Τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή είναι γνωστά όταν πρόκειται για την προστασία του παχέος εντέρου.
Ωστόσο μέχρι πρόσφατα ήταν ασαφές ποια συγκεκριμένα στοιχεία της διατροφής αυτής είναι τα πιο υγιεινά.
Τώρα μια νέα μελέτη για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, αναδεικνύει ποια συστατικά της μεσογειακής διατροφής έχουν το μεγαλύτερο όφελος για το παχύ έντερο.
Οι τροφές αυτές δεν είναι άλλες από τα ψάρια και τα φρούτα σε συνδυασμό με την αποχή από τα αναψυκτικά.
Ενώ η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, ο εντοπισμός των στοιχείων της δίαιτας που είναι πιο επωφελής, δεν είναι εύκολη.
Οι ερευνητές, μέσω διατροφικών ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν 808 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε έλεγχο ή κολονοσκόηση, κατάφεραν να εντοπίσουν ορισμένα στοιχεία.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 40-80 ετών, χωρίς υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή καθορίστηκε με βάση τα επίπεδα κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, δημητριακών, ψαριών, πουλερικών.
Επίσης ρόλο έπαιξε και η αναλογία των μονοακόρεστων προς τα κορεσμένα λιπαρά – ως γνωστόν τα μονοακόρεσα λιπαρά είναι υψηλά στη μεσογειακή διατροφή λόγω της κατανάλωσης του ελαιολάδου.
Από την άλλη πλευρά, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μικρή μόνο κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και αναψυκτικών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με τα άτομα που είχαν καθαρές κολονοσκοπήσεις, όσοι είχαν προχωρημένου σταδίου πολύποδες ανέφεραν ότι κατανάλωναν λιγότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (είχαν βαθμολογία κατά μέσο όρο 1,9 έναντι 4,5).
Το συμπέρασμα ήταν πως όσο πιο πιστά τηρούσε κανείς το μεσογειακό πρότυπο διατροφής τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος να έχει πολύποδες προχωρημένου σταδίου στο παχύ έντερο.
Αφού συνεκτιμήθηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός πολλών ψαριών και φρούτων καθώς και η περιορισμένη κατανάλωση αναψυκτικών ήταν ο καλύτερος τρόπος προστασίας του παχέος εντέρου από τους πολύποδες.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την υπόθεση της συσχέτισης των ορθοκολικών πολύποδων με τη διατροφή.
Το εύρημα αυτό μάλιστα συμβαδίζει και με άλλα πρόσφατα ευρήματα σχετικά με τις επιδράσεις, όπως τα πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα της κατανάλωσης καρυδιών και τα συμπληρώματα της βιταμίνης D.
Εν τούτοις, οι επιστήμονες τόνισαν πως παραμένει ασαφές αν αυτά τα αποτελέσματα συνδέονται με μειωμένη θνησιμότητα.
Παρά την έλλειψη αυτής της πληροφορίας όμως, είναι λογικό να θεωρηθεί ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην υγεία.