνουν ημικρανίες τα Σαββατοκύριακα επειδή κοιμούνται πολύ περισσότερο.

Το άγχος είναι ένας ακόμα παράγοντας.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ένα σφίξιμο στο κεφάλι όταν σας αναθέτουν κάτι σημαντικό στη εργασία σας ή όταν πλησιάζει η ημερομηνία που πρέπει να παραδώσετε κάποια δουλειά.

Παρόλο που ένα απλό αναλγητικό ανακουφίζει έναν συνηθισμένο πονοκέφαλο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα συμπτώματα θα πρέπει να σας οδηγούν στον γιατρό.

Ζητήστε λοιπόν τη βοήθειά του αν οι πονοκέφαλοί σας εμποδίζουν τη δουλειά ή την κοινωνική σας ζωή, επαναλαμβάνονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, συνδέονται με σωματική ή σεξουαλική δραστηριότητα, συνοδεύονται από μυρμήγκιασμα ή αίσθημα αδυναμίας, διπλωπία ή κάποιο άλλο νευρολογικό σύμπτωμα ή σας κάνουν να αναγκάζεστε να παίρνετε παυσίπονα σχεδόν καθημερινά.

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει κάποια προληπτική θεραπεία ή να σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, με σκοπό να αποφύγετε τους χρόνιους πονοκεφάλους.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρθρίτιδα: Θεραπείες και Ανακούφιση

yoadmin

Λιπώδες Ήπαρ – Ποια Συμπτώματα Έχει και με Ποιες Ασθένειες Συνδέεται

a.alefragkis

Αιτίες που Προκαλούν το Οίδημα

yoadmin

Λευχαιμία – «Αθώα» Συμπτώματα που Μπορεί να Μαρτυρούν τη Νόσο

a.alefragkis

Ζαλάδα – Αθώα και Ανησυχητικά Συμπτώματα

Bάνα Νικολαίδου

Ημικρανία – 6 Χρυσοί Κανόνες για τον Τερματισμό των Πονοκεφάλων

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ