Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Οι Μάσκες με Βαλβίδα Εκπνοής δεν Είναι Κατάλληλες για να «Φρενάρουν» την COVID-19

Η καθολική χρήση μάσκας κρίνεται αναγκαία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιδίως εν μέσω lockdown, όμως οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής δεν επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και πρέπει να αποφεύγονται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι Μάσκες με Βαλβίδα Εκπνοής δεν Είναι Κατάλληλες για να «Φρενάρουν» την COVID-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Μάθιου Στεϊμέιτς του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ, ειδικό στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαφορετικών μασκών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής “Physics of Fluids”, μελέτησαν -με τη βοήθεια βιντεοσκόπησης ειδικού τύπου- τη διακίνηση του αέρα διαμέσου των μασκών Ν95 με και χωρίς βαλβίδα.

Όπως είπε ο Στεϊμέιτς, «η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Οι βαλβίδες επιτρέπουν στον αέρα να διαφεύγει από τη μάσκα χωρίς αυτός να φιλτράρεται, πράγμα που ακυρώνει τον στόχο της μάσκας».

Συνεπώς, όπως ανέφερε, αν δείτε κάποιον να περιφέρεται στο σουπερ-μάρκετ ή στο φαρμακείο φορώντας μάσκα με βαλβίδα, καλύτερα να κρατήσετε τις δέουσες αποστάσεις.

Οι μάσκες με βαλβίδα καθιστούν ευκολότερη την αναπνοή και έτσι είναι πιο άνετες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έχουν φτιαχτεί αρχικά για να φιλτράρουν τον εισπνεόμενο αέρα (αλλά όχι τον εκπνεόμενο) και έτσι να προστατεύουν αυτόν που τις φοράει, π.χ. τους εργάτες σε έργα κατασκευών από τις σκόνες και τα χημικά ή τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία από τους ασθενείς με ιούς και μικρόβια.

Όμως οι μάσκες στην περίπτωση του κορωνοϊού -σύμφωνα με τις επίσημες ιατρικές οδηγίες σε όλον τον κόσμο- πρέπει πρωτίστως να προστατεύουν τους άλλους και έτσι να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας, συγκρατώντας τα πιθανώς μολυσμένα σωματίδια του κατόχου της μάσκας.

Ακόμη και άνθρωποι χωρίς συμπτώματα πρέπει να φοράνε τη μάσκα, επειδή μπορεί -χωρίς να το ξέρουν- να είναι φορείς του κορωνοϊού.

«Δεν φοράω μια μάσκα για να προστατεύσω τόσο τον εαυτό μου, όσο τους άλλους, επειδή μπορεί να είμαι ασυμπτωματικός και εξαπλώνω τον ιό, χωρίς να το γνωρίζω.

Αν όμως φοράω μάσκα με βαλβίδα, αυτή δεν βοηθά καθόλου», δήλωσε ο Στεϊμέιτς.

Επεσήμανε επίσης ότι ακόμη και μάσκες χωρίς βαλβίδα που φοριούνται χαλαρά, χωρίς να εφαρμόζουν στο πρόσωπο όσο γίνεται περισσότερο, επιτρέπουν σε ένα μέρος του εκπνεόμενου αέρα να διαφύγει από τα άκρα της μάσκας και πιθανώς να μολύνει άλλους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε Τώρα το Περιοδικό Υγεία και Ομορφιά – Κύπρος Τεύχος Καλοκαίρι 2023

admin

Αυξημένος ο Κίνδυνος Άνοιας και Γνωστικής Διαταραχής για τους Ανθρώπους με Προδιαβήτη

Evi Makavelou

Οδηγίες Σχετικά με το Πόσιμο Νερό και τους Υδάτινους Χώρους Αναψυχής εν Μέσω Πανδημίας

admin

Κορωνοϊός – Σοβαρές Μορφές της Ασθένειας Είναι πολύ Σπάνιες στα Παιδιά

Το Τακτικό Σεξ Μπορεί να Μειώσει τον Κίνδυνο για την Καρδιά

Ανοίγει η Πλατφόρμα για τον Εμβολιασμό των Παιδιών από 6 Μηνών έως 4 Ετών

Σεξ – Πώς θα Περάσετε Καλύτερα με τον Σύντροφό σας μετά τον Εγκλεισμό στο Σπίτι

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Η Ευρεία Χρήση Μάσκας Μπορεί να Αποτρέψει Νέα Κύματα της Πανδημίας

admin

Αντισηπτικό και Ταυτόχρονα Καλλυντικό Σπρέι Χεριών Αδρανοποιεί τον Κορωνοϊό

admin

Η Ευρώπη Πρέπει να Προετοιμαστεί για το Φθινοπωρινό Κύμα του Νέου Κορωνοϊού

Αυξημένος ο Κίνδυνος Άνοιας Ιδίως για τις Γυναίκες λόγω Ιστορικού Σοβαρών Τραυματισμών στο Κεφάλι

Evi Makavelou

Τι Ισχύει για τους Κανόνες Υγιεινής και την Απολύμανση

Εγγραφείτε στο Newsletter