Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Οι Ψευδείς Ειδήσεις και η Αντιμετώπισή τους εν Μέσω Πανδημίας

Η πανδημία δίνει πρωτοφανή προβολή στα άτομα που είναι κατά του εμβολιασμού, στους υποστηρικτές των «θεραπειών θαύματα» και σε όλους όσους προωθούν ψεύτικες ειδήσεις.

Οι φαρμακοποιοί συχνά αντιμετωπίζουν ασθενείς που παρερμηνεύουν συγκεκριμένες πληροφορίες ή συμμορφώνονται με εντελώς εξωπραγματικές θεωρίες.

Οι Ψευδείς Ειδήσεις και η Αντιμετώπισή τους.

Η κριτική ανάγνωση άρθρων είναι ένας τρόπος για τους επαγγελματίες υγείας να αποφύγουν ορισμένες παγίδες και έτσι να ξέρουν πώς να ανταποκρίνονται καλύτερα απέναντι στους ασθενείς.

Η έκφραση “Fake News” έγινε δημοφιλής από έναν διάσημο Αμερικανό πρόεδρο που ήταν στον Λευκό Οίκο πριν από λίγους μήνες, και σήμερα είναι πανταχού παρούσα στα ΜΜΕ.

Όπως συνέβη και σε άλλες στιγμές της ιστορίας όπου πανδημίες αποδεκάτισαν πληθυσμούς, η Covid-19 δημιουργεί μια σημαντική συνάθροιση θολών θεωριών, που μερικές φορές εφευρίσκονται και μεταδίδονται από λανθασμένους ανθρώπους.

Οι πολλές αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα πανδημία, η πολυπλοκότητα ορισμένων πληροφοριών για το ευρύ κοινό και η συντριπτική ανάγκη να κατανοήσουμε τι περνάμε, εξηγούν επίσης γιατί οι άνθρωποι με τις καλύτερες προθέσεις καταλήγουν να πιστεύουν ψευδείς ή εν μέρει ψευδείς θεωρίες.

Ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Covid-19, αλλά και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία.

Αυτό μερικές φορές δεν έχει συνέπειες στην προσήλωση στις θεραπείες και συνεπώς στην υγεία των ενδιαφερομένων.

Θεωρίες συνωμοσίας

Μπορούμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες.
Πρώτον, αυτές που προέρχονται από ελλιπείς ή παρερμηνευμένες πληροφορίες, οι οποίες είναι αρκετά συχνές.

Η πιο σημαντική μεροληψία που συναντάμε στην κοινωνία μας είναι αυτό που θα μπορούσε να οριστεί ως «το κάλεσμα στη φύση».

Οι φαρμακοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με αιθέρια έλαια τα οποία αποτελούν αντικείμενο πολλών καταχρήσεων.

Στη συνέχεια, υπάρχει κάτι περισσότερο από τη «συνωμοσία», δηλαδή το πιο επικίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των ιεροκήρυκων που προτείνουν λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς να σταματήσουν τις θεραπείες τους.

Σήμερα υπάρχουν πολλές πληροφορίες και είναι οι πιο σύντομες που παραμένουν περισσότερο.

Όπως έδειξε μια μελέτη του MIT, τα ψεύτικα νέα αναπαράγονται οκτώ φορές περισσότερο από τα επικυρωμένα νέα, συχνά επειδή είναι πιο συνοπτικά και πιο αδιάκριτα.

Οτιδήποτε είναι πιο απλό μας επηρεάζει περισσότερο. Ακόμα και οι γιατροί τείνουν να διαβάζουν τον τίτλο, την περίληψη, και σπάνια ολόκληρο το άρθρο όταν εξετάζουν τις δημοσιεύσεις ενός επιστημονικού περιοδικού.

Είναι επομένως δύσκολο να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις για να καταπολεμήσουμε αυτό που μερικές φορές μας ωθεί να διαστρεβλώσουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, ακόμα και όταν είμαστε επαγγελματίες υγείας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα Μέτρα Στήριξης των Πολιτών Απέναντι στην Ακρίβεια

ΠΟΥ – Περισσότερες από 55 Ώρες Εργασίας την Εβδομάδα Αυξάνουν τον Κίνδυνο Θανάτου

Προτεραιότητα στα Self Test θα Έχουν οι Μαθητές – Αρχές Μαΐου θα Έχουν Εμβολιαστεί Τουλάχιστον με μια Δόση Όλοι οι Πολίτες άνω των 60 Ετών

Evi Makavelou

Τα Οφέλη των Πολυβιταμινών στις Μνημονικές Λειτουργίες

Πλαστά Προϊόντα – Οι Κίνδυνοι για την Υγεία των Καταναλωτών

H Πανδημία Covid-19 στα Παιδιά και o Ρόλος των Σχολείων στη Διασπορά του Ιού

Γενετική Προδιάθεση για Σοβαρή Νόσο COVID-19

admin

Ένα Βήμα πιο Κοντά στο Χάπι Ινσουλίνης για τους Διαβητικούς

admin

Οδηγίες Σχετικά με τα Μέτρα Προστασίας κατά της Διασποράς της Γρίπης στα Σχολεία

admin

Τα Παιδιά Είναι Πολύ Λιγότερο Ασυμπτωματικοί Φορείς Εξάπλωσης του Κορωνοϊού σε Σχέση με τους Μεγάλους

Προβλέψεις δεν Μπορούν να Γίνουν για Άρση του Lock Down – Η Πίεση που Δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική Είναι Μεγάλη

Evi Makavelou

Το Σεξ στη μετά Κορωνοϊού Εποχή – Τι Χρειάζεται να Προσέχετε

Evi Makavelou