Υγεία & Ομορφιά
Οι Χώροι με τον Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού
Επικαιρότητα

Οι Χώροι με τον Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού

Η λειτουργία των εστιατορίων, καφέ, γυμναστηρίων, χώρων λατρείας και άλλων κλειστών χώρων συγχρωτισμού και στενών επαφών ενέχει δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και εξάπλωσης της νόσου Covid-19, ιδίως όταν κανείς δεν φοράει μάσκα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Οι Χώροι με τον Μεγαλύτερο Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού

Η μεγάλη αραίωση των επισκεπτών σε αυτούς τους χώρους, σε περίπτωση επαναλειτουργίας, έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση στα νέα κρούσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο.

Για παράδειγμα, αν ένας χώρος δουλεύει με το 20% της δυναμικότητας του, εκτιμάται ότι οι μολύνσεις σε αυτόν μπορούν να μειωθούν έως και κατά 80%.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Γιούρε Λέσκοβετς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ενώ έδωσαν και σχετική συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους.

Η μελέτη, που αξιολόγησε στοιχεία κινητής τηλεφωνίας για τις καθημερινές μετακινήσεις 98 εκατομμυρίων Αμερικανών, εκτιμά ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν σε μερικά μόνο σημεία υπερ-μετάδοσης του ιού.

Το μοντέλο βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: πού πάνε οι άνθρωποι στη διάρκεια της μέρας, πόσο παραμένουν στον ίδιο χώρο και πόσοι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί ταυτόχρονα.

Το μοντέλο, που συνεκτιμά δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπει με τη βοήθεια εξισώσεων την πιθανότητα να συμβεί μια νέα μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος ή στιγμή.

Επίσης η μελέτη προβλέπει ότι, σε σχέση με τα άτομα υψηλότερου εισοδήματος, οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, καθώς είναι συνήθως πιο δύσκολο να περιορίσουν την κινητικότητά τους για δουλειά ή για ψώνια.

Αντίθετα, οι πιο πλούσιοι μπορούν να κάνουν τηλεργασία ή ηλεκτρονικές αγορές, αποφεύγοντας να βγουν από το σπίτι.

Επίσης, οι φτωχότεροι τείνουν να επισκέπτονται μέρη μικρότερα και με περισσότερο κόσμο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσής τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μείζονος Σημασίας, Ενόψει της Τουριστικής Περιόδου, η Πρόταση του Πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Evi Makavelou

Καμπάνια Ενημέρωσης του Υπ. Παιδείας για την Πρόληψη της Διάδοσης του Κορωνοϊού

Νέα Μελέτη – Καμία Ένδειξη Μετάδοσης της COVID-19 Μέσω του Θηλασμού

Κορωνοϊός – Τα «Γιατροσόφια» για την Προστασία από τον Ιό που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

admin

83 Άτομα Συνολικά Έχουν Χάσει τη Ζωή τους από τη Γρίπη

admin

Κολπική Μαρμαρυγή – Γιατί οι Γυναίκες Κινδυνεύουν Περισσότερο;

Υπουργείο Υγείας – Οδηγίες για το Επισκεπτήριο και τους Συνοδούς Ασθενών στα Νοσοκομεία

admin

Οι Εφιάλτες Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Άνοιας

Ο ΠΟΥ Ζητεί Περισσότερη Συνεργασία από την Κίνα στην Έρευνα για την Προέλευση της Επιδημίας

Ο Εγκέφαλος των Εγκύων Επηρεάζεται από τη Φλεγμονή στο Έντερο

admin

Περισσότερα από τα Μισά Μουσεία Κινδυνεύουν να Κλείσουν λόγω των Οικονομικών Επιπτώσεων της Πανδημίας Covid-19 στη Μεγάλη Βρετανία

Evi Makavelou

Νέα Κρούσματα του Κορωνοϊού στην Ελλάδα – 99 Συνολικά

admin
Εγγραφείτε στο Newsletter