Υγεία & Ομορφιά
Image default
Χρόνιες Παθήσεις

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια ψυχική διαταραχή.

Έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της μια μεγάλη αστάθεια στη συμπεριφορά του ατόμου που εκφράζεται σε πολλούς τομείς της ζωής του, όπως στις διαπροσωπικές του σχέσεις, στην επαγγελματική του ζωή, στην εικόνα που έχει για τον εαυτό του, στις συναισθηματικές του διαθέσεις.

Το άτομο διακατέχεται από μια έντονη παρορμητικότητα που ξεκινά στις αρχές της ενηλικίωσής του και είναι παρούσα σχεδόν παντού.

Τα άτομα που πάσχουν από Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας ζουν με τον φόβο της εγκατάλειψης.

Μόλις νιώσουν ότι το άτομο που είναι δίπλα τους τα εγκαταλείπει με οποιονδήποτε τρόπο, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, κατακλύζονται από φόβο ή και πανικό, ακόμα και θυμό ή οργή.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα άτομα δεν αντέχουν να είναι μόνα τους, ενώ η εγκατάλειψη ισοδυναμεί με απόρριψη από τους άλλους εξαιτίας του κακού χαρακτήρα τους.

Αυτοί οι φόβοι εγκατάλειψης σχετίζονται με το ότι δεν αντέχουν τη μοναξιά και έχουν την ανάγκη να έχουν ανθρώπους κοντά τους.

Σε ακραίες περιπτώσεις, στις απεγνωσμένες προσπάθειες να αποφύγουν την εγκατάλειψη, μπορεί να κάνουν παρορμητικά απόπειρες αυτοκτονίας ή πράξεις αυτοτραυματισμού.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις τους είναι κατά κύριο λόγο έντονες και ασταθείς.

Τα άτομα αυτά μπορεί να εξιδανικεύσουν κάποιο άλλο άτομο και να κολλήσουν κυριολεκτικά πάνω του όταν καταλάβουν ότι εκείνο μπορεί να τους προσφέρει φροντίδα.

Το ίδιο ισχύει και για τους ερωτικούς τους συντρόφους.

Από την πρώτη ή τη δεύτερη συνάντηση, πέφτουν πάνω τους απαιτώντας να περνούν πολύ χρόνο μαζί και να μοιράζονται τα πάντα από τη ζωή τους.

Γρήγορα όμως τα άτομα αυτά μπορεί να αλλάξουν και από την εξιδανίκευση να πάνε στην υποτίμηση κατηγορώντας το άλλο άτομο ότι δεν τα φροντίζει ούτε τα αγαπά αρκετά και δε νοιάζεται.

Η συναισθηματική διάθεση ενός ατόμου με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας παρουσιάζει πολύ μεγάλη αστάθεια, καθώς αντιδρά έντονα στο παραμικρό ερέθισμα.

Οι συναισθηματικές διαθέσεις που εναλλάσσονται είναι η δυσφορία που είναι και η διάθεση που κυρίως επικρατεί, η ευερεθιστότητα, το άγχος, ο θυμός, ο πανικός και η απελπισία.

Θυμώνουν εύκολα και δυσκολεύονται να ελέγξουν τον θυμό τους.

Τα άτομα αυτά επίσης βαριούνται εύκολα και ψάχνουν συνεχώς κάτι να κάνουν.

Γίνονται αγενή, μπορεί να χρησιμοποιούν άσχημους χαρακτηρισμούς, εκφράζουν σαρκασμό, μια διαρκή πίκρα, είναι επιρρεπή σε λεκτικά ξεσπάσματα, ειδικά όταν ο σύντροφός τους παρουσιάζεται συγκρατημένος, αδιάφορος ή έχει τάσεις εγκατάλειψης.

Τα άτομα που πάσχουν από Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας ζουν με τον φόβο της εγκατάλειψης.

Αυτά τα ξεσπάσματα συχνά γεμίζουν τα άτομα αυτά με ντροπή και ενοχές, εντείνοντας το συναίσθημα ότι τελικά είναι κακοί άνθρωποι.

Οι ασθενείς αυτοί παραπονιούνται για συναισθήματα κενού και βαθιάς μοναξιάς που τείνουν να είναι χρόνια.

Σε καταστάσεις έντονου άγχους εξαιτίας του φόβου εγκατάλειψης ή εξαιτίας μιας πραγματικής εγκατάλειψης μπορεί να φτάσουν στην παράνοια, να έχουν παραισθήσεις ή διασχιστικά συμπτώματα.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας χρησιμοποιείται η ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Οι ασθενείς με συναισθηματικά ασταθείς οριακές προσωπικότητες χρειάζονται μια σταθερή και υποστηρικτική θεραπευτική σχέση σε μακροχρόνια βάση με ξεκάθαρα όρια.

Ο ψυχοθεραπευτής πρέπει να έχει την υπομονή και τη δύναμη να αντέξει τις κρίσεις του ατόμου αυτού και τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες παραβίασης των ορίων της σχέσης τους.

Η επικοινωνία μεταξύ τους χρειάζεται να είναι ειλικρινής και προσανατολισμένη στην εκμάθηση πιο ώριμων μηχανισμών αντιμετώπισης της ζωής και των ιδιαίτερων συνθηκών της.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νιώθετε Διαρκή Κόπωση; Δείτε σε Ποιους Παράγοντες Μπορεί να Οφείλεται

a.alefragkis

Νοσοφοβία – Πόσο Επικίνδυνη Είναι

Bάνα Νικολαίδου

Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας – Πού Οφείλονται οι Βραδινές «Επιδρομές» στο Ψυγείο

a.alefragkis

Αϋπνία και πώς να Απαλλαγείτε

Bάνα Νικολαίδου

Υποχονδρίαση – Τι Είναι και πώς Θεραπεύεται

a.alefragkis

Νευρική Ανορεξία: Αναγνωρίστε τα Συμπτώματα που Υποδηλώνουν τη Νόσο

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ