Υγεία & Ομορφιά
Image default
Ψυχολογία

Οι Θετικές Επιδράσεις που Έχει το Κλάμα στην Υγεία σας

Το κλάμα σίγουρα το έχετε συνδέσει με στενόχωρες εμπειρίες και καταστάσεις.

Το κλάμα είτε είναι σιωπηλό είτε δυνατό με λυγμούς χαλαρώνει την ψυχή και το σώμα.

Είναι όμως και ένας από τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού, ο πιο φυσικός τρόπος για να αποβάλετε τοξίνες και τοξικά συναισθήματα.

Το κλάμα δρα ως φυσικό καταπραϋντικό και αντικαταθλιπτικό.

Τα δάκρυα αντιπροσωπεύουν την απελευθέρωση του συναισθηματικού στρες και αυτή δεν είναι η μοναδική θετική επίδραση που έχει.

Τι συμβαίνει όταν βάζετε τα κλάματα

Με το κλάμα σκοτώνονται τα επικίνδυνα για τα μάτια μικρόβια.

Τα δάκρυα περιέχουν μια ουσία που κατορθώνει να σκοτώσει μέσα σε δέκα λεπτά ακόμα και το 95% των βακτηρίων.

Το κλάμα είτε είναι σιωπηλό είτε δυνατό με λυγμούς χαλαρώνει την ψυχή και το σώμα, απομακρύνει το άγχος και στο τέλος προάγει την ψυχική και σωματική υγεία.

Όταν κλαίτε, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό σύστημα και έτσι ανακουφίζεστε από το άγχος, ενώ μετά από ένα έντονο ξέσπασμα μπορείτε να κοιμηθείτε και καλύτερα.

Με το κλάμα εκκρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες τελικά ενισχύουν τη διάθεση εκτός κι αν το κλάμα οφείλεται σε κάποιο δυσάρεστο γεγονός.

Επίσης, εκκρίνεται από τα νευρικά κύτταρα του υποθαλάμου η ορμόνη ωκυτοκίνη που ονομάζεται και «ορμόνη της αγάπης».

Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται κατά τον τοκετό, τον θηλασμό, τον οργασμό, όταν υπάρχει στενή σωματική επαφή, αλλά και κατά την περίοδο της λοχείας.

Δημιουργεί αισθήματα ηρεμίας, ασφάλειας και πληρότητας και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό.

Όταν βλέπετε κάποιον να κλαίει, αυτόματα σας γεννιούνται συναισθήματα συμπόνοιας.

Κάτι που ίσως δεν έχετε αντιληφθεί είναι ότι το κλάμα σας βοηθά να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και σας παροτρύνει να τα επεξεργαστείτε ώστε να διασφαλίσετε την επιβίωσή σας.

Ίσως ακούγεται ακραίο γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν μάχεστε για την επιβίωσή σας, αλλά στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει.

Επίσης, όταν βλέπετε κάποιον να κλαίει, αυτόματα σας γεννιούνται συναισθήματα συμπόνοιας και συμπάθειας ανεξάρτητα από το αν γνωρίζετε το άτομο που κλαίει.

Τέλος, το κλάμα είναι τρόπος επικοινωνίας, όπως και το γέλιο.

Αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό και αφορά τη βρεφική ηλικία καθώς είναι το μόνο μέσο του μωρού για να καλέσει ή να δείξει σε αυτόν που το φροντίζει ότι κάτι έχει, ότι πεινάει, πονάει, κάτι το δυσαρεστεί ή απλώς ότι έχει ανάγκη από φυσική επαφή.

Προσοχή χρειάζεται όταν το κλάμα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα γιατί μπορεί να είναι από μόνο του σύμπτωμα κατάθλιψης.

Αν κλαίτε καθημερινά χωρίς σαφή αιτία, είστε ιδιαίτερα ευσυγκίνητοι και δεν μπορείτε να ελέγξετε το κλάμα σας, δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις ή να συγκεντρωθείτε σε κάτι, έχετε υπνηλία ή αϋπνία, νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι, απελπισμένοι και αβοήθητοι, κάνετε αρνητικές σκέψεις, έχετε γίνει οξύθυμοι και δεν σας ευχαριστεί τίποτα, καλό είναι να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιο ειδικό επιστήμονα ψυχικής υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακεκομμένος Ύπνος – Τι να Κάνετε αν Ξυπνάτε κατά τη Διάρκεια της Νύχτας

Editor7 pharma

Τεχνικές Χαλάρωσης για να Κοιμάστε Ευκολότερα

Editor7 pharma

Τα Πράγματα που δεν Πρέπει να Κάνετε το Πρωί

Editor7 pharma

Φυσικοί Τρόποι για να Αυξήσετε τη Ντοπαμίνη στον Οργανισμό σας

d.tsagkrinos

Οι Σοβαρές Επιπτώσεις στον Οργανισμό από τη Συχνή Κατανάλωση Αλκοόλ

Editor7 pharma

Γιατί τα 30 Είναι Ηλικία – Ορόσημο για την Ζωή μας

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ