Υγεία & Ομορφιά
Οι Χώροι με τον Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού
Επικαιρότητα

Οι Χώροι με τον Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού

Η λειτουργία των εστιατορίων, καφέ, γυμναστηρίων, χώρων λατρείας και άλλων κλειστών χώρων συγχρωτισμού και στενών επαφών ενέχει δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και εξάπλωσης της νόσου Covid-19, ιδίως όταν κανείς δεν φοράει μάσκα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Οι Χώροι με τον Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού

Η μεγάλη αραίωση των επισκεπτών σε αυτούς τους χώρους, σε περίπτωση επαναλειτουργίας, έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση στα νέα κρούσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο.

Για παράδειγμα, αν ένας χώρος δουλεύει με το 20% της δυναμικότητας του, εκτιμάται ότι οι μολύνσεις σε αυτόν μπορούν να μειωθούν έως και κατά 80%.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Γιούρε Λέσκοβετς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ενώ έδωσαν και σχετική συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους.

Η μελέτη, που αξιολόγησε στοιχεία κινητής τηλεφωνίας για τις καθημερινές μετακινήσεις 98 εκατομμυρίων Αμερικανών, εκτιμά ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν σε μερικά μόνο σημεία υπερ-μετάδοσης του ιού.

Το μοντέλο βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: πού πάνε οι άνθρωποι στη διάρκεια της μέρας, πόσο παραμένουν στον ίδιο χώρο και πόσοι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί ταυτόχρονα.

Το μοντέλο, που συνεκτιμά δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπει με τη βοήθεια εξισώσεων την πιθανότητα να συμβεί μια νέα μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος ή στιγμή.

Επίσης η μελέτη προβλέπει ότι, σε σχέση με τα άτομα υψηλότερου εισοδήματος, οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, καθώς είναι συνήθως πιο δύσκολο να περιορίσουν την κινητικότητά τους για δουλειά ή για ψώνια.

Αντίθετα, οι πιο πλούσιοι μπορούν να κάνουν τηλεργασία ή ηλεκτρονικές αγορές, αποφεύγοντας να βγουν από το σπίτι.

Επίσης, οι φτωχότεροι τείνουν να επισκέπτονται μέρη μικρότερα και με περισσότερο κόσμο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσής τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τονώστε τη Σεξουαλική Ζωή σας μετά την Καραντίνα

Evi Makavelou

Ποιες Ομάδες Πληθυσμού Πρέπει να Εμβολιαστούν κατά της Γρίπης

Οι Αιτίες της Ανακρίβειας των Τεστ για τον Κορωνοϊό

admin

Η Φυτοφαγική Διατροφή Μειώνει τον Κίνδυνο Καρκίνου του Παχέος Εντέρου στους Άνδρες

Κορωνοϊός – Η Μετάλλαξη του Ιού Αυξάνει τις Πιθανότητες Μόλυνσης

admin

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Μετά τον Κορωνοϊό Εποχή

admin

Αυξημένος Κίνδυνος Θρομβώσεων στη Νόσο COVID-19

Ένα Αβοκάντο την Εβδομάδα Μειώνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο

Ο Νέος Κορωνοϊός που Κυκλοφορεί Σήμερα Είναι Αναμφισβήτητα πιο Μολυσματικός

admin

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Έμμηνος Ρύση – Οι Ακανόνιστοι Κύκλοι Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Πρόωρου Θανάτου

Κερδίζει Συνεχώς Έδαφος στην ΕΕ το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού – Η Συμφωνία με Ισραήλ Οδηγός και για Επόμενα Ανοίγματα με Άλλα Κράτη

Evi Makavelou
Εγγραφείτε στο Newsletter