Υγεία & Ομορφιά
Όραση και διατροφή
Οφθαλμολογία

Οι Τροφές που Βελτιώνουν την Όρασή σας

Για κάθε όργανο του ανθρώπινου οργανισμού υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που ενισχύουν τη λειτουργία του.

Όσον αφορά τα μάτια και την όραση, υπάρχει μια ποικιλία τροφών που θεωρούνται ιδανικές, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμοπαθειών.

Σε γενικές γραμμές, είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφών με χαμηλά λιπαρά που είναι πλούσιες σε συστατικά που προστατεύουν την όραση, όπως λουτεΐνη, βιταμίνες Α, C και Ε, ζεαξανθίνη, βήτα καροτένιο, ω3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρος.

Πορτοκαλί πιπεριέςΛουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Οι τροφές με αντιοξειδωτική δράση που είναι ιδανικές τροφές για τα μάτια είναι αυτές που περιέχουν ζεαξανθίνη και λουτεΐνη.

Προστατεύουν από σοβαρές παθήσεις των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Επιπλέον, φιλτράρουν το φως της ηλιακής ακτινοβολίας προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή.

Οι ουσίες αυτές βρίσκονται κυρίως στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, αλλά και στα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, στα ψάρια και στα αυγά.

Εξίσου σημαντική για τα μάτια είναι και η βιταμίνη C, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση των κυττάρων.

Τέτοιες τροφές είναι το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι πιπεριές, και τα κεράσια.

Βήτα καροτένιο

Βρίσκεται στα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα που υποδεικνύει ότι είναι πλούσια σε βήτα καροτένιο.

Το βήτα καροτένιο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τον οργανισμό επειδή μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Βήτα καροτένιο βρίσκουμε στο καρότο, στη γλυκοπατάτα, στο πεπόνι και στο μάνγκο.

Ω3 λιπαρά οξέα

Τα ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν κι αυτά ένα σημαντικό συστατικό για την προστασία της όρασης.

Προστατεύουν τη δακρυϊκή μεμβράνη, ενώ ανακουφίζουν και από την ξηροφθαλμία.

Περιέχονται σε σημαντική ποσότητα σε λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και οι αντζούγιες, αλλά και στον λιναρόσπορο, στα καρύδια, στα φυτικά λάδια και στα πράσινα λαχανικά.

Βιταμίνη Ε και ψευδάργυρος

Οι τροφές στις οποίες περιέχονται επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στο σπανάκι, στα αμύγδαλα, στους ηλιόσπορους και στα φυτικά λάδια, ενώ ο ψευδάργυρος υπάρχει στα μύδια, στον σολομό, στα οστρακοειδή, στον αστακό, στον κρόκο του αυγού και στο χοιρινό κρέας.

Εκτός από τις παραπάνω τροφές, σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών παίζει και ο τρόπος ζωής.

Έτσι είναι σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου χειμώνα καλοκαίρι, να αποφεύγετε το κάπνισμα, να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να μην αμελείτε τον κλασικό οφθαλμολογικό έλεγχο ανά 1-2 χρόνια.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταρράκτης – Συμβουλές Πρόληψης και η Κατάλληλη Διατροφή για την Αντιμετώπισή του

admin

Ξηροφθαλμία στην Εποχή του Κορωνοϊού – Συμβουλές από τη Φαρμακοποιό σου

Γιατί Έχετε Θολή Όραση και πώς να την Αντιμετωπίσετε

admin

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τον Καταρράκτη

admin

Οδηγίες για τη Σωστή Χρήση των Φακών Επαφής

Evi Makavelou

Γλαύκωμα: Αναγνώριση των Πρώιμων Συμπτωμάτων

Γυαλιά Οράσεως – Πότε Μπορεί να Προκαλέσουν Ζαλάδα

Evi Makavelou

Οι πιο Συνηθισμένες Φλεγμονές των Ματιών

Editor6 pharma

Πόνος στα μάτια: Πότε είναι ανησυχητικός

Akis Karamanos

Συχνά Οφθαλμολογικά Προβλήματα

admin

Οι πιο Βλαβερές Συνήθειες για τα Μάτια σας

Evi Makavelou

Φυσικές Θεραπείες για να Αντιμετωπίσετε το Κριθαράκι στο Μάτι

admin